Legislatie Vamala

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Legislatie Vamala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Zone libere

- Conditionarea marfurilor prin schimbarea ambalajului, formei, calitatii, culorii etc.;

- Scutirea de taxe vamale a produselor fabricate aici din materii prime sau semifabricate aduse din strainatate;

- Depozitarea fara limita de timp a unor marfuri în antrepozitele respective.

Conceptul de zona libera

Zona libera reprezinta cea mai complexa forma a regimurilor vamale suspensive. Prin lege, se prevede ca într-o zona libera bine delimitata a teritoriului national sa poata fi introduse marfuri în vederea prelucrarii si comercializarii lor, pe terte piete, fara aplicarea restrictiilor tarifare si netarifare ale regimului vamal în comparatie cu teritoriul national, corespunzator spatiului rezervat zonei vamale libere.

Conceptul de ZEL este un instrument politic util pentru tarile ce intentioneaza sa dezvolte un sector de productie orientat spre export, dar care nu au capacitatea administrativa si tehnica necesara pentru a dezvolta un sistem national care sa permita exportatorilor importul liber de taxe a echipamentelor si materialelor.

În practica internationala, facilitatilor de natura vamala le sunt asociate facilitati de natura fiscala. Accesul liber al marfurilor în zona, coroborat cu regimul mai liberal al impozitelor asupra profitului realizat în zona, reprezinta premise favorabile atragerii de capital strain în zona libera. Acestea sunt conditii necesare stimularii investitiilor straine, nu însa si suficiente. Pentru asigurarea succesului, pe lânga facilitatile acordate zonei libere, trebuie sa existe conditii avantajoase combinarii capitalului cu ceilalti factori de productie(forta de munca, materii prime), precum si o infrastructura corespunzatoare.

Experienta zonelor libere la nivel mondial a demonstrat ca un element care frâneaza lansarea si ulterior dezvoltarea lor este deplasarea exagerata a profitului lor spre activitatea de depozitare, în defavoarea activitatilor de prelucrare industriala orientate spre export. Prezentarea ZEL ca depozite glorificate se dovedeste un deserviciu alaturi de frapanta similitudine a avantajelor comerciale si financiare oferite:

- Scutiri de taxe vamale la accesul produselor de import în zona, cu conditia reexportarii acestora sau a produselor rezultate din prelucrarea în afara teritoriului vamal national, a reducerii sau scutirii de impozite pe perioada de determinare;

- Concesii tarifare la prestarile de servicii si acordarea de asistenta financiara.

Se considera ca au supravietuit numai acele zone, care, pe baza avantajelor initiale oferite s-au orientat cu consecventa spre dezvoltarea activitatilor de prelucrare pentru export. Pe de alta parte, zonele libere industriale s-au dovedit viabile numai în masura în care serviciile oferite prin structura organizatorica existenta au fost mentinute prin calitate, operativitate si selectivitate la nivelul de crestere a cerintelor utilizatorilor acestor zone.

Conceptul de zona libera a fost modificat si ajustat în multe moduri. Promovarea comertului a determinat întotdeauna crearea unui cadru fizic sigur si a unui set de legi si de reguli pentru tranzactionarea afacerilor. Fara acestea, costul si riscurile ar face comertul nefavorabil. Din punct de vedere comercial, sporirea regulamentelor prezinta atât avantaje, cât si dezavantaje:

Fisiere in arhiva (1):

  • Legislatie Vamala.doc