Libertatea Persoanei si Procesul Penal

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Libertatea Persoanei si Procesul Penal.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: A.Oancea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Libertatea reprezinta o valoare esentiala si foarte importanta a persoanei. Libertatea face parte dintr-un sistem de valori esentiale ale democratiilor liberale contemporane.Importanta libertatii nu este reflectata numai la nivelul vietii politice,ci influenteaza radical sistemul de drept,atat la nivel national,cat si international.Libertatea se regaseste la nivelul fiecarei ramuri de drept.

Libertatea se refera la autonomia in luarea dciziilor individuale,priveste puterea de a decide singur,fiind o notiune atat sociala cat si normativa.Libertatea priveste individul ca pe o fiinta sociala aflata intr-un permanent contact cu semenii sai.

Libertatea poate fi definita ca fiind independenta fata de vointa arbitrara a altuia.Starea sociala unde coercitia la care omul este supus de catre ceialalti este redusa.Prin coercitie se intelege controlul mediului social in care traieste un individ.

Libertatea reprezinta puterea de autodeterminare pe care o are un individ.Aceasta putere pe care o exercita asupra lui insusi si nu asupra altor persoane.Este o libertate juridica,formala,si individuala.

Libertatea juridica este inteleasa ca independenta absoluta,ca autonomie totala,a individului fata de mediul extern.Individul nu este supus nici unei forte exterioare,fie ea umana sau naturala.

Libertatea formala este aceea prin care se asigura cadrul necesar,posibilitatea fiintei umane de a se exprima asa cum crede de cuviinta.Ea nu presupune obligatia din partea statului de a asigura materiale de exercitare a libertatii.

Libertatea individuala reprezinta orice libertate fundamentala,reprezinta elementul esential,conditia chiar a existentei celorlalte drepturi fundamentale.Respectarea sa de catre puterea statala este garantata de sistemul de drept intern care in mod necesar trebuie completat cu garantiile internationale oferite de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Libertatea individuala si siguranta persoanei, potrivit articolului 23 sunt inviolabile.Libertatea individuala prezinta anumite garantii,prezumtia de nevinovatie,principiul legalitatii infractiunilor si pedepselor,dreptul la aparare.

Libertatea este aplicabila in diverse domenii de interes ale individului,dand posibilitatea acestuia sa-si dezvolte capacitatile specifice acestor domenii.Putem astfel folosi acest termen la plural si putem vorbi de „libertati” individuale,fiecare dintre ele fiind aplicabile in diverse raporturi,dar pastrandu-si sensul precizat.

Aceasta unitate profunda a libertatilor are efecte deosibit de importante in ceea ce priveste statutul lor juridic. Ele sunt libertati naturale existente independent de puterea statala, pe care aceasta doar le recunoaste si le reglementeaza, transformandu-le din libertati naturale in libertati fundamentale. Ceea ce face o libertate sa se transforme din libertate naturala in libertate fundamentala este faptul consacrarii ei de catre sisitemul juridic pozitiv.

Libertatile individuale au aparut si s-au dezvoltat prin opozitie si uneori prin lupta cu puterea publica in vederea, apararii sferei private a fiecarui cetatean.

Fisiere in arhiva (1):

  • Libertatea Persoanei si Procesul Penal.doc

Alte informatii

Referat la materia Apararea dreptului in procesul penal,in cadrul masterului de drept in modulul Stiinte penale.