Modalitati de Manifestare ale Crimei Organizate

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Modalitati de Manifestare ale Crimei Organizate.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1 Traficul de droguri
2 Traficul de arme
3 Traficul de autoturisme furate
4 Traficul de carne vie
5 Crima organizata si terorismul
6 Crima organizata si spalarea mondiala a banilor
7 Crima organizata si coruptia

Extras din document

MODALTATI DE MANIFESTARE A CRIMEI ORGANIZATE $I CONEXIUNI ALE ACESTORA

1. Traficul de droguri

Una dintre formele cele mai active de manifestare a crimei organizate transnationale o reprezinta productia si traficul de droguri. Profiturile realizate din aceasta activitate - care devanseaza cu mult afaceri legale, inclusiv din domeniul industriei petroliere, au facut ca, pe lânga organizatiile mafiote traditionale, sa apara numeroase grupari si bande criminale, care pun în prim planul preocuparilor lor productia si traficul de droguri sau de precursori ai acestora.

Trebuie mentionat si tratat cu toata atentia faptul ca în unele tari, acest fenomen se desfasoara sub privirile îngaduitoare ale guvernantilor care accepta tacit si contra cost sa permita derularea unor astfel de activitati pe teritoriul national.

Organizatiile criminale angrenate în aceste activitati îsi permit astfel sa detina în posesie mii de hectare de terenuri agricole pe care cultiva plantele necesare, sa întretina zeci de mii de angajati care asigura tot procesul de fabricatie al drogurilor, adevarate armate pentru protectia activitatilor si sa angajeze numerosi specialisti din domeniul chimiei, biologiei, finantelor si informaticii, care sa contribuie la bunul mers al acestui tip de afacere.

Sistemul legislativ permisiv din aceste tari, care acorda pedepse extrem de mici pentru infractiunile legate de activitatea de productie si/sau trafic de droguri, sau nu incrimineaza acest gen de activitati neaderarea la tratatele internationale privitoare la droguri, reprezinta factori care determina stabilirea unor baze de actiune ale organizatiilor criminale. De asemenea, sunt expuse statele ale caror teritorii sunt grevate de razboaie civile, activitati teroriste de amploare, conflicte interetnice, marcate de instabilitate politica cronica ce împiedica exercitarea controlului guvernamental pe unele parti din teritoriul national si unde sistemele de control vamal, financiar si judiciar nu functioneaza eficient.

Se remarca, de asemenea, ca daca în trecut se puteau face deosebiri nete între tarile producatoare si cele consumatoare de droguri, acum este evident ca asemenea diferentieri nu mai au importanta, pentru ca marea majoritatea tarilor consumatoare au devenit si producatoare, într-o masura mai mare sau mai mica si invers, iar termenul de "tari de tranzit" si-a pierdut din semnificatia initiala, acestea devenind de regula consumatoare si în final chiar producatoare.

Drogurile si organizatiile criminale

Heroina este un drog din clasa A, extras din opium de mac si se prezinta sub forma de pudra de culoare maro sau alba. Pentru a fi injectata este tratata cu acid clorhidric, transformându-se în clorhidrat de heroina.

Termenii de argou folositi pentru acest drog sunt : aroma, skag, zahar maro, "H", Henry.

Principalele centre de cultivare ale macului opiaceu si extragere a heroinei sunt: Triunghiul de Aur - în Asia de Sud-Est, care include Myanmar, Thailanda si China si Cornul de Aur, care include Afganistanul si Pakistanul.

Triadele chinezesti detin monopolul traficului de heroina catre S.U.A., iar organizatiile criminale turcesti controleaza traficul acestui drog catre Europa. Triadele chinezesti sunt recunoscute pe plan mondial si pentru traficarea heroinei pure sau a "Albului de China".

Cannabisul - Cannabis Sativa este o planta care creste în multe regiuni de pe glob fiind cultivata si valorificata într-o serie de tari. Sub forma de droguri, cannabisul este traficat si consumat ca marijuana (iarba), hasis (rasina) si ulei vegetal.

Principalele zone de producere a marijuanei sunt Africa de Vest, Caraibe si America de Sud, iar tarile de destinatie ale acestui drog sunt cele vest-eropene si S.U.A. Traficul acestui drog este monopolizat de gruparile criminale din Africa de Vest si cartelurile mexicane si columbiene din America Centrala si de Sud. Traficarea hasisului, care provine mai ales din Maroc si Pakistan., este monopolizata de gruparile criminale turce si cele asiatice, tarile de destinatie fiind cele din Europa Occidentala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Manifestare ale Crimei Organizate.doc