Modelul Autoritar Drept Penal Comparat

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 12238
Mărime: 58.53KB (arhivat)
Publicat de: Amalia Neagoe
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Continutul modelelor de drept.
  2. Familiile de drept contemporane:
  3. A) Familia juridica romano-germanica
  4. B) Familia juridica anglo-saxona
  5. C) Alte tipuri de sisteme juridice
  6. 1) Familia socialista de drept
  7. 2) Dreptul musulman
  8. 3) Dreptul hindusilor
  9. 2. Existenta modelelor. Trasaturi generale.
  10. 3. Infractiunea.
  11. a) Notiuni generale.
  12. b) Particularitati ale incriminarii inractiunii.
  13. c) Incriminarea comportamentului criminal si a crimei organizate.
  14. d) Organele judiciare.
  15. 4. Pedeapsa. Notiuni introductive. Tipuri.
  16. a) Privarea de libertate
  17. b) Masurile de siguranta
  18. c) Pedeapsa cu moartea
  19. 5. Regimuri. Ideologii.
  20. 6. Bibliografie.

Extras din referat

1. Continutul modelelor de drept.

Problema tipologiei dreptului in conditiile actuale capata o importanta deosebit de mare. In sec. XX numarul sistemelor juridice a crescut aproape de 3 ori si acum atinge cifra de 200.

In acest context, este vorba, bineinteles, nu numai despre caracterisicile numerice si despre varietatea considerabila a sistemelor juridice nationale, ci si despre neuniformitatea dezvoltarii sociale si istorice, care determina jonctiunea intr-o sectiune sincronica a celor mai diferite stadii de dezvoltare a dreptului. De aceea tipologia juridica este o premisa necesara a analizei diferentiate, multilaterale a hartii juridice a lumii. In plan filozofic ea demonstreaza unitatea comunului – tipului de drept istoric, specificului - familiei de drep, si a unicitatii – sistemului juridic national concret. Analiza respectiva este mai ales necesara statelor care nu au traditii vechi, stabile in conditiile legiferarii, care intreprind primii pasi in crearea cadrului normativ national; deoarece in baza acestea este posibil de a determina trasaturile specifice ale fiecarei familii de drept, si pe baza realitatii din tarile respective de a determina propria cale in aceasta directie.

Stiinta juridica cunoaste doua abordari cu privire la gruparea sau clasificarea dreptului: prima, bazata pe anumite caracteristici ale continutului si formei dreptului, il grupeaza in mari sisteme sau familii, a doua intemeiata pe criteriul cronologic, istoric il grupeaza in tipuri de drept.

Vorbind despre clasificarea pe tipuri de drept, teoria marxista, pornind de la teza caracterului exclusiv de clasa a dreptului, vorbeste de patru tipuri de drept sclavagist, feudal, burghez si socialist.

Pornindu-se de la criteriul evolutiei istorice a dreptului s-ar putea distinge ca tipuri istorice de drept dupa dreptul incipient din comuna primitiva, dreptul antic, (cu unele grupe mari ca: dreptul oriental, dreptul greco- roman); dreptul medieval ( cu unele grupe prin care s-ar distinge dreptul european de origine romano-germanica si common-low, dreptul islamic, indian, chinez), intregul drept medieval este marcat de aspectul religios si traditional; dreptul modern (caracteristic instaurarii economiei capitaliste, liberale, de piata); dreptul contemporan care, desi are sau tinde sa aiba unele trasaturi comune, mai ales datorita influentei tot mai pronuntate a dreptului international cu principiile sale, se diferentiaza in mai multe grupe, unele din ele corespunzatoare sistemelor sau familiilor de drept amintite mai sus.

Astfel, s-ar putea diferentia urmatoarele grupe:

• dreptul societatilor democratice cu economie de piata in care se include dreptul din fostele tari socialiste, aflate in faza de tranzitie spre democratie si statul de drept;

• dreptul socialist, aflat in tarile unde se mai mentine sistemul socialist;

• dreptul tarilor in curs de dezvoltare sau a lumii a III-a care mai pastreaza puternice elemente traditionale si religioase, cum este, bunaoara, dreptul islamic, dreptul budist sau hindus.

