Libera Circulatie a Marfurilor

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Libera Circulatie a Marfurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Augustin fuerea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Unul dintre fundamentele pietei interne, libera circulatie a marfurilor presupune un cadru de reglementare comun, care sa asigure ca marfurile pot circula fara restrictii dintr-o parte a Uniunii in alta, la fel ca in interiorul unui singur stat. De aceea, pentru o larga categorie de bunuri, este nevoie de un set comun de standarde tehnice de baza, de certificarea produselor si definirea metrologica la nivelul UE, precum si de o recunoastere reciproca a standardelor nationale. Pentru statele candidate, aceasta inseamna nu numai adoptarea normelor Uniunii, ci si crearea capacitatii administrative pentru aplicarea legislatiei adoptate.

Regulile care guverneaza aceste aspecte pot fi impartite in doua categorii:

- cele privind produse pentru care nu exista standarde armonizate;

- cele privind produse pentru care au fost adoptate standarde armonizate.

Acordul European stabileste o serie de obligatii pentru Romania in acest domeniu, cum ar fi armonizarea legislatiei nationale cu acquis-ul comunitar in ceea ce priveste reglementarile vamale, normele si standardele tehnice. Din acest punct de vedere, Acordul European prevede eliminarea treptata a taxelor vamale aplicate comertului dintre Romania si Uniune, precum si a oricaror tarife cu efect similar sau a oricaror masuri care ar putea impune restrictii cantitative asupra exporturilor.

Pana acum, Romania a inregistrat progrese in acest domeniu, in special in ceea ce priveste transpunerea legislatiei, insa procesul de aliniere la acquis trebuie sa continue.

Libera circulatie a mãrfurilor.

Libera circulatie a mãrfurilor constituie unul dintre elementele fundamentale ale Comunitãtii Europene. Scopul dispozitiilor ce instituie aceste libertãti este de a creea între statele membre o piatã unicã, liberã de orice restrictii interne asupra comertului, prezentând o pozitie comercialã unicã în relatiile cu state terte. In vederea acestor deziderate, prin Tratat s-a urmãrit :

a) Realizarea unei uniuni vamale prin desfiintarea între statele membre a taxelor vamale asupra importurilor si exporturilor, a taxelor de echivalent, precum si adoptarea de tarife comune cu statele terte(o politicã comercialã comunã);

b) Eliminarea între statele membre a restrictiilor cantitative la intrarea si iesirea mãrfurilor, ca si a tuturor celorlalte mãrfuri având un efect echivalent. Aceste prevederi se aplicã atât la produsele industriale cât si la cele agricole orginare din Comunitate sau produse în liberãâ practicã.

Fisiere in arhiva (1):

  • Libera Circulatie a Marfurilor.doc