Modelul Politic de Fundamentare a Deciziei Administrative

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Modelul Politic de Fundamentare a Deciziei Administrative.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ghimpu Codruta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1.Decizia administrativa 2
2.Modelul politic – caracteristici 3
3.Crearea modelului incremental 4
4.Etape care stau la baza modelului incremental: 6
5.Viziunea modelului incremental in practica 7
6.Avantaje si dezavantaje ale modelului incremental 8
7.Concluzii 10
8.Bibliografie 12

Extras din document

MODELUL POLITIC DE FUNDAMENTARE A DECIZIEI ADMINISTRATIVE

1.Decizia administrativa

Decizia administrativa poate fi definita ca un proces complex de alegere a unei variante decizionale din mai multe posibile, în vederea realizarii unui obiectiv al administratiei publice si care influenteaza activitatea a cel putin unei alte persoane din sistem, a sistemului administrativ în ansamblul lui sau a societatii, în general

Orice decizie administrativa este dependenta de sistemul legislativ în vigoare. Calitatea deciziei depinde de respectarea legilor si de cunoasterea corecta a acestora de catre functionarii publici.

O mare parte a activitatii managerilor din administratia publica consta în elaborarea si adoptarea deciziilor. În principiu, luarea deciziilor în administratia publica consta în a alege dintre diferite alternative si mijloace de îndeplinire a acestora pe cele care ar trebui urmate de o organizatie.

Procesul decizional se bazeaza pe utilizarea diferitelor modele de fundamentare, cele mai importante fiind modelul managerial traditional, modelul politic si modelele mixte.

2.Modelul politic – caracteristici

Modelul politic (incremental) de elaborare a deciziilor administrative reprezinta o alternativa viabila fata de modelul traditional, considerat nerealist si inoperant de catre unii critici. Argumentele aduse în favoarea modelului politic au în vedere caracterul realist si reprezentativ al acestuia pentru activitatea institutiilor publice. Meritul principal al acestui model consta în eliminarea caracterului ambiguu al multora dintre obiectivele politicilor publice.

Criticii modelului rational comprehensiv de luare a deciziei considera ca acesta este nerealist, ca nu raspunde solicitarilor existente în activitatea practica a institutiilor publice si ca solicita functionarilor care îl aplica un nivel foarte ridicat de rationalitate si expertiza. Ei propun alt model ca fiind cel potrivit pentru studierea si întelegerea proceselor de luare a deciziei în administratia publica, modelul incremental.

Modelul incremental accentueaza nevoia functionarilor publici de a raspunde nevoilor comunitatii politice în care activeaza, de a fi reprezentativi pentru grupurile care alcatuiesc aceasta comunintate politica, si, in final, de a fi raspunzatori în fata alesilor politici. Aceste valori sugereaza un alt mod de gândire referitor la activitatea sectorului public, bazat pe premise conform carora luarea deciziei în sectorul public trebuie sa implice o doza serioasa de participare publica; administratia publica ar trebui sa fie bazata pe construirea de coalitii si consens politic; si ca oficialii numiti politic at trebui sa fie lasati nu doar sa îndrume activitatea functionarilor publici dar ar trebui sa si exercite presiuni în vederea adoptarii unui curs de actiune sau altuia.

Prin urmare, modelul politic accentueaza necesitatea ca functionarii publici sa raspunda cerintelor comunitatii, sa fie reprezentativi pentru clasa politica si sa consulte cetatenii în elaborarea deciziilor administrative.

Este un fapt recunoscut ca modelul incremental recunoaste si internalizeaza în operarea sa ambiguitatea multora dintre obiectivele afirmate ale politicilor/programelor de politici publice. Aceasta ambiguitate este o caracteristica a societatilor pluraliste si reprezinta pretul necesar pentru edificarea consensului si mentinerii puterii pe acest fundal, interesele politice duc la formulari vagi, neclare ale obiectivelor e îndeplinit. De exemplu, obiectivul de privatizare a întreprinderilor proprietate de stat poate veni în contradictie cu cel de protectie sociala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul Politic de Fundamentare a Deciziei Administrative.doc