Dezvoltarea puternica a relatiilor si colaborarii internationale, existenta mijloacelor moderne de comunicatii care practic au anulat distantele de pe Pamint, fac posibila si necesara apropierea si infuenta reciproca a sistemelor de drept din toate tarile existente astazi pe glob. Cu atit mai mult are loc o apropiere mergind pina la unificare intre sistemele de drept ale tarilor cuprinse in diferite forme de colaborare internationala, cum este de exemplu, Comunitatea Economica Europeana care a dus si la nasterea unui sistem propriu de drept denumit drept comunitar.

Astfel, in literatura juridica de astazi se fac numeroase incercari in scopul realizarii tipologiei statului si dreptului, demonstrarii logicii dezvoltarii si functionarii lor in lumea contemporana. Un interes marit prezinta doua tratari a acestei probleme efectuata de curentul civilizat si de cel formativ.

In literatura de specialitate se considera ca tratarea civilizata a problemei tipologiei dreptului nu rezolva toate aspectele acestei problematici. Ca argumente se invoca:

• in primul rind, baza tipologiei – civilizatia, in literatura contemporana apare destul de nedeterminata. Se considera ca istoria omenirii mai degraba este tratata, dupa A. Toinbi, in limitele tipurilor de civilizatie evidentiate de el si nu invers.

• in al doilea rind, dupa coreacta apreciere a lui V.S. Nerseseant, in baza acestui studiu mai degraba se pot evidentia diferite forme de organizare a puterii de stat si de reglementare normativa.

• in al treilea rind, A. Toinbi simplifica destul de mult procesele sociale reale de dezvoltare a societatii, constatind ca toate civilizatiile sint sortite pieririi.

Curentul formativ de tratare a tipologiei statului si dreptului pune la baza tipologiei formatiunea social-economica. Relatiile economice, fiind baza si izvorul dezvoltarii societatii, permite evidentierea unicitatii, asemanatorilor diferitor state, precum si trasaturilor lor specifiice.

Trecerea de la o formatiune social-economica la alta se realizeaza din cauze obiective. Schimbul consecutiv al celor patru formatiuni social-economice obiectiv determina logica dezvoltarii statului si dreptului si etapele de baza a acestei dezvoltari. Formatiunile social-economice sclavagista, feudala, burgheza si socialista corespund tipurilor de stat si drept sclavagist, feudal, burghez si socialist.

Preview document

Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 1
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 2
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 3
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 4
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 5
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 6
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 7
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 8
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 9
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 10
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 11
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 12
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 13
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 14
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 15
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 16
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 17
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 18
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 19
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 20
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 21
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 22
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 23
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 24
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 25
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 26
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 27
Modelul Autoritar Drept Penal Comparat - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Modelul Autoritar Drept Penal Comparat.doc

Alții au mai descărcat și

Caracteristicile Dreptului Comunitar

Fiind instrument de interes comun, pentru toate popoarele si statele Comunitatilor, dreptul emanat din surse comunitare nu este un drept strain,...

Sistemul sancțiunilor de drept penal prevăzute în noua legislație penală

Infracțiunea este fapta prevăzută de legea penală, săvârșită cu vinovăția cerută, nejustificată, imputabilă persoanei care a săvârșit-o, așa cum...

Terorismul internațional

TERORISMUL INTERNATIONAL I.CONSIDERATII INTRODUCTIVE Autopromovat pe lista problemelor fundamentale ale actualitatii, terorismul constituie o...

Pedeapsa și Rolul Închisorii

Capitolul I Pedeapsa Ce este pedeapsa ? Pedeapsa este definitia ca fiind sanctiunea proprie a dreptului penal si reprezinta cea mai importanta...

Evoluția izvoarelor formale în dreptul românesc - cutuma

1. Conceptul izvorului de drept Izvoarele dreptului românesc, în special izvoarele formale constituie baza ştiinţelor juridice care nu sunt...

Dreptul la tăcere ca drept fundamental

Dreptul la tacere este un drept al persoanei ce se exercita si se realizeaza în domeniul comunicarii sociale. Este evident ca si prin tacere se...

Despre infracțiuni și pedepse - Cesare Beccaria

I. Introducere in viata si opera lui Beccaria Nascut la 15 martie 1738 in Lombardia, Milano, intr-o familie de nobili, Beccaria avea sa-si...

Familia în Dreptul Musulman

Termenul “islam” desemnează religia monoteistă care are la bază Coranul si al cărei profet este Muhammed. Prin extensiune,cuvântul islam se referă...

Ai nevoie de altceva?