Organizarea de stat si institutii juridice in perioada dictaturii regale

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Organizarea de stat si institutii juridice in perioada dictaturii regale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

Dreptul constitutional

Pe baza prevederilor constitutionale si ale legilor ordinare date în aplicarea principiilor Constitutiei din 1938, intreaga putere era concentrata în mâna unei singure persoane - dictatorul. Constitutia din 1938 a declarat pe rege cap al statului(art. 30).

Prin Constitutia din 1938 s-a instaurat un regim de dictatura autoritara.

Regele a avut în competenta sa: initiativa legilor (art. 31, alin.al VII-lea), sanctionarea si promulgarea legilor, cu mentiunea ca el putea sa refuze sanctionarea legilor (art. 31, alin.al IV-lea), dreptul de a face în orice privinta ,,decrete cu putere de lege".

La întarirea puterii autoritare a regelui, alaturi de aceste prevederi, o importanta contributie a avut-o si dreptul regelui de a numi senatori (art. 63 al Constitutiei din 1938 ; art. 67 ale Legii electorale pentru Adunarea deputatilor si Senat, din 9 mai 1939).

Regele, în calitate de de sef al activitatii executive, a numit si revocatministrii sai ( art. 46, alin. 1), a numit si confirmat în functii publice.

Prin art. 44 al Constitutiei din 1938 regele a fost scutit de raspundere, persoana lui a fost declarata iinviolabila.

Parlamentul. Cu toate ca a fost constitutia dictaturii de tip autoritar, Constitutia din 1938 a înscris în art. 29 ca: ,, Toate puterile statului emana de la natiunea româna" si ca aceasta nu le putea exercita decât prin delegatie si numai dupa principiile si regulile constitutionale.

Parlamentul s-a compus astfel:

a) Adunarea deputatilor, conform art. 61, din deputati alesi de cetateni români, care au vârsta de 30 de ani împliniti si practicau efectiv o îndeletnicire în vreuna din urmatoarele trei categorii:

1. Agricultura si munca manuala

2. Comertul si industria

3. Ocupatii intelectuale.

Alegerea se gace cu vot secret, obligator si exprimat prin scrutinul uninominal, pe circumscriptii care sa asigure reprezentarea felului de îndeletnicire a alegatorilor".

b) Senatul, s-a compus, dupa prevederile art. 63, din senatori numit, senatori de drept si senatori alesi. Numirea o facea regele.

În legatura cu senatorii de drept se observa ca, de acum, intrau în aceasta categorie toti principii familiei regale ( art. 8, pct.b). Regele urma sa transforme parlamentul într-o anexa.

3) Guvernul. Mergând pe linia lichidarii principiilor regimului parlamentar, care era în contradictie cu dictatura regala autoritara, Constitutia din februarie 1938 a abandonat regula dupa care ministrii trebuiau sa fie recrutati din rândul majoritatii parlamentare si, ca atare, sa se bucure de sprijinul parlamentarilor (al majoritatii acestuia) în exercitiul activitatii lor. Pe aceasta linie s-a statuat ca: ,,Ministrii exercita puterea executiva în numele regelui, în conditile stabilite de Constitutie si pe a lor raspundere".

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea de stat si institutii juridice in perioada dictaturii regale.doc

Alte informatii

Facultatea de Drept - Anul I