Noile tendinte in Dreptul Social European

Referat
10/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 19983
Mărime: 867.42KB (arhivat)
Cost: 10 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Valerica Nistor
Teza prezinta o ilustrare concreta a realitatii la nivel de intreprindere intr-un numar de state membre, inclusiv in Romania, in special prin studii de caz. Se incearca oferirea informatiilor cu privire la angajare si la conditiile de lucru în noile state membre – comparandu-le în mod sistematic cu restul statelor membre ale Uniunii Europene – in special la nivel de intreprindere in relatie cu cei patru stalpi definiti prin Strategia de la Lisabona. Lucrarea a fost sustinuta in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea Danubius Galati, Masterat Drept Comunitar si a fost notata cu 10.

Extras din document

Extinderea Uniunii Europene, includerea noilor state membre, dincolo de faptul ca reprezinta un pas istoric pentru Europa si ca ofera noi proiecte economice, va avea, fara îndoiala, implicatii sociale care trebuie sa fie înregistrate în mod corespunzator.

Constructia juridica a Dreptului Social European a inceput cu mult inainte de infiintarea O.I.M si a U.E, doctrinarii romani si straini formuland, studiind, sustinand si propunand un sistem stiintific al dreptului international al muncii si implicit al dreptului social european.

Examinand relatiile sociale individuale si colective in principal de munca al caror suport teoretic sunt actele normative adoptate de O.I.M, C.E, U.E si O.N.U specialistii au propus in lucrarile elaborate noile reguli de conduita in plan international de natura politica, monetara, economica, sociala si comerciala.

Stabilirea obiectului dreptului social european revine relatiilor sociale de munca, relatii care se formeaza in procesul muncii intre persoane fizice sau juridice dintre care una are calitatea de lucrator (salariat) iar cealalta (persoana fizica sau de cele mai multe ori persoana juridica) de unitate (întreprindere sau institutie) in vederea prestarii unei anumite munci salarizate.

Principiile dreptului social european sunt elemente fundamentale, idei generale calauzitoare pe care se intemeiaza sistemul de norme juridice europene si care priveste relatiile de munca individuale si colective, concretizate prin tratate, conventii, regulamente, directive etc., adoptate de UE, O.I.M si alte organisme internationale.

Astfel, pornind de la lucrarea de specialitate „Drept social european” a reputatului Conf.univ.dr. Valerica Nistor, lucrare de referinta in literatura de specialitate, studiul de fata radiografiaza o serie întreaga de conditii de munca si de angajare la nivel de întreprindere, inclusiv contractele de angajare, programul de lucru, salariile, sanatatea si siguranta în munca, stresul la locul de munca, reconcilierea in munca si în familie, dialogul social si, la modul general, relatiile industriale.

Urmatoarele capitole prezinta o ilustrare concreta a realitatii la nivel de întreprindere într-un numar de state membre, inclusiv in Romania, în special prin studii de caz. Se incearca oferirea informatiilor cu privire la angajare si la conditiile de lucru în noile state membre – comparându-le în mod sistematic cu restul statelor membre ale Uniunii Europene – în special la nivel de întreprindere în relatie cu cei patru stâlpi definiti prin Strategia de la Lisabona:

1. Adaptabilitate la schimbare: în ce masura sunt capabile noile state membre sa se adapteze la schimbari?

2. Coeziunea sociala: cât de capabile de coeziune sunt noile state membre?

3. Suport: cât de bine pot fi sustinute sistemele care au fost implementate (pe parcursul tranzitiei precum si în planul Uniunii Europene legat de integrare) cu privire la provocarile demografice, economice si sociale principale din prezent?

4. Parteneriat: în ce masura se bazeaza aceste societati – si sunt sustinute – printr-o participare larga si stimulate de dialogul social si de mecanismele implicate în acest proces?

Pe scurt, respecta practicile si politicile la nivel de întreprindere standardele UE, sau par sa urmeze alte directii?

CAPITOLUL I

De la bunastarea nationala la politicile sociale europene

Romano Prodi afirma: „Cea dintâi provocare la adresa Uniunii de mâine o va reprezenta gasirea unei solutii la problemele privind necesitatea compatibilitatii sistemelor de securitate sociala si de relatii industriale ale statelor noastre, respectând în acelasi timp obligatiile pe care competitivitatea internationala la impune Europei ca sistem” . Iata, deci, ca marea provocare la adresa Uniunii Europene este gasirea unor solutii cu privire la politicile sociale europene, în contextul competitiei economice acerbe din interiorul si din afara Europei.

Luând în considerare atât evolutia generala, cât si evolutia dimensiunii sociale a Comunitatii Europene putem emite urmatoarele doua ipoteze:

1. Politicile sociale europene nu sunt rezultatul unui sentiment de solidaritate între cetatenii Europei, ci sunt o consecinta necesara a crearii pietei unice europene:

2. Dialectica dintre solidaritate si echitate, specifica statului national, a fost perpetuata si la nivelul Comunitatii Europene. Tarile (regiunile) bogate si sarace iau locul claselor bogate si sarace din cadrul statelor nationale.

