Jandarmeria Romana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Jandarmeria Romana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. dr. Vesmaş Daiana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Jandarmeria Româna este institutia specializata a statului, cu statut militar, componenta a Ministerului Administratiei si Internelor, care exercita, in conditiile legii, atributiile ce ii revin cu privire la apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a proprietatii publice si private, la prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor incalcari ale legilor in vigoare, precum si la protectia institutiilor fundamentale ale statului si combaterea actelor de terorism. Jandarmeria Româna, prin atributii, organizare, pregatire si dispunere teritoriala, contribuie la garantarea suveranitatii, independentei, autoritatii, unitatii si securitatii statului, democratiei constitutionale pe intregul teritoriu national atat in timp de pace, cat si in situatii de criza. Inspectoratul General al Jandarmeriei este unitatea centrala a Jandarmeriei Romane, cu personalitate juridica si competenta teritoriala generala, care planifica, organizeaza, conduce, coordoneaza si controleaza activitatea structurilor din subordine, asigura colaborarea cu celelalte institutii ale statului, organizatii guvernamentale si neguvernamentale din tara si din strainatate. Inspectoratul General este condus de un inspector general, numit in aceasta functie de ministrul administratiei si internelor. Inspectorul general al Jandarmeriei Române este ajutat in indeplinirea atributiilor sale de un prim-adjunct si sef al statului major si de adjuncti numiti in functie, la propunerea sa, de catre ministrul administratiei si internelor. In exercitarea atributiilor legale, inspectorul general al Jandarmeriei Romane emite ordine si dispozitii obligatorii pentru personalul din subordine. Inspectorul general al Jandarmeriei Române este ordonator secundar de credite. Unitatile din subordinea Inspectoratului General, ai caror comandanti au calitatea de ordonator tertiar de credite, sunt stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor, au personalitate juridica si utilizeaza creditele bugetare care le-au fost repartizate. Inspectoratul General este reprezentat, in relatiile cu autoritatile publice centrale si locale, cu societatea civila si cu institutiile similare din alte state, de catre inspectorul general sau de catre ofiterii desemnati de acesta.

Jandarmeria Româna, prin structurile sale specializate, are urmatoarele atributii: - Apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a proprietatii publice si private - Prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor încalcari ale legilor în vigoare - Combaterea actelor de terorism - Protectia institutiilor fundamentale ale statului - Executarea unor misiuni internationale Potrivit Strategiei Ministerului Administratiei si Internelor de realizare a ordinii si sigurantei publice, pentru cresterea sigurantei cetateanului si prevenirea criminalitatii stradale adoptata prin Hotarârea nr. 196 din 17 martie 2005, modalitatile de actiune pentru asigurarea ordinii si sigurantei publice în România sunt stabilite in functie de interesele tarii, de resursele la dispozitie, de evolutia proceselor economice si politice, precum si de situatia operativa si potentialele amenintari la adresa ordinii publice. Jandarmeria si politia reprezinta forte principale de ordine publica care sunt abilitate prin lege sa exercite dreptul de politie al statului, reprezentând în acelasi timp componenta de baza a structurilor destinate sa gestioneze întreaga problematica din domeniul ordinii publice pe timp de pace sau pe timpul starii de urgenta. În ceea ce priveste termenul ORDINE PUBLICA , cuvântul "ordine" provine din limba latina "ordo, inis" si evoca ideea de dispozitie sau de succesiune regulata cu caracter spatial, temporal, logic, moral, estetic, iar în asociere cu alti termeni ( juridic, drept, public, stat, Constitutie ) a dobândit si o semnificatie juridica, vorbindu-se despre notiuni ca: ordine constitutionala, ordine de drept, ordine publica. În acest sens ordinea publica reprezinta starea de legalitate, de echilibru si de pace, corespunzatoare unui nivel socialmente acceptabil de respectare a normelor legale si de comportament civic, care permite exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale, precum si functionarea structurilor specifice statului de drept.

Fisiere in arhiva (1):

  • Jandarmeria Romana.pdf