Libera Circulație a Mărfurilor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3997
Mărime: 20.50KB (arhivat)
Publicat de: Laura Dragu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Oprea Raducan

Extras din referat

Precizări prealabile

Libera circulaţie a mărfurilor este o modalitate de a îndeplini misiunea Comunităţii, prin stabilirea unei pieţe comune şi a unei uniuni economice şi monetare, definită prin Tratatul Instituind Comunitatea Europeană (TCE).

Potrivit principiilor TCE, activitatea Uniunii este subsumată şi politicilor liberei circulaţii a mărfurilor: interzicerea, între statele membre, a drepturilor vamale şi a restricţiilor cantitative la importurile şi exporturile de bunuri, precum şi a tuturor celorlalte măsuri cu efect echivalent şi stabilirea unei pieţe interne caracterizată prin eliminarea, între statele membre, a obstacolelor în calea liberei circulaţii a bunurilor (art.3, part. 1, lit. c).

În cadrul părţii a treia, "Politicile comunităţii" prima reglementare este consacrată "Liberei circulaţii a mărfurilor". În cadrul acestei reglementări comunitare originare, art.23 şi 24 conţin dispoziţii generale, iar art. 25-27 se referă la "Uniunea vamală", în timp ce art. 28-31 stabilesc condiţiile referitoare la "Interzicerea restricţiilor cantitative între statele membre".

Libera circulaţie a mărfurilor ocupă un loc esenţial în cadrul construcţiei comunitare, fiind reglementată în Titlul I al Părţii a treia [art.23-31 TCE (ex.art.9-37)], înaintea dispoziţiilor referitoare la libera circulaţie a persoanelor, serviciilor şi capitalurilor. Libera circulaţie a mărfurilor are la bază uniunea vamală al cărei conţinut este prevăzut în art. 23 al TCE potrivit căruia: "Comunitatea este fondată pe o uniune vamală care cuprinde ansamblul schimburilor de mărfuri şi care implică interzicerea, între statele membre, a unor drepturi de import şi de export şi a oricăror taxe cu efect echivalent, precum şi adoptarea unui tarif vamal comun în relaţiile lor cu statele terţe." C.J.C.E. nu a restrâns noţiunea de uniune vamală la interzicerea taxelor de import şi export şi la adoptarea unui tarif vamal comun, ci a interpretat în mod extensiv această noţiune, care presupune şi eliminarea oricărei bariere "de natură pecuniară, administrativă sau de orice altă natură".

Instituirea uniunii vamale între statele membre permite condiţii egale de concurenţă între participanţii la circuitul comercial şi productiv făcând posibilă stimularea producţiei şi a varietăţii sortimentale a mărfurilor, impunerea pe piaţă a celor mai competitive produse, ţinându-se seama şi de costul lor de producţie, concentratrea şi specializarea producţiei şi a întreprinderilor ca şi implantarea acestora în zonele cele mai inducate economic şi poductiv.

Prin urmare, libera circulaţie a mărfurilor are la bază uniunea vamală şi presupune şi interzicerea restricţiilor cantitative şi a măsurilor cu efect echivalent, precum şi interzicerea discriminărilor fiscale pe baza naţionalităţii.

2. Domeniul de aplicare al liberei circulaţii a mărfurilor

2.1 Noţiunea de marfă

Noţiunea de "marfă" a fost interpretată de C.J.C.E. în sens larg, aceasta cuprinzând "orice produs cu valoare economică, susceptibil de a fi obiectul tranzacţiilor comerciale", indiferent de natura sau particularităţile bunului.

Sunt de asemenea bunuri, cărora li se aplică dispoziţiile referitoare la libera circulaţie a mărfurilor, electricitatea şi gazele naturale, monedele, dacă acestea au ieşit din circulaţie într-un stat membru precum şi materialele, suportul pe care sunt înregistrate sunetele, filmele şi alte produse utilizate pentru difuzarea mesajelor televizate (spre deosebire de emisiunea mesajelor televizate, care se supun regulilor referitoare la libera circulaţie a serviciilor).