În sprijinul primei ipoteze putem aduce mai multe argumente. Cel mai important argument este reprezentat de conceptul de dumping social. Acesta reprezinta avantajele avute pe piata europeana datorita costurilor scazute ale fortei de munca si a legilor îngaduitoare cu privire la protectia si sanatatea la locul de munca. Concurenta dura din interiorul Europei ca urmare a eliminarii granitelor, a liberei circulatii a bunurilor, serviciilor si a persoanelor creeaza o presiune enorma asupra sistemelor de protectie nationala în vederea reducerii cheltuielilor sociale.

Pentru înlaturarea concurentei neloiale s-a luat decizia „armonizarii regimurilor sociale nationale”, în primul rând în ceea ce priveste dreptul muncii.

Un alt concept des utilizat în literatura de specialitate este cel de spillover. În acest context, conceptul se refera la efectele pe care le au, în planul politicilor sociale, schimbarile majore din alte planuri ale integrarii europene. De exemplu, libera circulatie a serviciilor are efecte importante, în planul asigurarilor sociale (definite ca servicii) si al serviciilor medicale. Aici putem veni cu al treilea argument, si anume cu sublinierea faptului ca, principalele decizii din domeniul politicilor sociale la nivelul Comunitatii, Europene sunt legate de dreptul muncii. În Carta sociala, deciziile concrete sunt cele privitoare la dreptul muncitorilor sub 18 ani, la egalitatea drepturilor muncitorilor din alt stat cu muncitorii cetateni ai statului în care lucreaza, dreptul la integrarea familiei muncitorilor care lucreaza în alt stat etc. Însesi titlurile date unor documente sau institutii sunt argumente în acest sens. Doua exemple: Carta drepturilor fundamentale ale muncitorilor a avut ca titlu original Carta comunitara a drepturilor sociale fundamentale (neacceptat de tarile semnatare), iar capitolul 13 al integrarii în UE se numeste: Politica sociala si de ocupare a fortei de munca.

Tot pentru sustinerea primei ipoteze putem aduce argumente istorice. Prima organizatie europeana de dupa razboi (Organizatia Europeana de Cooperare Economica) a aparut ca urmare a unei initiative americane (planul Marshall).

Preview document

Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 1
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 2
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 3
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 4
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 5
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 6
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 7
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 8
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 9
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 10
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 11
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 12
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 13
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 14
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 15
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 16
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 17
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 18
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 19
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 20
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 21
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 22
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 23
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 24
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 25
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 26
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 27
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 28
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 29
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 30
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 31
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 32
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 33
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 34
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 35
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 36
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 37
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 38
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 39
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 40
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 41
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 42
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 43
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 44
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 45
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 46
Noile tendinte in Dreptul Social European - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Noile tendinte in Dreptul Social European.doc

Alții au mai descărcat și

Legislația Uniunii Europene privind Politicile Sociale și Ocuparea Forței de Muncă

I. Introducere Politicile sociale si ocuparea fortei de munca acopera domenii vaste, dar strâns legate între ele. Dintre aceste domenii se pot...

Izvoarele Dreptului European

1. Izvoarele dreptului european: noţiune, clasificare Teoria dreptului, ca şi legislaţia formală, face deosebire între ceea ce reprezintă forma...

Dreptul la Cariera al Functionarilor Publici

I. ASPECTE GENERALE PRIVIND NOTIUNEA DE “FUNCTIE PUBLICA” La nivel comunitar exista in principal doua dimensiuni de continut cu privire la...

Tratatul asupra Uniunii Europene și Politica Socială

I.Tratatul asupra Uniunii Europene 1.1 Repere istorice 1.2 Reforma Instituţiilor Comunitare După desfăşurarea revoluţiilor anticomuniste din...

Tribunalul Funcției Publice

1. ASPECTE INTRODUCTIVE Curtea de Justiţie, cu sediul la Luxemburg , este o instituţie care veghează la respectarea dreptului în cadrul...

Contractul de concesiune

1. GENERALITĂȚI PRIVIND CONTRACTUL DE CONCESIUNE 1.1 Evoluția istorică a contractului de concesiune Ideea concesionării unui bun public apare...

Drept Social și European

1. Aspecte generale Libera circulaţie a persoanelor şi a serviciilor reprezintă mai mult decât simplul obiectiv comercial urmărit prin Tratatul de...

Poluarea Mediului Ambiant

1. Noţiunea, trăsăturile definitorii şi definiţia dreptului mediului Evoluţiile generale înregistrate în ultimele decenii au determinat un proces...

Ai nevoie de altceva?