Istoricul Reglementarii Juridice a Transportului Naval

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Istoricul Reglementarii Juridice a Transportului Naval.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: STANILA SERGIU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Cap.I - ASPECTE GENERALE PRIVITOARE LA ACTIVITATEA DE TRANSPORT SI CADRUL JURIDIC APLICABIL ACESTUIA

Cap.II - CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE TRANSPORT

Cap.III - PRINCIPIILE COMUNE APLICABILE CONTRACTULUI DE TRANSPORT

*Caracterul autonom al contractului de transport

Cap. IV - ISTORICUL ACTIVITATII DE TRANSPORT

Cap.V - ORGANIZAREA ACTIVITATII DE TRANSPORT

*Sistemul national al transporturilor

Capitolul I : Aspecte generale privitoare la activitatea de transport si cadrul juridic aplicabil acestuia

De la inventarea rotii si pana in prezent, omenirea s-a aflat intr-un continuu progres, iar transporturile au insemnat o uriasa contrubutie la dezvoltarea civilizatiei umane. In perioada moderna odata cu diversificarea transporturilor s-a impus adoptarea unor norme de reglementare a raporturilor ce vizeaza organizarea transporturilor. Plecand de la aceste considerente, s-au elaborat o lseama de licrari juridice valoroase, axate pe contractul de transport intern si international, fiind cercetate toate implicatiile ce deriva din natura acestui tip de contract.

Analiza transporturilor reflecta, in parte, procesul de reforma pe care il parcurge Romania in acest domeniu si, implicit, preluarea aquis-ul comunitar. In conditiile intensificarii traficului de persoane si marfuri, determinat de imperativul ca Romania are statut de „economie de piata functionala” si de procesul integrarii noastre in cadrul structurilor europene, importanta transporturilor este mai evidenta ca oricand.

Studierea acestui subiect permite acumularea unor cunostinte de drept intern, de drept material comunitar si rezultat din unele tratate internationale, ratificate de Romania, in domeniul transporturilor.Demersul teoretic al autorilor din acest domeniu de interes valorifica opiniile exprimate in doctrina de specialitate si solutiile celei mai recente practici judiciare nationale si internationale. Analitic, se ajunge la o abordare riguroasa a particularitatilor fiecarei categorii si modalitati de transport – feroviar, rutier, aerian, maritim, fluvial, ori multimodal.

Normele juridice in materia transporturilor de marfuri si personae, si cele care vizeaza activitatea carausilor in calitate de profesionisti fac parte din ramura dreptului comercial

Pt ca activitatile de transport sa fie considerate fapte de comert acestea trebuie sa se desfasoare in mod repetat, organizat si profesional de catre o intreprindere specializata.

Dreptul transporturilor este ansamblu normelor juridice care reglementeaza raporturile ce se stabilesc, se modifica sau se sting in procesul de organizare si executare a transportului de marfuri sau pasageri.

Capitolul II : Caracterele juridice ale contractului de transport

Cont. de transp. prezinta urmatoarele trasaturi:

1. Este un contract bilateral (sinalagmatic), deoarece da nastere la obligatii reciproce ambelor parti contractante.

2. Este un contract cu titlu oneros, fiecare parte contractanta urmareste sa obtina o contraprestatie in schimbul obligatiei asumate.

Elementul esential al contractului de transp. este taxa de transport.

3. Este un contract comutativ, deoarece partile cunosc intinderea obligatiilor asumate chiar din momentul incheierii contractului.

Tarifele pe baza carora se stabileste pretul transportului, sunt aprobate prin acte normative cu caracter imperativ, fiind obligatorii pentru toti participantii la activitatea de transport, exceptii facand contr. de transp. auto de marfuri si transportul maritim de marfuri.

4. Contr. de transp. de persoane este un contr. consensual, deoarece el se incheie prin simplul consimtamant al partilor, dovada facandu-se printr-un inscris (biletul sau legitimatia de calatorie).

5. Contr. de transp. de marfuri are un caracter real, deoarece pentru valabilitatea incheierii lui, consimtamantul partilor trebuie sa fie materializat in predarea marfurilor ce urmeaza sa fie transportate de caraus. In cazul transp. maritim, intreprinderea de navigatie trebuie sa

elibereze un document de conosament, iar cel ce detine aceasta dovada este considerat proprietarul marfii.

6. In contr. de transp. una din parti (carausul) este un agent economic cu capital de stat. Trecerea la ec. de piata a permis si aparitia intreprinzatorilor particulari in acest domeniu.

7. Contr. de transp. incheiat intre agentii economici este un contr. cu continut economic.

8. Activitatea de transport se desfasoara in mod programat.

Capitolul III : Principiile comune aplicabile tuturor categoriilor de transport

Intreaga activitate de transp. se desfasoara pe baza contactului de transport incheiat intre transportator si expeditor (calator);

a) Programarea transporturilor si incheierea contractului de transp. urmaresc satisfacerea necesitatilor de transp. reclamate de clientela precum si

b) folosirea eficienta a mijloacelor de transp. si stabilirea obligatiilor ce revin partilor;

c) Executarea transporturilor are intotdeauna un caracter oneros (in schimbul unei plati - tarif sau navlu in cazul transp. navale);

d) Pentru indeplinirea intocmai a obligatiilor ce le revin expeditorilor, transportatorilor si destinatarilor, s-a instituit prin lege raspunderea lor patrimoniala prin plata de penalitati, locatii, despagubiri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Istoricul Reglementarii Juridice a Transportului Naval.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE VEST, FACULTATEA DE DREPT, TIMISOARA