Organele Statului cu Atributii in Domeniul Finantelor Publice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Organele Statului cu Atributii in Domeniul Finantelor Publice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

In cadrul procesului de conducere al economiei un loc important este ocupat de catre problema financiara. Programele economice cuprind prevederi cu privire la constituirea si repartizarea fondurilor de resurse financiare , corelatiile dintre fluxurile materiale si cele banesti, caile de asigurare a echilibrului financiar , monetar precum si al celui valutar.La solutionarea problemelor in acest domeniu participa o multime de organe ale autoritatii de stat , ce pot fi atat organe specializate ale Executivului cat si organe ce fac parte din autoritatea administrativa. Asadar intalnim organe ale puterii centrale si locale de stat cum ar fi Parlamentul, Consiiliile judetene , municipale , orasenesti si comunale , Guvernul, Ministrerele (Ministerul Economie si finantelor), prefecturile ,primariile, dar si structuri specializate cum ar fi Curtea de Conturi , Directia Generala a Economiei si Finantelor, Agentia Nationala de Administrare fiscala, Garda Financiara, si Trezoreria Finantelor publice.

Compartimente financiare sunr regasite in cadrul ministerelor si organelor centrale de stat , in prefecture , primarii, precum in cadrul regiilor autonome ale societatilor comerciale cu capital de stat.

a.Parlamentul Romaniei

Fiind organ reprezentativ al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a Romaniei , Parlamentul are urmatoarele atributii in acest domeniu :

- Parlamentul adopta legile bugetare anuale si legile de rectificare, elaborate de Guvern in contextul strategiei macroeconomice asumate de acesta.

- In cazul in care legile bugetare anuale, depuse in termen legal, nu au fost adoptate de catre Parlament pana cel tarziu la data de 15 decembrie a anului anterior anului la care se refera proiectul de buget, Guvernul va solicita Parlamentului aplicarea procedurii de urgenta.In timpul dezbaterilor nu pot fi aprobate amendamente la legile bugetare anuale, care determina majorarea nivelului deficitului bugetar.

- Parlamentul adopta legile contului general anual de executie.

-Aproba legea finantelor publice

-Stabileste si aproba prin lege impozitele , taxele , si veniturile bugetare de stat .

-exerciata controlul financiar si economic cu prilejul dezbaterii, aprobarii executarii si incheierii exercitiului bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat .Controlul financiar parlamentar se desfasoara de catre Comisiile permanente de buget , finante , banci, care functioneaza atat la Senat cat si la Camera deputatilor.

b.Guvernul Romaniei

Guvernul Romaniei isi desfasoara activitatea conform programului de guvernare acceptat si aprobat de parlament, asigurand prin acesta realizarea politicii interne si externe a tarii si conducerea generala a administratiei publice.

In domeniul finantelor publice Guvernul Romanie are urmatoarele categorii de atributii prevazute de legea 500/2002 privind finantele publice:

- elaborarea raportului privind situatia macroeconomica pentru anul bugetar respectiv si proiectia acesteia in urmatorii 3 ani

- elaborarea proiectelor legilor bugetare anuale si transmiterea acestora spre adoptare Parlamentului, in cadrul termenului limita prevazut de prezenta lege;

- exercitarea conducerii generale a activitatii executive in domeniul finantelor publice, scop in care examineaza periodic executia bugetara si stabileste masuri pentru mentinerea sau imbunatatirea echilibrului bugetar, dupa caz

- supunerea spre adoptare Parlamentului a proiectelor legilor de rectificare si a contului general anual de executie

- utilizarea fondului de rezerva bugetara si a fondului de interventie la dispozitia sa, pe baza de hotarari.

c. Ministerul Economiei si Finantelor

Ministerul economiei si finantelor reprezinta autoritatea specializata aflata in subordinea Guvernului ce aplica strategia acestuia din programul de guvernare in domeniul finantelor publice. Ministerul Economiei si Finantelor isi desfasoara activitatea de elaborare a si implementare a programului Guvernului in domeniul finantelor publice, in exercitarea administrarii finatelor publice.

In conformitatea cu legea cadru privind finantele publice legea 500/2002 modificata :

Fisiere in arhiva (1):

  • Organele Statului cu Atributii in Domeniul Finantelor Publice.doc

Alte informatii

referat bun