Medierea Comerciala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Medierea Comerciala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Grigorut C.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Introducere
Cap. 1 - Actul de mediere la nivel International ;
Cap. 2 - Medierea – definitii, principii care stau la baza
gestionarii procesului de mediere ;
Cap. 3 - Mediatorul ;
Cap. 4 - Medierea in conflictele comerciale;
Concluzii;

Extras din document

Introducere

Medierea este una din mãsurile de prevenire a violentelor ce pot sã aparã prin escaladarea conflictelor, este o mãsurã necesarã pentru construirea încrederii dupã consumarea violentelor, în special a celor de grup, este o mãsurã complementarã sau colateralã hotãrârilor judecãtoresti, toate acestea pentru pãstrarea relatiilor bune între oameni, atât de necesare în viata unei comunitãi,

dar nu este un panaceu în rezolvarea conflictelor.

Începând din 1998, la nivelul Uniunii Europene au fost adoptate o serie de

recomandãri care vizeazã includerea medierii în rezolvarea diferitelor tipuri de cauze, respectiv: Recomandarea (1998) vizând medierea în cauze pe dreptul familiei, Recomandarea (9199) referitoare la medierea în cauze penale, Recomandarea (2001) referitoare la alternativele la instantele juridice privind litigiile dintre autoritãtile administrative si actori privati, precum si Recomandarea (2002) privind medierea în cauze civile.

Toate aceste recomandãri au fost adoptate ca o consecintã a faptului cã s-a dovedit în practicã efectul pozitiv al medierii, în special asupra pãrtilor. Rapoartele diferitelor comisii ale UE au arãtat constant cã medierea oferã prilejul pãrtilor de a se exprima deschis, de a-si expune mai liber dorintele si asteptãrile legate de problema în disputã, precum si faptul cã acestea nu resimt în nici un fel cã le sunt încãlcate drepturile fundamentale. Mai mult, s-a recunoscut astfel cã medierea reprezintã o formã foarte eficientã de protejare a drepturilor omului.

Cap. 1

Actul de mediere la nivel International

Medierea in SUA

Medierea nu se poate implementa intr-un sistem juridic peste noapte! Eficienta integrarii medierii in sistemul romanesc de drept nu este garantata de aparitia unei legi care reglementeaza medierea si profesia de mediator. Nu este suficienta o lege a medierii intr-o tara care a avut tangenta vaga cu medierea doar prin intermediul comisiilor de judecata intr-o perioada pe care si-o doreste uitata.

In istoria Americii, institutia medierii este cunoscuta de peste o suta de ani. Inca din anul 1838 se poate vorbi depre mediere. Atunci are loc, la initiativa presedintelui Martin Van Buren, prima mediere facilitata de Guvern in cazul unei greve de amploare. Evident, nu putem vorbi despre mediere in intelesul actual. Este insa un prim pas. Importanta este implicarea statului in sustinerea si promovarea medierii. Conflictele de munca sunt practic primele care au fost solutionate prin mediere.

In anul 1918 ia nastere in cadrul Departamentului Muncii, Serviciul American de Conciliere. Este practic actul de nastere al medierii la nivel federal. In anul 1926 se infiinteaza Consiliul National de Mediere, in anul 1947 ia nastere Serviciul Federal de Mediere si Conciliere, in 1957 au loc primele seminarii de training pentru mediatorii din cadrul Serviciului Federal de Mediere si Conciliere. Sunt multe date la care ne putem raporta insa acestea sunt cele mai elocvente. Cultura medierii este prezenta in istoria nationala si in mentalitatea fiecarui american.

Un studiu recent efectuat in cadrul a 126 companii de top din SUA de catre Institutul International pentru Prevenirea si Solutionarea Conflictului si dat publicitatii in data de 20 aprilie 2007 la New York, a reliefat faptul ca aproximativ 98% din cazurile pe care le-au avut acestea, au fost solutionate inainte de a se ajunge in instanta, fiind evident faptul ca aceste companii prefera sa isi solutioneze conflictele pe cale amiabila. Vorbim despre o cultura a medierii in care compania care are un litigiu nu se gandeste in niciun caz sa actioneze in instanta partea adversa pana nu incerca sa solutioneze disputa prin metodele de solutionare alternative, in special prin mediere.

Decalajul dintre sistemul de drept romanesc si cel american este considerabil. Implementarea in sistemul juridic romanesc a medierii nu este usoara insa avem toate premisele obtinerii in timp a unor rezultate si a unei schimbari obligatorii de mentalitate.

Firmele straine vor fi cei mai buni promotori ai medierii in Romania. Mediul corporatist va inbratisa medierea date fiind avantajele in plan comercial si in scurt timp vom putea vorbi despre familiarizarea publicului romanesc cu acest concept.

Fisiere in arhiva (1):

  • Medierea Comerciala.doc