Organizarea Instantelor Judecatoresti

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Organizarea Instantelor Judecatoresti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Organizarea moderna a instantelor judecatoresti este rezultatul unei interesante evolutii istorice. Puterea judecatoreasca a dobandit o organizare independenta doar în epoca moderna, respectiv o data cu afirmarea tot mai puternica în Anglia, Franta si apoi în alte state occidentale a principiului separatiei puterilor în stat. Anterior, justitia se contopea în practica cu functia executiva si era infaptuita adeseori de aceleasi organe.

Organizarea actuala a instantelor judecatoresti este guvernata de Legea nr. 304/2004. In prezent, potrivit art.2 alin.2 din Legea 304/2004, justitia se realizeaza prin urmatoarele instante judecatoresti:

a. judecatorii

b. tribunale

c. tribunale specializate; curti de apel

d. Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Judecatoriile sunt instante fara personalitate juridica si functioneaza în judete si în sectoarele municipiului Bucuresti. Numarul si localitatile de resedinta ale judecatoriilor sunt prevazute într-o anexa la Legea privind organizarea judiciara. În prezent, în Romania functioneaza un numar de peste 180 de judecatorii.

În fiecare judet functioneaza un tribunal, instanta cu personalitate juridica, care, de regula, are sediul în localitatea de resedinta a judectului respectiv. Un asemenea tribunal este organizat si în municipiul Bucuresti. Tribunalul municipiului Bucuresti functioneaza si ca instanta specializata pentru judecarea cauzelor privind proprietatea intelectuala. Numarul total al tribunalelor este, în prezent, 42.

Potrivit art.34 din Legea 304/2004, în cadrul tribunalelor functioneaza sectii pentru cauze civile si sectii maritime si fluviale sau pentru alte materii.

Tribunalele specializate sunt instante fara personalitate juridica, care functioneaza la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti si au, de regula, sediul în municipiul resedinta de judet. Tribunalele specializate sunt, tribunale pentru minori si familie, tribunale de munca si asigurari sociale, tribunale comerciale si tribunale administrat-fiscale.

Instantele specializate pot contribui la sporirea calitativa a actului de justitie, precum si la solutionarea rapida a cauzelor date în competenta sa.

Curtile de apel sunt instante cu personalitate juridica si functioneaza într-o circumscriptie cuprinzînd mai multe tribunale si tribunale specializate. Numarul curtilor de apel, resedintele acestora, precum si tribunalele cuprinse în circumscriptiile respective sunt prevazute în anexa Legii 304/2004. In prezent functioneaza 15 curti de apel, fiecare incluzînd în circumscriptia sa doua pîna la sase tribunale.

In cadrul curtilor de aple functioneaza sectii pentru cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori si de familie, cauze de contencios administrativ si fiscal, cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, precum si, în raport cu natura si numarul cauzelor, sectii maritime si fluviale sau pentru alte materii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie este singura instanta superioara din Romania si are sediul în capitala tarii. Ea are personalitate juridica si functioneaza potrivit dispozitiilor cuprinse în noua lege de organizare judiciara.

Organizarea instantelor militare

Organizarea instantelor militare în tara nostra nu este de data relativ recenta. Existenta instantelor intr-un stat de drept nu este dezirabila, desi institutia este cunoscuta si in alte tari democratice. Adeseori infractiunile comise de militari prezinta aceleasi elemente ca si cele savîrsite de civili. Singura particularitate consta, cel mai adesea, in calitatea de militar a autorului infractiunii. Elementele tehnice de exceptie ce ar putea aparea in unele cazuri pot fi clarificate de judecator printr-o expertiza de specialitate.

In prezent, instantele militare sunt constituite in conformitate cu pevederile Legii nr. 54/1993. Potrivit art.2 din Legea pentru organizarea instantelor si parchetelor militare, structura acestor categorii de instante este alcatuita din:

a. tribunale militare

b. tribunalul militar teritorial

c. Curtea Militara de Apel.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Instantelor Judecatoresti.doc