Prin urmare, libera circulaţie a mărfurilor vizează "toate bunurile evaluabile în bani şi care pot face obiectul tranzacţiilor comerciale, orice excepţie fiind necesar a fi prevăzută expres în tratat".

2.2 Originea produselor

Conform art. 23 alin. 2 şi art. 24 libera circulaţie a mărfurilor se aplică "produselor originare din statele membre precum şi produselor provenite din state terţe, care circulă liber în statele membre", art. 10 din TCE precizând că: "sunt considerate ca circulând liber într-un stat membru produsele provenite din state terţe pentru care formalităţile de import au fost îndeplinite, iar drepturile vamale şi taxele cu efect echivalent exigibile au fost percepute în acest stat membru, dacă nu au beneficiat de rambursarea totală sau parţială a acestor drepturi".

Potrivit Codului vamal comunitar "mărfurile originare dintr-o ţară sunt acele mărfuri obţinute integral în această ţară"(art.23 alin.1). În cazul în care în aceasta sunt realizate în mai multe ţări, va fi considerat ca loc de origine "ţara în care au fost supuse celei mai recente transformări substanţiale, motivate economic sau funcţional într-o întreprindere echipată în acel scop şi din care a rezultat un produs nou sau care reprezintă un stadiu important al fabricaţiei"(art.24).

Dispoziţia citată conţine noţiuni imprecise ("transformare substanţială", "stadiu de fabricaţie", "important") al căror conţinut a fost ulterior precizat atât de către C.J.C.E. şi prin acte normative. Astfel, Curtea a apreciat că transformarea este substanţială dacă "produsul dobândeşte caracteristici şi o compoziţie specifice proprii, pe care nu le poseda iniţial" sau "transformarea a condus la fabricarea unui produs nou şi original".

Taxele vamale interzise prin art. 23 şi 25 au fost suprimate în cadrul schimburilor intra-comunitare încă din 1968. C.J.C.E. a subliniat importanţa interzicerii taxelor vamale şi a celor cu efect echivalent, precizând că "din claritatea, fermitatea şi domeniul de aplicare al art.9 şi 12, din logca dispoziţiilor acestora precum şi din ansamblul tratatului, rezultă că interzicerea taxelor vamale noi, referitoare la principiile liberei circulaţii a mărfurilor, constituie o regulă esenţială şi, în consecinţă, orice excepţie, care este de strictă interpretare, trebuie să fie clar prevăzută".

3. Interdicţia taxelor cu efect echivalent unei taxe vamale

Libera circulaţie a mărfurilor este asigurată atât prin interzicerea între statele membre a taxelor vamale de import şi de export, cât şi prin împiedicarea ţărilor din Comunitate de a institui taxe cu efect echivalent acestor taxe vamale. Realizarea unui asemenea deziderat nu este lesnicioasă, întrucât conceptele cu care operează tratatele nu sunt definite, iar reglementările legale naţionale prin care se instituie obstacole indirecte în calea liberei circulaţii a mărfurilor, sunt, adesea, complexe.

Prevederile legale care se aplică, în materie sunt cuprinse art. 23 par.1 , art.25 şi art. 90 din Tratatul C.E.

Potrivit dispoziţiilor art. 25, taxele vamale de import şi de export sau taxele cu efect echivalent sunt interzise între statele membre. Această interdicţie se aplică şi taxelor vamale cu caracter fiscal.

Spre deosebire de alte taxe vamale, cele cu caracter fiscal sunt instituite privitor la mărfurile importante, în absenţa existenţei unor bunuri indigene similare sau comparabile, pentru a procura venituri autorităţilor publice.

Noţiunea de taxă cu efect echivalent unei taxe vamale nu a fost definită de tratat, conţinutul acesteia desprinzându-se din jurisprudenţă. Taxa cu efect echivalent reprezintă o obligaţie pecuniară chiar dacă valoarea acesteia este minimă. Aceasta este impusă în mod unilateral, fiind de natură statală. Constituie taxă cu efect echivalent o taxă parafiscală impusă atât produselor naţionale cât şi celor străine, în cazul în care resursele ce rezultă din această taxă sunt destinate exclusiv produselor naţionale, iar avantajul ce decurge compensează doar o parte din taxa impusă produselor naţionale, taxa constituie un impozit intern interzis de art. 90 din TCE, par.10

