Norme Conflictuale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Norme Conflictuale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

CAP.I. NOŢIUNI GENERALE
1.1.DEFINIŢIE
1.2.FUNCŢIE
1.3.NORMA CONFLICTUALĂ ŞI NORMA MATERIALĂ
CAP.II.STRUCTURA NORMEI CONFLICTUALE
2.1.CONŢINUTUL NORMEI CONFLICTUALE
2.2.LEGĂTURA NORMEI CONFLICTUALE
2.3.PRINCIPALELE PUNCTE DE LEGĂTURĂ
2.4.CLASIFICAREA LEGĂTURILOR
CAP.III.CLASIFICAREA NORMELOR CONFLICTUALE
3. 1.CLASIFICARE ÎN FUNCŢIE DE FELUL LEGĂTURII
3.2.CLASIFICARE ÎN FUNCŢIE DE CONŢINUT
3.3.NORME DE APLICAŢIE IMEDIATĂ

Extras din document

CAPITOLUL I

1.1.DEFINIŢIE

Norma conflictuala este norma juridică specifică dreptului internaţional privat care soluţionează conflictul de legi,adică desemnează legea internă competentă să cârmuiască raportul juridic cu caracter străin.Sistemul de drept astfel determinat poartă denumirea de legae cauzei (lex causae).

1.2. FUNCŢIE

Norma conflictuală are rolul de a stabili care dintr sistemele de drept în prezenţă este chemat să aplice pe parcursul existenţei raportului juridic.Din momentul desemnării legii competente rolul normei conflictuale încetează.De aceea se consideră norma conflictuală o normă de trimitere sau de fixare.

1.3. NORMA CONFLICTUALĂ ŞI NORMA MATERIALĂ

a) norma conflictuală rezolvă doar o problemă prejudicială-conflictul de legi- în timp ce norma materială (substanţială) cârmuieşte pe fond raportul juridic;

b) norma conflictuală are o aplicare prealabilă faţă de norma materială; după ce instanţa se declară competentă se determină mai întâi sistemul de drept aplicabil şo abia apoi se determină din acest sistem legea materială.

1.4. IZVOARELE NORMEI CONFLICTUALE

- dreptul intern. Cel mai important izvor intern îl constituie Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat.

-dreptul convenţional- tratatele internaţionale la care România este parte. Normele conflictuale cuprinse în asemenea convenţii sunt uniforme pentru statele părţi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Norme Conflictuale.doc

Alte informatii

fac de drept pitesti