Organizarea si Atributiile Curtii Constitutionale

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Organizarea si Atributiile Curtii Constitutionale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Manuel Codita

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

In Titlu V din Constitutie,intitulat “Curtea Constitutionala”,art.140,pct.1, se stipuleaza “Curtea Constitutionala se compune din 9 judecatori,numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit”.

Asadar textul constitutional reglementeaza mandatul judecato- rilor Curtii Constitutionale si anume 9 ani,precizand ca acesta nu poate fi prelungit sau innoit.In opinia noastra ,aceasta cerinta se impune toc- mai avand in vedere prerogativele cu care sunt investiti cei 9 judecatori pentru a asigura garantia reflectarii schimbarilor politice care pot aparea in societate,expresie a manifestarii unei adevarate democratii. In stransa legatura cu cele sustinute credem ca se afla si prevederea constitutional din art.140 pct.2 “Trei judecatori sunt numiti din Camera Deputatilor,trei din Senat si trei de Presedintele Romaniei”,art.152,pct. 2 din Constitutie stipuland ca “Judecatorii primei Curtii Constitutionale sunt numiti pentru o perioada de 3,6 si respective,de 9 ani.Presedintele Romaniei,Camera Deputatilor si Senatul desemneaza cate un judecator pentru fiecare perioada”.

In legatura cu compunerea acestor Tribunale,Consilii sau Curti Constitutionale,difera de la 9 la 16 membrii(9 Franta,12 Spania,14 Austria,15 Italia,16 Germania),pe o perioada de 9 ani(Franta,Spania, Italia) si 12 ani (Austria,Germania).Acestia sunt desemnati numai de Parlament (Germania),fie de Camerele Parlamentului, de seful statului si de Instanta Suprema(Italia,Spania).

Pentru numirea unei persoane in functia de judecator la Curtea Constitutionala,prin Legea nr.47 /1992 privind organizarea si functionarea Curti Constitutionale,republicata in Monitorul Oficial al Romaniei,Partea l ,nr.643 din 16 iulie 2004; s-a prevazut ca acesta trebuie sa aiba o pregatire juridica superioara,inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior.Conditile de numire in functia de judecator la Curtea Constitutionala sunt identice cu cele prevazute pentru numirea in functiile de judecator la Curtea Suprema de Justitie. Astfel,ca si functia de judecator la Curtea Suprema de Justitie ,functia de judecator la Curtea Constitutionala este incompatibila cu orice functie publica sau privata,cu exceptia functiilor didactice din invata- mantul superior .De asemenea ,ca toate celelalte functii publice ,functia de judecator la Curtea Constitutionala poate fi ocupata –astfel cum se stabileste prin art.16 alin.3 din Constitutie –de persoane care au numai cetatenie romana si domiciliul in tara.In conformitate cu art.37 alin.3 din Constitutie,judecatorii Curtii Constitutionale nu pot face parte din partide politice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Atributiile Curtii Constitutionale.doc

Alte informatii

A fost prezentat la Universitatea "Dunarea de jos"-Galati in cadrul facultatii de Drept