Obiectul si Functiile Finantelor Publice - Relatiile Financiare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Obiectul si Functiile Finantelor Publice - Relatiile Financiare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mirica Andreea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

NOTIUNEA DE FINANTE

Aparitia si evolutia finantelor publice este inseparabil legata de existenta de tip statal si folosirea banilor si formelor valorice de realizare si de repartitie a produsului social.De la geneza primelor elemente de finante, in perioada destramarii societatii gentilice si formarea comunitatilor sclavagiste, pana in zilele noastre,finantele nu au parasit nici un moment scena istoriei, facand parte integranta din sistemul relatiilor sociale si economice.

Cuvantul “finante” s-a raspandit in Franta, in secolul al XV lea, cu intelesul de bani si venituri publice destinate cheltuielilor statului.S-a presupus ca acest cuvant s-a format si a evoluat din expresia latina “financia pecuniaria”, care inseamna a incheia o tranzactie pecuniara prin plata unei sume de bani.

Depasindu-se aceasta etapa primara, expresia “finante publice” s-a raspandit cu referire prioritara la platile banesti de interes public, necesare in relatiile cu statul si alte colectivitati publice.

In literature de specialitate, s-a pornit de la idea ca statul si celelalte organizatii publice desfasoara o activitate de procurare si intrebuintare a fondurilor banesti pentru acoperirea cheltuielilor colective, aceasta activitate formand continutul conceptului de economie financiara: bugetul, impozitele, imprumutul de stat si cheltuielile.

Finantele publice sunt formate din totalitatea relatiilor sociale de natura economica , ce apar in procesul realizarii si repartizarii, in forma baneasca, a resurselor necesare statului pentru indeplinirea functiilor si sarcinilor sale.Aceste relatii s-au constituit, in toate timpurile, sub forma valorica baneasca.

Asadar, in procesul procurarii si repartizarii resurselor de care are nevoie statul, pentru indeplinirea sarcinilor sale, se nasc anumite raporturi sociale.Aceste raporturi sociale de natura economica si exprima repartizarea unei parti din produsul intern brut, prin intermediul statului, intre diferite categorii sociale.Aceste relatii, aparute in procesul de mobilizare si repartizare a resurselor necesare statului, in forma baneasca, sunt relatii financiare sau, cu alte cuvinte finante publice.

Conditia esentiala a finantelor publice de a se realiza intr-un regim de drept public a fost subliniata cu scopul de a pune in evidenta faptul ca, in statele moderne exista si finante private, deoarece “imperativul financiar”- necesitatea fondurilor banesti- priveste, deopotriva, viata privata si viata publica, cu specificatia ca motivele, mijloacele si efectele finantelor publice sunt cu totul diferite de cele ale finantelor private.

In cercetarea stiintifica juridical a notiunii de finante publice s-au conturat doua conceptii:

- notiunea clasica

- notiunea moderna.

NOTIUNEA CLASICA DE FINANTE PUBLICE

Notiunea clasica de finante publice este legata de liberalismul politic, fiind specifica perioadei de dezoltare econimico – sociala de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX.Conform acestei conceptii, statul liberal era preocupat mai putin de activitatile private, limitandu-si interventia la functiile sale traditionale, si anume:

- aparate nationala

- diplomatie

- ordine publica

- justitie.

Activitatea economica este considerate a fi aparatul intreprinderilor private, orice participare a statului la activitatea economica fiind contraindicate.Cu alte cuvinte, viata economica se desfasoara in conformitate cu pricipiul “laisser faire, laisser passer”.Cheltuielile publice trebuiau restranse la minimul.

Asadar , rolul finantelor publice consta in asigurarea resurselor necesare functionarii institutiilor publice.

NOTIUNEA MODERNA DE FINANTE PUBLICE

In perioada de dupa primul razboi mondial, locul statului neinterventionalist a fost luat de statul interventionist.Se remarca rolul active al statului in influentarea proceselor economice.

Finantele publice devin un mijloc de interventie in activitatea social – economica, de exercitare a unei influente positive pentru organizarea intregii activitati.

Finantele publice sunt definite ca stiinta care studiaza activitatea statului, in calitatea sa de utilizator al unor tehnici speciale, asa-numite financiare: cheltuieli,taxe, impozite, imprumuturi,procedee monetare, buget.

In abordarea moderna a finantelor publice , la unii autori contemporani prevaleaza conceptual economic, in timp ce la altii accentual cade pe conceptul sociologic.Astfel, Adolph Wagner considera economia financiara a statului ca fiind economia prin care statul dobandeste si utilizeaza bunurile materiale, banii- necesari functionarii sale- forma cea mai inalta a comunitatii economice obligatorii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectul si Functiile Finantelor Publice - Relatiile Financiare.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA: ¨DUNAREA DE JOS¨ FACULTATEA DE DREPT SPECIALIZARE: ADMINISTRATIE PUBLICA