Miscarea Internationala de Cruce Rosie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Miscarea Internationala de Cruce Rosie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

DREPT INTERNATIONAL UMANITAR

MISCAREA INTERNATIONALA DE CRUCE ROSIE

SI IMPLEMENTAREA DREPTULUI UMANITAR INTERNATIONAL

I. COMPONENTELE MISCARII INTERNATIONALE DE CRUCE ROSIE SI SEMILUNA ROSIE

Dreptul international umanitar, cunoscut si sub numele de drept al razboiului, stabileste o serie de reguli prin care se incearca limitarea efectelor conflictuluiarmat. In particular, ii protejeaza pe aceia care nu participa  sau nu mai participa - la lupte si stabileste limitele, mijloacele si metodele de razboi.

Principalele tratate de Dept international umanitar sunt Conventiile de la Geneva din 1949 privind protectia victimelor razboiului si cele doua Protocoale aditionale din 1977, precum si Conventia de la Haga din 1954 (cu privire la protectia bunurilor culturale) si al doilea Protocol la aceasta Conventie din 26 mai 1999.

Miscarea de Cruce Rosie cuprinde pe de o parte statele parti la Conventiile de la Geneva si, pe de alta parte, Comitetul International al Crucii Rosii, Federatia si Societatile Nationale de Cruce Rosie, fiind nu numai o organizatie neguvernamentala, ci si o organizatie internationala inter guvernamentala condusa de Conferinta Internationala a Crucii Rosii.

I .1 Comitetul international al Crucii Rosii (C.I.C.R.)

Comitetul international al Crucii Rosii este o institutie umanitara particulara, independenta si de origine exclusiv elvetiana, care actioneaza ca intermediar neutru  pe plan politic, ideologic, religios  in situatiile de conflict armat. Pe baza normelor de drept umanitar, ale carui creator si promotor este, Comitetul international al Crucii Rosii acorda protectie si asistenta atat prizonierilor de razboi, ranitilor, bolnavilor, persoanelor dislocate, cat si celor care traiesc sub ocupatie.

Organul suprem de conducere al Comitetului international al Crucii Rosii este Adunarea Generala, compusa din 25 de cetateni elvetieni, alesi prin cooptare, care stabileste politica generala si principiile de actiune. Mandatul presedintelui este de patru ani.

Componentele infrastructurii Comitetului international al Crucii Rosii sunt urmatoarele departamente: Operatiuni, Doctrina si Drept, Afaceri financiare si administrative, Personal, Informatii.

Principiile dupa care se conduce in activitate Comitetului international al Crucii Rosii sunt cele prevazute in Carta Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, respectiv, UMANITATE, IMPARTIALITATE, NEUTRALITATE, INDEPENDENTA, VOLUNTARIAT, UNITATE, UNIVERSALITATE.

Rolul Comitetului international al Crucii Rosii este acela de a interveni in timp de conflict armat, de razboi civil, de tulburari sau tensiuni interne, in calitate de intermediar neutru, pentru a determina beligerantii sau adversarii sa ocroteasca victimele civile sau militare si sa permita a li se acorda asistenta medicala, alimentara sau de alta natura.

Miscarea internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie este formata din: Comitetul international al Crucii Rosii, Federatia societatilor (nationale) de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

I.2 Federatia Internationala a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie

Ideea crearii Ligii Societatilor de Cruce Rosie ii apartine presedintelui Comitetului de razboi al Crucii Rosii Americane, Henry Powroy Davison, care a fost ales primul presedinte al noii organizatii intre 1919 si 1922.

La 5 mai 1919, Societatile Nationale de Cruce Rosie din SUA, Franta, Marea Britanie, Italia si Japonia se reunesc la Paris si pun bazele unei organizatii internationale neguvernamentale, fara caracter politic, rasial sau religios  Liga Societatilor de Cruce Rosie.

Daca Comitetul International al Crucii Rosii intervine ca intermediar neutru in conflicte armate in favoarea ranitilor, bolnavilor, prizonierilor de razboi si civililor, Liga (astazi Federatia) se caracterizeaza prin aceea ca actioneaza, prompt si fata doscriminare, numai in afara zonelor de conflict  astfel, primul sau obiectiv concret, imediat dupa creare a fost ameliorarea starii de sanatate a populatiilor civile greu incercate in anii razboiului.

Ea lupta impotriva foametei si malnutritiei, a bolilor endemice, impotriva SIDA si a discriminarii celor infestati cu virusul HIV, promoveaza donarea benevola de sange, contribuie la pregatirea si organizarea formatiunilor voluntare de acordare a primului ajutor si doteaza societatile nationale cu echipament necesar unor astfel de interventii umanitare.

In cadrul Federatiei functioneaza urmatoarele comisii de specialitate: Prim  ajutor; Tineret, Finante, Dezvoltare, Sanatate si Servicii Comunitare.

Organul permanent de legatura intre Societatile nationale si Federatie este Secretariatul, care are sediul la Geneva si constituie centrul operational insarcinat cu aplicarea in practica a deciziilor luate de organele lor de conducere.

Fisiere in arhiva (1):

  • Miscarea Internationala de Cruce Rosie.doc