Libera Circulatie a Marfurilor

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Libera Circulatie a Marfurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Daiana Vesmas

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Piata interna este definita ca un spatiu fara frontiere interne care trebuie sa functioneze in aceleasi conditii ca o piata nationala: marfurile, persoanele, capitalurile si serviciile trebuie sa circule in cadrul ei fara nici un control la frontierele dintre statele membre, dupa exemplul absentei controlului la frontierele dintre regiunile unui stat. Acest spatiu fara frontiere interioare, in interpratarea Comisiei nu poate sa-si gaseasca traducerea sa concreta si efectiva decat daca el priveste toate marfurile, serviciile si capitalurile care circula in cuprinsul lui, iar daca este vorba de cazul particular al persoanelor, care ar duce la limitarea efecte;lor doar la resortisantii comunitari ar lipsi aceasta dispozitie de orice efect.

Prin Regulamentul Nr. 2679/98 din 7 dec. 1998 al Consiliului s-au stabilit cateva reguli privind functionarea pietii interne in relatie cu libera circulatie a marfurilor intre statele membre atunci cand sunt in cauza obstacole la aceasta circulatie care pot fi atribuite unui stat membru, daca ele implica o actiune sau inactiune din partea acestuia, care poate constitui o incalcare a art. 30-36 (28-30) din Tratat si care 1) duc la o serioasa afectatre a liberei circulatie a marfurilor, impiedicand, intarziind sau deviind importurile in, exporturile sau din transportul dintr-un stat membru; 2) cauzeaza importante pierderi persoanelor afectate si 3) necesita actiunea imediata in scopul impiedicarii oricarei continuari, cresteri sau intensificari a afectarii sau pierderii in cauza. Cand se produce un asemenea obstacol sau cand exista o amenintare in acest sens, exista o obligatie de informare a Comisiei din partea oricarui stat membru (chiar daca nu este el in discutie) si in mod reciproc, din partea Comisiei, precum si daca un obstacol a survenit o obligatie a statului membru implicat de a lua toate masurile necesare si proportionale astfel incat libera circulatie a marfurilor sa fie asigurata pe teritoriul sau conform Tratatului si de a informa Comisia despre actiunile pe care autoritatile le-au luat sau intentioneaza sa la ia. Cand Comisia considera ca survine un obstacol intr-un stat membru, ea notifica statul membru in legatura cu motivele care au determinat-o sa ajunga la aceasta concluzie si cere statului respactiv sa ia toate masurile necesare si proportionate spre a inlatura acest obstacol intr-un termen pe care ea o decide prin referire la urgenta cazului.

Dispozitiile Regulamentului nu pot fi interpretate in sensul afectarii in vreun fel a exercitarii drepturilor fundamentale asa cum sunt recunoscute intr-un stat membru, inclusiv dreptul sau libertatea de a face grava, aceste drepturi putand sa include si dreptul ori libertatea de a intreprinde alte actiuni aflate sub incidenta sistemelor specifice de relatii industriale din statele membre.

Constitutia unei piete comune eficiente, prin reducerea treptata si in final prin eliminarea barierelor in cale comertului intre statele membre, a constituit intotdeauna unul dintre obiectivele fundamentale ale Comunitatii Europene.

Libera circulatie a marfurilor presupune realizarea unei uniuni vamale care sa priveasca toate categoriile de marfuri si sa implice interzicerea intre statele membre a taxelor vamale asupra importurilor si exporturilor ori a altor taxe avand efect echivalent, adoptarea unui tarif vamal comun in relatiile cu tarile terte si eliminarea restrictiilor cantitative sau a masurilor cu efect echivalent intre statele membre. Instituirea uniunii vamale intre statele membre permite conditii egale de concurenta intre participantii la circuitul comercial si productiv,facind posibila stimularea productiei si a varietatii sortimentale a marfurilor, impunerea pe piata a celor mai competitive produse, tinandu-se seama si de costul lor de productie, concentrarea si specializarea productiei si a intreprinderilor, ca si implantarea acestora in zonele cele mai indicarte economic si producti.

Eliminarea taxelor vamale ce constituiau un obstacol in cale liberei circulatii a marfurilor a fost finalizata la 1 iulie 1968.

In ceea ce privesta statele ce au devenit ulterior membre ale Comunitatii, acestea au luat masuri de eliminare progresiva a taxelor vamala, astfel incat acestea au fost inlaturate in intregime de catre Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Grecia, Spania si Portugalia si cu foarte putine exceptii ce vizeaza unele produse agricole de catre Austria, Fiinlanda su Suedia.

Uniunea vamala a implicat initial untr-un prim sens, abolirea si deci interzicerea in comertul intre statele membre de la o anumita data a taxelor vamale si a altor taxe cu efect echivalent. Ea a fost realizata odata cu expirarea perioadei de tranzitie mentionata, pentru noile tari care au devenit membre ale Comunitatilor- Spania si Portugalia- aceasta perioada fiind prevazuta pana la sfarsitul anului 1992. potrivit reglementarii actuale taxele vamale la importuri si la exporturi si taxele cu efect echivalent sunt interzise intre statele membre, interdictia aplicandu-se si taxelor vamale de natura fiscala. Interzicerea taxelor vamale are o sfera mai larga, aplicandu-se, nu numai marfurilor care sunt originare dintr-un stat membru ci si celor care provin dintr-o tara terta care se vor afla in libera circulatie intre statele membre odata intrate in circuitul comercial comunitar. Marfurile care au aceasta din urma provenienta vor avea acest regim daca formalitatile de import au fost indeplinite si orice taxe vamale sat taxe avand efect echivalent care sunt platibie, au fost incasate in acel stat membru si nu au beneficiat de o reducere totala sau partiala a unor astfel de taxe.

Fisiere in arhiva (1):

  • Libera Circulatie a Marfurilor.doc