Libera Circulatie a Persoanelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Libera Circulatie a Persoanelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Libera circulatie a persoanelor si a serviciilor reprezinta mai mult decat simplul obiectiv comercial urmarit prin Tratatul de la Roma . Cele doua libertati sunt indispensabile in vedera exercitarii unei cetatenii europene intemeiate pe principiile democratice exprimate in Conventia Europeana a Drepturilor Omului(CEDO), la care ordinea comunitara subscrie.

Printrea ceste principiii se gaseste si cel al libertatii de comiunicare , liberate esentiala pentru toti resortantii statelor europene . Modelul sau principal este comunicarea audiovizuala. Liberatea de stabilire a cetatenilor unui stat membru pe teritoriul unui alt stat membru pentru a exercita acolo anumite activitati este de alta natura decat aceea de a oferi servicii clientilor rezidenti in alt stat. Din punct de vedere economic , circulatia transfrontiera a serviciilor este foarte departe de migratia in scopul stabilirii, de aceea cele doua libertati au fost inscrise diferit in Tratat. Totusi, aceste doua libertati au mai mult puncte comune . Din punct de vedere economic, ambele concura la atingerea aceluiasi obiectiv , anume realizarea Pietei Comune pentru exercitatea activitatilor economice , insa cele doua libertati se sprijina una pecealalta.

Exemplu: a infiinta o filiala sau o sucursala in alt stat membru nu inseamna numai a se folosi de libertatea de stabilire ci presupune si realizarea unei noi baze de plecare pentru servicii ce pot fi oferite in afara frontierelor tuturor resortisantilor Comunitatii, invers nu putem avea liberate de prestari servicii fara liberate de stabilire.

Din perspective juridica, aceste doua libertati se adreseaza persoanelor fizice si juridice, ele ofera impreuna alternative de actiune operatorilor economici.

Cele doua libertati se disting de libertate capitalurilor si a marfurilor.

Ce este libera circulatie?

Libera circulatie a persoanelor reprezinta unul din cele patru principii fundamentale ale constructiei europene (alaturi de libera circulatie a bunurilor, serviciilor si a capitalurilor). Libera circulatie a persoanelor este unul din drepturile fundamentale ale cetatenilor europeni. Dreptul la libera circulatie a persoanelor in spatiul comunitar se traduce prin eliminarea controlului la granite al cetatenilor comunitatii europene. Implementarea acestui demers a fost si este un demers cu implicatii majore.

Dreptul la libera circulatie se traduce prin dreptul fiecarui cetatean european de a calatori liber si de a rezida in oricare stat membru al Uniunii Europene. Pentru a intra pe teritoriul unui alt stat comunitar, nu trebuie indeplinita nicio cerinta sau formalitate speciala.

Cine beneficiaza de acest drept?

Teoretic, beneficiaza de acest drept orice cetatean european. Practic, cetatenii noilor membrii ai UE (inclusiv Romania) pot fi supusi unor masuri tranzitorii care pot limita pe accesul pe piata muncii din vechile state membre pentru o perioada de maximum 7 ani.

Ce sunt masurile tranzitorii?

Masurile tranzitorii reprezinta derogari de la acquis-ul comunitar in ceea ce priveste libera circulatie a lucratorilor. Masurile tranzitorii pentru libera circulatie a lucratorilor, agreate intre vechile si noile state membre inseamna mentinerea in vigoare a sistemelor de dinainte de aderare, in care un cetatean dintr-un viitor stat membru avea nevoie de permis de munca pentru a lucra in UE. Limitarile pot fi complete (se pot referi la toti lucratorii provenind din noul stat membru) sau partiale (pot fi acceptate anumite categorii profesionale).

Important! Aceste masuri se aplica doar lucratorilor, toate celelalte categorii de persoane (studenti, pensionari, turisti etc.) nefiind vizate

Fisiere in arhiva (1):

  • Libera Circulatie a Persoanelor.doc