Nulitatea Contractului Individual de Munca

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Nulitatea Contractului Individual de Munca.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: prof. M.Tofan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND NULITATEA

Nulitatea contractului individual de munca asa cum este reglementata ca institutie juridica pentru prima data in Codul Muncii art.57 ,exprima , concentrat , acumularile doctrinei juridice , si ale practicii in aceasta materie . Initial problemele pe care le ridica nulitatea contractului individual de munca se solutionau prin aplicarea regulilor referitoare la nulitate din dreptul civil.Ulterior , nulitatea a fost consacrata in legislatia muncii , indirect prin intermediul art.68 lit.b , din legea 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca , dar se aplicau ,in continuare , normele dreptului comun .

Deoarece in legislatia muncii nu este reglementata nulitatea , potrivit art.187 ,Codul Muncii , trebuie sa facem aplicatiunea reglementarilor din dreptul civil si a teoriei nulitatii din dreptul civil , in masura in care acestea nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor juridice de munca , in raport cu dreptul muncii ,dreptul civil constituind drept comun . In literatura juridica de specialitate , nulitatea a fost definita ca fiind sanctiunea civila prin care actul juridic care nu indeplineste conditiile de validitate – de fond , forma – impuse de normele de drept , este lipsit de efectele care contravin legii ori regulilor de convietuire sociala .

Prin urmare , indreptata nu impotriva actelor juridice , ci impotriva efectelor ce contrazic dispozitia incalcata , nulitatea constituie un mijloc de restabilire a concordantei dintre dispozitia legala si si a actului juridic care o incalca .

Aceasta conceptie asupra nulitatii proprie dreptului civil roman ,care urmareste , cand este posibil , salvarea actului , se deosebeste de conceptia nulitatii si dreptul altor state europene ( Franta ) ,potrivit carora nulitatea este considerata ca o stare organica a actului , ca un act „mort” ,ce nu produce nici un fel de efect .

In dreptul muncii este posibila remedierea , in anumite conditii ,a actului chiar atunci cand acesta este lovit de nulitate absoluta . In acest fel se promoveaza ideea remedierii actului juridic lovit de nulitate ,daca cerinta dispozitiei legale incalcate , cu ocazia incheierii actului juridic ,a fost ulterior indeplinita ,a fost abrogata sau modificata . Este necesar sa facem distinctia intre nulitatea contractului individual de munca si incetarea contractului individual de munca , deoarece fiecare dintre acestea constituie o notiune distincta . Astfel , daca nulitatea este o sanctiune ce lipseste de efecte contractul individual de munca incheiat cu incalcarea conditiilor generale sau speciale de validitate , incetarea contractului individual de munca prin oricare din modalitatile stabilite de lege este o masura care se poate lua nimai in cazul in care in cursul executarii contractului valabil incheiat a aparut o cauza care face imposibila continuarea raportului juridic de munca.

Prin urmare nulitatea si incetarea contractului de munca sunt notiuni care se aplica unor situatii deosebite , ne fiind posibil ca un contracte de munca sa fie constatat nul si reziliat.

In aplicarea teoriei generale a nulitatii la contractul individual de munca , ata practica judiciara ,cat si literatura de specialitate au subliniat existenta unor particularitati determinate de specificul raporturilor juridice de munca .

Astfel , constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor (ex nunc ) , niciodata pentru trecut (ex tunc). Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia , corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu .

Deoarece contractul de munca este un contract cu prestatii succesive , iar munca prestata are un caracter ireversibil , la fel ca si retribuirea ei ,nulitatea in dreptul muncii se caracterizeaza prin aceea ca intinderea in timp a efectelor ei este partiala , adica orice contract nul produce efecte numai pentru trecut . Asa fiind , nulitatea in dreptul muncii neavand caracter retroactiv , va produce efecte numai pentru viitor .

Fisiere in arhiva (1):

  • Nulitatea Contractului Individual de Munca.doc

Alte informatii

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor