Obligația fiscală - noțiune, forme, principii

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7303
Mărime: 38.42KB (arhivat)
Publicat de: Benone-Traian Ganea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.Univ.Dr. Dan Drosu Saguna
Universitatea de drept Bucuresti- scoala doctorala- drept fiscal- ADMIS

Cuprins

  1. CAPITOLUL I
  2. NOTIUNEA DE FISCALITATE
  3. CAPITOLUL II
  4. NOTIUNEA DE OBLIGATIE FISCALA
  5. 1. Definire
  6. 2. Particularitatile obligatiei fiscale a) izvorul obligatiei fiscale
  7. b) obiectul obligatiei fiscale
  8. c) obligatia fiscala este constatata in forma scrisa
  9. d) beneficiara a obligatiei fiscale
  10. e) conditiile de stabilire si executare a obligatiei
  11. fiscale
  12. f) modificarea obligatiei fiscale
  13. g) stingerea obligatiei fiscale
  14. 3. Formele Obligatiilor fiscale
  15. 3.1. Notiune
  16. 3.2. Obligaţiile fiscale faţă de bugetul de stat
  17. 3.3. Obligaţii fiscale faţă de bugetele locale
  18. 4. Individualizara obligatiei fiscale
  19. 5. Titlurile de creanta
  20. 5.1. Notiune
  21. 5.2. Clasificare
  22. 5.3. Forme
  23. 6. Principiile fiscalitatii
  24. 6.1. Principiile fiscalităţii conform lui Adam Smith.
  25. 6.2. Principiile fiscalităţii conform codului fiscal.
  26. CAPITOLUL III
  27. STINGEREA OBLIGATIEI FISCALE
  28. 1. Stingerea obligatiilor fiscale prin plata
  29. 2. Prescriptia datoriei fiscale
  30. 2.1. Termenul de prescriptie in materie fiscala
  31. 2.2. Momentul in care incepe sa curga termenul.
  32. 2.3. Suspendarea si intreruperea prescriptiei
  33. 2.4. Documentele supuse inspectiei fiscale
  34. 3. Stingerea obligatiei fiscale prin compensare
  35. CAPITOLUL IV
  36. RECTIFICAREA ERORILOR LA PLATA OBLIGATIILOR FISCALE

Extras din referat

CAPITOLUL I

NOTIUNEA DE FISCALITATE

Organizarea, conceperea şi funcţionarea fiscalitatii conduce la mutaţii în viaţa socială, economică şi politică. Din această cauză, fiscalitatea trebuie analizată nu numai din perspectivă statică, ci şi dinamică. Prin utilizarea sa ca instrument al deciziilor politice, fiscalitatea este în acelaşi timp generatoare şi rod al politicii fiscale. Adică face să funcţioneze diferite tehnici şi mecanisme de prelevare a impozitelor şi taxelor în scopuri politice, economice şi/sau sociale.

Luarea în discuţie a fiscalităţii este importantă şi necesară, întrucât, din modul în care acesta este construită şi funcţionează, se pot desprinde concluzii referitoare la presiunea fiscală, politica fiscală şi eficienţa implicării puterii publice în viaţa economică şi socială a unei societăţi.

Fiscalitatea, urmăreşte realizarea obiectivelor politicii economice şi ale celei sociale ale statului. Atunci când devine frână în realizarea acestor obiective, societatea reacţionează pentru reformarea lui, pentru a reorienta spre ceea ce ea consideră a fi ţelul ei.

Prima abordare se bucură de concizie şi expresivitate, permiţând o analiză pragmatică mai uşoară şi mai eficientă a modului în care este constituită şi funcţionează. Astfel, o primă definiţie în cadrul acestei abordări consideră fiscalitatea "totalitatea impozitelor şi taxelor provenite de la persoane fizice şi juridice care alimentează bugetele publice".

O altă definiţie vede fiscalitatea ca fiind "totalitatea impozitelor instituite într-un stat, care-i procură acestuia o parte covârşitoare din veniturile bugetare, fiecare impozit având o contribuţie specifică şi un anumit rol regulator în economie”.