Preview document

Libera Circulație a Mărfurilor - Pagina 1
Libera Circulație a Mărfurilor - Pagina 2
Libera Circulație a Mărfurilor - Pagina 3
Libera Circulație a Mărfurilor - Pagina 4
Libera Circulație a Mărfurilor - Pagina 5
Libera Circulație a Mărfurilor - Pagina 6
Libera Circulație a Mărfurilor - Pagina 7
Libera Circulație a Mărfurilor - Pagina 8
Libera Circulație a Mărfurilor - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Libera Circulatie a Marfurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Libera circulație a capitalurilor

I.INTRODUCERE “Va veni o zi când nu vor mai fi în Europa alte câmpuri de luptă decât un mare spaţiu unificat, deschis comerţului şi spiritelor...

Libera circulație a persoanelor în Uniunea Europeană

Prin încheierea Acordului de asociere la Uniunea Europeana (Acordul European), România s-a angajat ireversibil pe calea integrarii europene....

Libera circulație a mărfurilor

1. Aspecte generale Regulile esentiale privind aceasta libertate sunt prevazute la art. 23-24 CE din Tratat, fiind dezvoltate, în dispozitiile...

Libera Circulație a Persoanelor în Uniunea Europeană

CAPITOLUL I. Reglementari comunitare privind libera circulatie a persoanelor în cadrul UE Sectiunea I. Prevederile tratatului de la Maastricht,...

Libera circulație a persoanelor

Libera circulatie a persoanelor: incidente economice si juridice Astfel, cum este bine cunoscut, Uniunea Europeana are rolul de a contribui , in...

Libera Circulație a Mărfurilor

1. Noţiuni introductive privind Uniunea Europeană. 1.1. Premisele apariţiei Comunităţilor Europene În decembrie 1945 s-au pus bazele unei noi...

Libera Circulație a Mărfurilor

Scurt istoric In decembrie 1945 s-au pus bazele unei noi ordini monetare prin Tratatul de la Bretton Woods, iar în 1947 a apãrut GATT. La 19...

Libera Circulație a Capitalurilor

1. Consideraţii generale. Comunitatea Europeană s-a angajat prin „Cartea Albă" din 1985 a Comisiei, să adopte măsuri în scopul stabi¬lirii...

Te-ar putea interesa și

Realizarea Pieței Unice Interne - Etapă Importantă a Dinamicii Procesului de Integrare Europeană

1.1. Importanta si necesitatea crearii Pietei Interne Unice Dezvoltarea istorica a omenirii demonstreaza ca schimbul de activitati constituie un...

Libera circulație a mărfurilor

1. Aspecte generale Regulile esentiale privind aceasta libertate sunt prevazute la art. 23-24 CE din Tratat, fiind dezvoltate, în dispozitiile...

Particularități ale Dreptului Comunitar al Afacerilor

CAPITOLUL I: CONSIDERATII GENERALE. SECTIUNEA I: SCURTA INTRIDUCERE. Intreaga istorie a constructiei europene poate fi sintetizata pornind de la...

Libera Circulație a Mărfurilor

1. Noţiuni introductive privind Uniunea Europeană. 1.1. Premisele apariţiei Comunităţilor Europene În decembrie 1945 s-au pus bazele unei noi...

Politici Vamale

In organizarea statului, vama este o institutie complexa care, pe langa rolul ei primordial, fiscal, indeplineste functia de instrument de...

Libera Circulație a Mărfurilor

Scurt istoric In decembrie 1945 s-au pus bazele unei noi ordini monetare prin Tratatul de la Bretton Woods, iar în 1947 a apãrut GATT. La 19...

Libera Circulație a Mărfurilor

Instituirea Uniunii Europene. Tratatul asupra Uniunii Europene (sau Tratatul de la Maastricht) a fost adoptat în decembrie 1991 şi a intrat în...

Libera circulație a mărfurilor

Unul dintre fundamentele pietei interne, libera circulatie a marfurilor presupune un cadru de reglementare comun, care sa asigure ca marfurile pot...

Ai nevoie de altceva?