Operatiunile de Stare Civila Indeplinite de Ofiterii de Stare Civila

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Operatiunile de Stare Civila Indeplinite de Ofiterii de Stare Civila.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: maria harbada

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

Scurt istoric

Dreptul vechi nu continea dispozitii referitoare la intocmirea si pastrarea actelor de stare civila, la modificarea acestora ori la capacitatea juridical a persoanelor fizice. De aceea, dovada nasterii,a casatoriei si decesului se facea prin marturii si prezumtii; astfel, atunci cand trebuia cunoscuta varsta unui copil,acest lucru se afla prin depozitiile unite ale nasilor si preotului care l-a botezat. Mai tarziu,o oarecare evidenta era tinuta prin grija preotilor pentru evenimentele legate de anumite ceremonii religioase .

Prin Regulamentele organice din Moldova si Muntenia s-au creat registrele de stare civila pentru o evidenta organizata a starii civile; acesta atributie revenind tot bisericii . Aceste registre vor permite sa se cunoasca filiatia persoanelor si vor impiedica casatoriile intre rude in grad interzis.

Secularizarea starii civile s-a facut prin promulgarea Codului Civil, cand atributiile legate de stare civila au fost date organelor administrative ale statului , reforma preluata din Codul Civil francez. Prin acest demers ,registrele parohiilor nu mai aveau putere probatorie decat in fata autoritatilor ecleziastice .

Constitutiile din 1866 si 1923 au consacrat caracterul laic al actelor de stare civila dar au recunoscut atributii si organelor bisericesti. Legea din 25.02.1928 a realizat unificarea regimului juridic al actelor de stare civil ape intreg teritoriul tarii. Prin decretul 272/1950-care a abrogat legea din 198- s-a reglementat tinerea registrelor si intocmirea actelor de stare civila si de asemenea prin decretul 278/1960, inprezent abrogate de legea 119/1996 privind actele de stare civila.

Natura juridica a actelor de stare civila

Actele de stare civila au o natura mixta,pentru ca se supun atat regulilor de drept civil cat si regulilor de drept administrativ.

Din punctual de vedere al dreptului civil,actele de stare civila sunt o specie de acte autentice,iar pentru dreptul administrativ ele reprezinta actul doveditor al actului administrativ individual care este tocmai inregistrarea de stare civila. Totusi ,se sustinem ca actele de stare civila pot fi eventual privite ca rezultat al unor operatiuni tehnico-materiale,precum si ca inscrisuri doveditoare ale acestor operatiuni.

Organizarea starii civile

Exercitarea atributiilor de stare civila este de competenta serviciilor publice comunitare de evidenta populatiei care functioneaza la nivelul consiliilor locale. Presedintii consiliilor judetene,primarul general al municipiului Bucuresti si secretarii consiliilor judetene organizeaza prin serviciile de specialitate indrumarea si controlul asupra activitatii de stare civila desfasurata de serviciile publice comunitare.In exercitarea atributiilor de stare civila, primarul actioneaza si ca reprezentant al statului in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.

Registrele de stare civila se intocmesc in doua exemplare, ambele originale, si la completarea lor se foloseste o cerneala speciala de culoare neagra.Actele se numeroteaza pe ani calendaristici. Primul exemplar al registrelor de stare civila se pastreaza la serviciul public comunitar local unde a luat fiinta registrul; iar al doilea exemplar se inainteaza la serviciul public comunitar al consiliului judetean , interment de 30 de zile de la data cand toate filele au fost completate. Cele 2 exemplare ale registrelor de stare civila se trimit Arhivelor Statului dupa trecerea a peste 100 de ani dela data completarii lor.

Inregistrarea actelor si faptelor de stare civila precum si inscrierea mentiunilor se fac la cerere , avand in vedere declaratia persoanei obligate la aceasta, sau din oficiu,

dupa caz.

Fisiere in arhiva (1):

  • Operatiunile de Stare Civila Indeplinite de Ofiterii de Stare Civila.doc