Dicţionarul explicativ al limbii române defineşte fiscalitatea astfel ; ,,Sistem de percepere a impozitelor şi taxelor prin fisc. • Totalitatea obligaţiunilor fiscale ale cuiva.”

Pentru alţi autori, "fiscalitatea este totalitatea impozitelor în care componentele sunt în strânsă legătură între ele, ca şi cu sistemul politic şi aparatul socio-politic".

Înscriindu-se pe linia celei de a doua abordări, unii autori consideră că sistemul fiscal „cuprinde un ansamblu de concepte, principii, metode, procese, cu privire la o mulţime de elemente(materie impozabilă, cote, subiecţi fiscali) între care se manifestă relaţii care apar ca urmare a proiectării, legiferării, aşezării şi perceperii impozitelor şi care sunt gestionate conform legislaţiei fiscale, în scopul realizării obiectivelor sistemului".

Fiscalitatea este, în mod normal, expresia voinţei politice a unei comunităţi umane organizate, fixată pe un teritoriu determinat şi dispunând de o autonomie suficientă pentru a putea, prin intermediul organelor care o reprezintă, să se doteze cu o întreagă serie de reguli juridice şi în special, fiscale.

CAPITOLUL II

NOTIUNEA DE OBLIGATIE FISCALA

1. Definire

In cadrul raportului juridic fiscal Statul stabileşte, in mod unilateral, in sarcina persoanelor fizice sau juridice obligaţia de a plăti o anumita suma de bani, intr-un anumit termen in contul bugetului de stat.

Suma de bani pe care contribuabilul are obligatia de a o plati, reprezinta un venit la bugetul de stat, iar obligatia al carei obiect este se numeste obligatie fiscala. Obligatia fiscala este o obligatie juridica deoarece ea defineste continutul unui raport juridic, ce ia nastere intre stat si persoanele determinate de lege- contribuabilii- raport juridic al carei izvor este legea, executarea fiind asigurata in caz de neexecutare, prin intermediul constrangerii statului.

Ceea ce diferentiaza obligatia civila de obligatia fiscala este insasi natura juridica a raportului juridic fiscal. Intrucat in cadrul raportului juridic fiscal una dintre parti este statul ca purtator al suvaranitatii, al autoritatii publice, raportul devine unul de drept public, contribuabilul fiind un subordonat, iar obligatiile sale nascute din acest raport juridic sunt stricte, nenegociablile si sunt impuse unilateral de catre statul suveran.

2. Particularitatile obligatiei fiscale

Particularitatile care individualizeaza obligatia fiscala privesc in special izvorul acestei obligatii, beneficiarul, obiectul, forma sa, precum si conditiile de stabilire, modificare si stingere.

a) izvorul obligatiei fiscale va fi intotdeauna legea sau actul normativ cu valoare de lege care institute si reglementeaza un venit al bugetului general consolidat (impozit sau taxa). Prin lege se stabilesc categoriile de persoane fizice sau juridice ce datoreaza bugetului general consolidat veniturile respective; elementele venitului bugetar, precum si modalitatile de plata ale acestuia;

b) obiectul obligatiei fiscale consta intr-o suma de bani aceasta fiind in prezent unica forma in care statele moderne percep veniturile datorate bugetului general consolidat;

c) obligatia fiscala este constatata in forma scrisa, prin titlu de creanta fiscala care o individualizeaza la nivelul fiecarui contribuabil in raport de veniturile obtinute sau de bunurile detinute;

d) beneficiara a obligatiei fiscale este intreaga societate desi calitatea de creditor o are statul.;

e) conditiile de stabilire si executare a obligatiei fiscale sunt reglementate in mod diferit pentru fiecare categorie de venituri fiscale, datorita particularitatilor prezentate de aceste venituri;

f) modificarea obligatiei fiscale este determinata de cauzele prevazute de lege, respectiv: modificarea elementelor in raport de care s-a facut individualizarea obligatiei fiscale, modificarea termenelor de plata stabilite anterior, modificarea situatiei juridice a contribuabililor si, in general, orice modificare a actelor normative ce reglementeaza veniturile fiscale;

g) stingerea obligatiei fiscale se realizeaza prin modalitati comune si altor obligatii juridice, cum ar fi: plata, executarea silita sau prescriptia, fiind reglementate insa si o serie de modalitati specifice, cum ar fi: compensarea, scaderea sau anularea obligatiei.

