Mijloacele Politico-Diplomatice de Solutionare Pasnica a Diferendelor Internationale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Mijloacele Politico-Diplomatice de Solutionare Pasnica a Diferendelor Internationale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gheorghe Arat

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Ideea soluţionării paşnice a conflictelor la nivel internaţional a apărut încă din perioada antichităţii. Apoi, principiile soluţionării diferendelor între state au cunoscut o evoluţie neîntreruptă, o dată cu perfecţionarea normelor şi instituţiilor de drept internaţional.

În perioada evului mediu, pentru soluţionarea diverselor diferende, statele utilizau cu precădere medierea, concilierea şi arbitrajul.

În prezent, dreptul internaţional îşi propune asigurarea păcii la nivel mondial, ceea ce ar permite soluţionarea pe căi exclusiv paşnice a conflictelor, fapt care constituie o obligaţie fundamentală pentru toate statele. Această obligaţie decurge dintr-un principiu esenţial al dreptului internaţional modern: Rezolvarea prin mijloace paşnice a diferendelor internaţionale. Principiul a fost pentru prima dată enunţat, în mod limitat, la Conferinţa de la Haga din 1907, iar ca principiu fundamental de drept internaţional a fost consacrat prin Pactul Briand-Kellogg din 1928.

Reglementarea pe cale paşnică a diferendelor internaţionale se află în strânsă corelaţie cu preocupările de excludere a războiului din viaţa societăţii, de interzicere a folosirii forţei la nivelul relaţiilor internaţionale şi, în egală măsură, a combaterii terorismului internaţional. Competiţia pentru putere, înţeleasă ca o competiţie de interese ale partenerilor la viaţa internaţională, în special a statelor, va duce aproape iminent la stări contradictorii, la dezacorduri între aceştia. Aceste contradicţii de interese sunt denumite generic diferende internationale. În doctrină, se face distincţia dintre diferendele politice şi cele juridice. Diferendele politice sunt cele care prin natura lor resping soluţiile juridice întrucât pun în joc interesele şi onoarea statelor, nu o simplă aplicare a unei norme juridice. La rândul lor, diferendele juridice sunt cele care se ivesc cu privire la aplicarea unei reguli ori unui principiu de drept internaţional şi pot fi soluţionate pe baza dreptului în vigoare.

Mijloacele paşnice de drept internaţional se pot clasifica în:

I. Mijloace nejurisdicţionale (politico-diplomatice);

II. Mijloace jurisdicţionale.

În prezentul studiu voi analiza mijloacele politico-diplomatice de soluţionare a diferendelor internaţionale. În cadrul acestei categorii distingem: negocierile (tratativele), bunele oficii, medierea, ancheta internaţională şi concilierea internaţională. Dintre acestea doar tratativele se pot desfăşura direct în statele care îşi dispută diferendul, celelalte mijloace presupunând intervenţia unei entităţi terţe (stat, organizaţie internaţională ori personalitate oficială). Trăsătura comună a acestor mijloace nejurisdicţionale constă în faptul că, şi atunci când soluţia diferendului se realizează cu ajutorul unui terţ, ea este în primul rând expresia acordului de voinţă al părţilor.

A. Negocierile (tratativele)

Noţiunea de „tratative” se foloseşte în dreptul internaţional, din punct de vedere al obiectului ei, cu sensuri multiple. Ne referim la tratativele pentru încheierea unui tratat internaţional, tratative în vederea aprecierii relaţiilor dintre state şi a problemelor internaţionale ori tratativele în vederea soluţionării unui diferend internaţional. Tratativele in această accepţiune sunt cele care ne interesează ca mijloc paşnic. Ele pot fi definite drept principalul mijloc diplomatic al dreptului internaţional pentru soluţionarea diferendelor dintre părţi, prin dezbateri directe purtate între acestea.

Negocierile sunt un mijloc diplomatic simplu şi, considerat unul dintre cele mai vechi şi mai utilizate în rezolvarea pe cale paşnică a neînţelegerilor dintre state. Acest mijloc nu presupune intervenţia unui terţ. Este vorba despre tratative care se desfăşoară strict între părţile aflate în diferend, prin care se încearcă ajungerea la o înţelegere pentru stingerea acestuia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mijloacele Politico-Diplomatice de Solutionare Pasnica a Diferendelor Internationale.doc

Alte informatii

Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi Facultatea de Drept