Organele Comunitare ale Uniunii Europene

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Organele Comunitare ale Uniunii Europene.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: M Tofan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Introducere 1
1. Banca Centrala Europeana 2
2. Banca Europeana de Investitii (B.E.I.) 2
3. Comitetul Economic si Social European( ECOSOC) 3
4. Comitetul Regiunilor 4
5. Mediatorul European 5
6. EUROPOL 6
7. EUROJUST 6
8. Agentiile Europene Specializate 7
Bibliografie 9

Extras din document

Introducere

Cadrul institutional al Uniunii Europene este intregit de un complex de organisme specializate financiare, consultative, de control, executive, interinstitutionale sau descentralizate, fara de care institutiile Uniunii Europene nu ar putea sa indeplineasca obiectivele stabilitate prin tratate.

Potrivit autorului Dacian Cosmin Dragos in lucrarea „Uniunea Europeana. Institutii. Mecanisme”, se face distinctie intre institutiile comunitare denumite astfel in tratatele comunitare si avand un rol primordial in asigurarea reusitei abordarii comunitare in procesul de integrare europeana, organele comunitare care sunt entitati institutionale cu rol secundar, de regula cu competente de avizare, tehnice, si organismele paracomunitare cum este Consiliul European, cadru atipic de decizie comunitara.

In opinia autorului Stelian Scaunas , organismele specializate se grupeaza astfel:

1) organe financiare:

- Banca Centrala Europeana;

- Banca Europeana de Investitii;

2) organe consultative:

- comitetul Economic si Social European;

- Comitetul Regiunilor;

3) organe de control:

- Mediatorul European;

- Controlorul European al Protectiei Datelor;

4) organele interinstitutionale:

- Oficiul publicatiilor oficiale ale Comunitatilor Europene;

- Oficiul pentru selectia personalului Comunitatilor Europene;

5) organisme descentralizate ale Uniunii Europene

1. Banca Centrala Europeana

Banca Centrala Europeana a luat fiinta la 1 iulie 1998 pentru a inlocui Institutul Monetar European.

Constituita cu capital subscris de statele membre, dupa un criteriu ca are in vedere atat populatia, cat si PIB-ul national, ea formeaza impreuna cu bancile centrale din statele membre Sistemul European al Bancilor Centrale.

Conducerea Bancii este asigurata de un Consiliu al guvernatorilor, ce stabileste orientarile generale si politicile monetare, si un Consiliu director, compus din presedinte si vicepresedinte, insarcinati cu aplicarea masurilor decise de Consiliul guvernatorilor.

Practic, Banca a intrat in functiune in 1999, odata cu introducerea monedei unice europene, Euro, in 11 dintre cele 15 state membre (au ramas in exteriorul zonei Euro Marea Britanie si Danemarca, datorita propriului refuz, Suedia, care nu intrase in Mecanismul de Schimb European, si Grecia, care nu indeplinea conditiile cerute prin Tratatul de la Maastricht).

Din 2001, Banca a gestionat folosirea in paralel a monedelor nationale si a Euro, iar din 2002, disparitia treptata a monedelor nationale in favoarea generalizarii Euro.

2. Banca Europeana de Investitii (B.E.I.)

Instituita initial in anul 1958 cu scopul sprijinirii pietei comune europene, prin finantarea unor proiecte de reducere a decalajelor economice intre regiunile din spatiul comunitar, Banca Europeana de Investitii a primit prin Tratatul de la Maastricht si alte competente, legate de sustinerea statelor candidate la aderare, in scopul unei mai usoare tranzitii inspre economia comunitara.

Rolul Bancii Europene de Investitii este de a contribui la integrarea, dezvoltarea echilibrata si coeziunea economica si sociala a statelor membre.

Banca Europeana de Investitii este o institutie financiara independenta, dotata cu personalitate juridica proprie, cu sediul la Luxembourg, si are ca membri statele membre ale Uniunii Europene, care au subscris si la capitalul social al bancii.

Conducerea bancii este asigurata de:

a) Consiliul Guvernatorilor care este format din Ministrii de finante ai statelor membre, cu intalniri anuale. Consiliul stabileste politicile de creditare, aproba bilantul si raportul anual, autorizeaza operatiunile de finantare in afara Uniunii si ia decizii cu privire la majorarile de capital.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organele Comunitare ale Uniunii Europene.doc