Preview document

Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 1
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 2
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 3
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 4
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 5
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 6
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 7
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 8
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 9
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 10
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 11
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 12
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 13
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 14
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 15
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 16
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 17
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 18
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 19
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 20
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 21
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 22
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 23
Obligația fiscală - noțiune, forme, principii - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Obligatia Fiscala - Notiune, Forme, Principii.doc

Alții au mai descărcat și

Ordinea de preferință în procedura executării creanțelor bugetare

1.1. Noțiuni generale despre creanțe În sens general creanța reprezintă obligația asumată de o persoană fizică sau juridică (debitor) față de o...

Taxe și Impozite Locale

ABSTRACT This work intituled „Taxes and local duties at Bistrita’s town hall ” has the target to find and deliberate upon the essential aspects...

Dreptul de Autor

Cap.1: Scurt istoric Recunoasterea si protectia dreptului autorilor asupra operelor lor este o cucerire tarzie. Este incontestabil astazi ca nici...

Executarea pedepselor de către militari

INTRODUCERE Executarea pedepsei penale reprezintă desfăşurarea unui complex de activităţi cu şi pentru persoanele pentru care a fost pronunţată şi...

Natura Juridică a Titlurilor de Creanță Fiscală

Continutul fundamental al raportului juridic îl constituie obligatia stabilita unilateral de catre stat în sarcina persoanelor fizice si juridice,...

Executarea silită a creanțelor fiscale

I CONSIDERAŢII GENERALE Executarea silită reprezinta procedura prin mijlocirea căreia cre¬ditorul, titular al dreptului recunoscut printr o...

Posesia

Introducere Posesia se află la baza drepturilor reale și constituie manifestarea exsterioară a existenței acestora. Ea și-a găsit reglementare în...

Stabilirea creanțelor fiscale

Stabilirea creanțelor fiscale reprezintă activitatea de determinare a materiei impozabile, de calculare a bazei de impozitare și a creanțelor...

Te-ar putea interesa și

Fiscalitatea Agenților Economici

Lucrarea de diploma este bazata pe un plan judicios, cu mute probleme analizate, care confera lucrarii un caracter interdisciplinar. Problema...

Fiscalitatea Agenților Economici

CAPITOLUL 1. SISTEMUL FISCAL SI COMPONENTELE SALE 1.1 CONCEPTUL DE SISTEM FISCAL; COMPONENTELE SI PRINCIPIILE ACESTUIA Trecerea României la o...

Fiscalitatea Agenților Economici

INTRODUCERE Societatea româneasca traverseaza o perioada de profunde transformari, generate de tranzitia de la un sistem centralizat la un sistem...

Delimitarea dreptului financiar și fiscal de celelalte ramuri de drept

Capitolul 1 Noţiuni introductive Statul şi dreptul sunt produse ale evoluţiei istorice a omenirii care s-au cristalizat ca valori fundamentale...

Recenzie - A Supraveghea și a Pedepsi

„A supraveghea şi a pedepsi”, lucrare scrisă de Michel Foulcault, analizează schimbarea produsă în sistemele de putere între 1760 şi 1840....

Analiza și planificarea afacerilor

1. Explicaţi caracteristicile principale ale unui antreprenor Trăsăturile de caracter precum independenţa, încrederea şi perseverenţa....

Dreptul Material al UE

I. OBIECTIVELE CURSULUI I.1. Sub raport didactic Dreptul comunitar reprezintă o ramură nouă a dreptului, desprinsă din dreptul internaţional...

Contabilitate Fiscalitate și Proceduri Fiscale

CAPITOLUL I TRĂSĂTURILE, FUNCŢIILE ŞI ELEMENTELE TEHNICE ALE IMPOZITELOR 1.1. Trăsăturile impozitelor, taxelor şi contribuţiilor Într-o economie...

Ai nevoie de altceva?