Motivul de a Ucide

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Motivul de a Ucide.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1.COMPORTAMENTULUI CRIMINAL
2.ELEMENTELE CONSTITUTIVE ALE MECANISMULUI COMPORTAMENTULUI CRIMINAL
3. MOTIVUL SI RATIUNEA DE A UCIDE
3.1.DETERMINAREA MOTIVATIEI
3.2.INFRACTORII ORGANIZATI/INFRACTORII NEORGANIZATI
3.3.INFRACTIUNEA PREMEDITATA (PREDILECT FINALIZATA DE PSIHOPATUL SEXUAL)
3.4INFRACTIUNEA NEPREMEDITATA (PREDILECT FINALIZATA DE PSIHOTICI)
3.5.CAUZELE SI CONDITIILE CRIMINALITATII UCIGASILOR ÎN SERIE

Extras din document

1.COMPORTAMENTULUI CRIMINAL

Omul, fiinta rationala si constienta, vine pe lume înzestrat de natura cu o suma de necesitati organice, pe care tinde neîncetat sa si le satisfaca pentru a-si mentine existenta, în contextul unei ambiante propice sau ostila acestui deziderat intrinsec. De aceea, „nu putem vedea în viata psihica decât un complex de masuri ofensive si defensive, prin care se actioneaza asupra lumii spre a se asigura mentinerea organismului uman si dezvoltarea sa" .

Pentru a-si satisface necesitatile materiale si spirituale, o parte dintre membrii societatii recurg însa la actiuni ce transgreseaza normele de conduita stabilite în societate si rup, în consecinta, relatiile sociale instituite, savârsind crime. Comportamentul lor criminal nu reprezinta o manifestare involuntara sau inconstienta, lipsita de sens, ci este rezultatul unei atitudini ferme, formate în forul interior al individului, sub impactul conjugat al unor factori obiectivi si subiectivi, si urmareste un scop bine definit. În desfa¬surarea ei plenara, plecând de la geneza si încheind cu materiali¬zarea, conduita criminala parcurge o serie lunga de stadii, începând cu formarea trebuintelor, constientizarea lor si a posibilitatilor obiective de satisfacere, nasterea interesului, declansarea proce¬selor motivationale, analiza situatiei create, luarea deciziei si înfaptuirea unor actiuni cu caracter criminal.

Comportamentul criminal nu consta numai din actiuni, ci si din anumite stari de spirit, care le preceda si le însotesc. Din acest unghi, el poate fi comparat cu un aisberg, în care vârful vizibil nu este altceva decât actele de conduita exte¬rioara, în timp ce partea ascunsa, invizibila include fenomenele somatice, psihice si sociale care le determina. Mai mult decât atât, actele de conduita exterioara nu pot fi explicate în afara proce¬selor interioare si a contextului social. Toate aceste stadii, cu feno¬menele care au loc în interiorul lor, alcatuiesc mecanismul com¬portamentului criminal.

Mecanismul comportamentului criminal constituie, în esenta, procesul de nastere, dezvoltare si materia¬lizare a comportamentului criminal, vazut prin prisma individului, atât sub aspectul interior - procese psiho¬somatice, cât si sub cel exterior - conduita, aspecte care se afla într-o legatura indisolubila

În linii mari, mecanismul comportamentului criminal include trei etape de baza:

(1) nasterea motivului,

(2) luarea deciziei si

(3) realizarea intentiei criminale

În cadrul primei etape - nasterea motivului - are loc, mai întâi de toate, constientizarea necesitatilor inerente individului, a caror satisfacere marcheaza fundamental activitatea lui, definindu-i comportamentul. Odata constientizate, individul raporteaza tre¬buintele sale la posibilitatile reale de satisfacere a lor, adica la conditiile sociale si la situatia lui fata de acestea, proces ce se finalizeaza cu formarea interesului. Din momentul dat, anume interesul este acea instanta care impulsioneaza si directioneaza conduita omului, servindu-i drept motiv. Dirijat de interes, indi¬vidul îsi proiecteaza un scop si tinde energic spre atingerea lui.

La etapa a doua - luarea deciziei - se declanseaza un proces deliberativ, în care sunt confruntate diverse interese (de a savârsi sau de a nu savârsi o fapta), este reevaluat scopul propus, sunt ana¬lizate eventualele implicatii, precum si sunt reconsiderate valorile si normele sociale, prin prisma cântaririi optiunilor pro si contra. Etapa în discutie se sfârseste cu luarea deciziei de a da totusi curs interesului de a comite o crima, adica de a recurge la actiuni crimi¬nale în vederea satisfacerii unor necesitati (materiale sau spirituale) sau realizarea unor interese considerate importante pentru individul respectiv.

În fine, a treia etapa - realizarea intentiei criminale - coincide cu manifestarea comportamentului criminal (o serie de acte de plani¬ficare, de cooptare a unor posibili participanti, de creare a unor conditii propice comiterii faptei) si culmineaza cu înfaptuirea cri¬mei (savârsirea unor actiuni sau inactiuni prevazute de legea penala).

Fisiere in arhiva (1):

  • Motivul de a Ucide.doc