Marketing in Administratia Publica

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Marketing in Administratia Publica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cornel Grigorut

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Introducere
Cap. 1- Istoric, Definitii, Concepte
1.1. Istoric;
1.2. Definitii;
1.3. Conceptul de marketing public;
Cap. 2 - Marketing in Administratia publica
2.1. Necesitatea studierii pieţei în administraţia publică;
2.2. Extinderea marketingului în domeniul administraţiei publice;
Cap. 3 - Strategii de marketing in administratia publica
3.1 Definirea administraţiei publice;
3.2. Caracteristicile marketingului în administraţia publică;
3.2.1.Orientarea către cetăţeni;
3.2.2.Marketingul intern şi interactiv în administraţia publică;
3.2.3.Relaţia instituţiei publice cu cetăţenii (clienţii din sectorul public);
3.2.4.Mediu extern de marketing;
3.3. Conceptul de comunicare si promovare a instituţiilor publice;
3.3.1 Forme de comunicare;
3.3.2. Conceptul de promovare a serviciilor publice;
3.3.3. Imaginea instituţiei publice;
3.3.4.Publicitatea în administraţia publică
Cap. 4 - Politici de Marketing Utilizate în Administraţia Publică
4.1.Politica de produs;
4.2. Politica de preţ;
4.3. Politica de distribuţie;
4.4. Politica de promovare;
4.5.Politica de personal;
4.6. Procesele şi mediul fizic sau ambienta;
Cap. 5 - Aplicarea principiilor de marketing în Administraţia publică din România
Cap. 6 - Studiu de caz - Consumatorul absolvent de Studii de Masterat;
Concluzii
Bibliografie

Extras din document

Introducere

Administraţia este o instituţie ori complex de instituţii conturate pe domenii de activitate, având o structura funcţională, care să corespundă cerinţelor de a îndeplini sarcini specifice. Instituţiile administraţiei au ca scop asigurarea satisfacerii anumitor interese ale colectivităţilor umane, cu respectarea atât a drepturilor cât şi a libertăţilor legitime ale membrilor acestora. În cazul administraţiei publice se are în vedere satisfacerea unor interese ale colectivităţilor umane organizate în forme administrative de tip statal, care sunt denumite, deseori „interese generale”. Se consideră că una din modalităţile de asanare a stării conflictuale o reprezintă aplicarea principiilor de marketing în cadrul instituţiilor publice. Viitorul administraţiei publice trebuie redefinit în cadrul societăţii actuale având punct de pornire îmbunătăţirea imaginii instituţiei publice.

Activitatea administraţiilor publice este una diversificată şi complexă. Serviciile publice nu sunt bunuri de primă necesitate. Ele nu corespund nici unei nevoi de a simplifica viaţa sau de a dobândi un anume confort, aşa cum o fac produsele aşa numitei industrii de transformare. Prin conţinutul şi optica pe care le promovează, marketingul în administraţia publică impune funcţionarilor un nou cod de conduită care presupune, întocmai, receptivitate faţă de cerinţele cetăţenilor, capacitate înaltă de adaptare la evoluţia cerinţelor şi exigenţelor societăţii, transparenţă, spirit novator, disponibilitate pentru reducerea birocraţiei, viziune unitară asupra activităţilor desfăşurate şi eficienţă maximă, flexibilitate în mecanismul de funcţionare a instituţiilor publice, obţinute ca rezultat al orientării efective a activităţilor către nevoile reale ale

cetăţenilor.

Conceptul de marketing în administraţia publică vizează identificarea, cuantificarea şi atingerea dorinţelor, nevoilor cetăţenilor şi satisfacerea acestora de către instituţiile statului. Fiecare funcţionar poate influenţa negativ ori pozitiv percepţiile cetăţenilor referitoare la imaginea instituţiei publice. Fiecărui angajat îi revine funcţia de marketing. Fiecare contact pe care îl au cetăţenii cu activitatea instituţiei va influenţa modul în care se vor raporta la administraţia publică. Din acest motiv, într-un fel sau altul toţi funcţionarii publici „fac” marketing: personalul de la „Relaţii cu publicul”, secretarul/secretara care răspunde la telefon, gardienii publici, centralistele care sunt agresive ori politicoase, portarul ş.a Toţi trebuie să fie perfect amabili, informaţi, motivaţi şi dornici pentru a veni în ajutorul cetăţenilor. Trebuie să se comunice şi să se asigure că toata lumea înţelege exact obiectivele de marketing ale instituţiei publice şi strategia care trebuie urmată.

