Notiunea si Functiile Parlamentului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Notiunea si Functiile Parlamentului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Arseni Alexandru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Introducere 3
1. Notiunea de Parlament. 4
1.1 Notiunea de Parlament. Modele parlamentare. 4
1.2 Parlament unicameral. 6
1.3 Parlament bicameral. 8
1.4 Căi de constituire a Parlamentului. 11
1.5 Mecanismul de functionare a Parlamentului. 16
2. Functiile Parlamentului 18
2.1 Notiuni generale privind functia. 18
2.2 Functia cu titlu principal, functia legislativă. 19
2.3 Functii secundare. 21
2.4 Functiile Parlamentului Republicii Moldova. 23
Concluzie 27
Bibliografie 28

Extras din document

Introducere

Fiecare epocă istorică are conceptia sa despre esentă, legitimitate, continutul si modalitătile de exercitare a puterii. Dar un principiu de adevărată valoare, consacrat în Constitutii, se consideră cel al suveranitătii nationale si populare, precum si cel a separatiei puterilor, formulate de ilustrii Montesquieu si Rousseau.

Întra-adevar, azi contează mai putin deosebirile de termeni si mai mult esenta acestor principii, oarecum legate între ele – puterea politică apartine cetătenilor unui stat, care însă o pot exercita fie direct, prin intermediul unor plebiscite, fie indirect, prin intermediul unui corp de dregători.

Aceste două principii se regăsesc astăzi în toate constitutiile statelor democratice, unde se specifică că suveranitatea natională apartine poporului care o exercită în mod direct si prin organele sale reprezentative.

Cât priveste organele reprezentative, Motesquieu sublinia că este necesar ca poporul, detinătorul puterii supreme, să execute el însusi tot ceea ce poate îndeplini mai bine, iar ceea ce nu poate îndeplini mai bine, trebuie să facă prin împuterniciti. Acestea din urmă nu pot exista, ca atare, decât dacă poporul, el însusi îi desemnează.

Astfel stând lucrurile, ne vor interesa în mod special modalitătile de formare a organului reprezentativ al poporului, de organizare a lui, internă, cât si functionarea acestuia.

Din ansamblul de institutii care exercită suveranitatea natională în numele titularului si care sunt reprezentative, trebuie să evidentiem Parlamentul, Șeful statului si organele Administratiei publice locale.

1. Notiunea de Parlament.

1.1 Notiunea de Parlament. Modele parlamentare.

Alături de institutia Șefului statului si Guvern, Parlamentul constituie, în cadrul oricărei societăti democratice, institutia politică cu rol major în structurarea si functionarea acesteia. Ea este creatia politică a burgheziei, a aplicării în practică a principiilor separatiei puterii si al reprezentativitătii promovate de această clasă.

Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului si organul legislativ al statului. Organ legislativ din unele tări, compus din una sau din doua camere si constituit din reprezentanti ai diferitelor partide politice alesi, total sau partial, prin votul cetătenilor.

În genere, constituţiile nu-şi propun să definească instituţia parlamentară, preocupându-se îndeosebi de modul cum este organizată şi cum funcţionează ca autoritate a statului.

Conform unor articole din Constituţii “ Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legiuitoare a ţării”.

În complexul sistem de autorităţi statale, Parlamentul se înfăţişează într- o contrapondere faţă de Guvern, constituind totodată şi autoritatea de directivare şi control asupra activităţii executive.

Fisiere in arhiva (1):

  • Notiunea si Functiile Parlamentului.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA FACULTATEA DE DREPT CATEDRA DE DREPT CONSTITUȚIONAL SI DREPT ADMINISTRATIV