Cap. 1

Istoric, Definitii, Concepte

Conceptul de marketing;

Marketing – termen de origine anglo-saxsona ce deriva din verbul “To market” - a desfăşura continuu tranzacţii de piaţa, a vinde-a cumpăra.

Piaţa reprezintă locul de întâlnire a cerinţelor consumatorilor, exprimate prin cerere‚ cu cele ale producătorilor exprimate prin ofertă şi este caracterizată prin importante prefaceri sub aspectul volulmului, structurii şi al mecanismului său de funcţionare.

1.1. Istoric;

Se pot identifica trei mari perioade*:

- -1930 era productiei: marketingul dirija fluxul de bunuri si servicii de la

producator la consumator (informarea, luarea comenzilor, distribuirea produselor)

- 1930-1960 era vanzarilor: marketingul era definit ca un sitem de activitati referitoare

la promovarea si distribuirea produselor/serviciilor menite sa satisfaca cerintele

consumatorilor actuali si potentiali ( reclama, responsabili cu vanzarile, luarea

comenzilor, distribuirea produselor)

- 1960- era marketingului total: intensificarea eforturilor tuturor departamentelor

din firma spre a satisface cerintele consumatorului ( cercetare de piata, diferentierea,

1.2. Definitii;

- Definiţia data de AMA - Asociaţia Americană de Marketing - "realizarea activităţilor economice care dirijează fluxul de bunuri şi servicii de la producător la consumator sau utilizator".

- Profesorul W.J.Stanton afirma că "marketingul este un întreg sistem de activităţi economice, referitoare la programarea, stabilirea preţurilor, promovarea şi distribuirea produselor şi serviciilor menite sa satisfacă cerinţele consumatorilor actuali şi potenţiali".

- După A. Denner marketingul reprezintă: "analiza permanentă a cererii pe de o parte, iar pe de alta parte stabilirea şi punerea în acţiune a mijloacelor de satisfacere a acesteia, în condiţiile unui profit optim“.

Marketing = satisfacerea cererii + profitul

Din punct de vedere sistemic, marketingul este un proces complex ce poate fi înţeles şi aplicat numai dacă se ţine seama de cele trei dimensiuni ale sale şi anume:

- dimensiunea filosofică se exprimă prin focalizarea organizaţiei către consumator, prin înţelegerea nevoilor şi dorinţelor acestora, întrucât consumatorul reprezintă nucleul oricărei activităţi – Fa-l pe cel care vine sa cumpere de la tine sa se simta pentru cateva minute domn;

- dimensiunea procesuală este caracterizată de o serie de decizii strategice care asigură satisfacerea optimă a consumatorului - procesul de planificare şi concepere a unor idei, bunuri şi servicii, de stabilire a preţului acestora, de promovare şi de distribuţie a lor, astfel încât să satisfacă cerinţele individuale şi de grup ale clienţilor ;

- dimensiunea metodologică implică folosirea unui instrumentar de marketing, un ansamblu de metode, procedee, tehnici de cercetare şi acţiune, de analiză, de previziune, de organizare şi control care să asigure informaţii adecvate şi pertinente.

Deci - Marketingul intelege nevoile consumatorului, realizeaza produse/servicii care furnizeaza valoare superioara si apoi stabileste un pret, le distribuie si le promoveaza cu eficacitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing in Administratia Publica.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “OVIDIUS” MASTERAT ADMINISTRATIE EUROPEANA, INSTITUTII SI POLITICI PUBLICE