Organizarea Sistemului Judiciar in Romania si in Portugalia

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Organizarea Sistemului Judiciar in Romania si in Portugalia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

I. ORGANIZAREA SISTEMULUI JUDICIAR IN ROMANIA

Organizarea moderna a instantelor judecatoresti este rezultatul unei interesante evolutii istorice. Puterea judecatoreasca a dobândit o organizare independenta doar în epoca moderna, respectiv o data cu afirmarea tot mai puternica în Anglia, Franta si apoi în alte state occidentale a principiului separatiei puterilor în stat. Anterior, justitia se contopea în practica cu functia executiva si era înfaptuita adeseori de aceleasi organe.

Organizarea actuala a instantelor judecatoresti este guvernata de Legea nr. 304/2004. în prezent, potrivit art.2 alin.2 din Legea 304/2004, justitia se realizeaza prin urmatoarele instante judecatoresti:

a. judecatorii

b. tribunale

c. tribunale specializate, curti de apel

d. Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Judecatoriile functioneaza în fiecare judet si în sectoarele municipiului Bucuresti. Numarul si localitatile de resedinta ale judecatoriilor sunt prevazute într-o anexa la actuala legea privind organizarea judiciara.

În fiecare judet functioneaza un tribunal cu sediul în localitatea de resedinta a judetului respectiv. Un asemenea tribunal este organizat si în municipiul Bucuresti.

Tribunalele specializate sunt instante fara personalitate juridica, care functioneaza la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti si au, de regula, sediul în municipiul resedinta de judet. Tribunalele specializate sunt, tribunale pentru minori si familie, tribunale de munca si asigurari sociale, tribunale comerciale si tribunale administrativ-fiscale.

Tribunalele specializate functioneaza la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti si au, de regula, sediul în municipiul resedinta de judet. Tribunalele specializate sunt, tribunale pentru minori si familie, tribunale de munca si asigurari sociale, tribunale comerciale si tribunale administrativ-fiscale.

Instantele specializate pot contribui la sporirea calitativa a actului de justitie, precum si la solutionarea rapida a cauzelor date în competenta sa.

Curtea de apel functioneaza într-o circumscriptie cuprinzând mai multe tribunale. Numarul curtilor de apel, resedintele acestora, precum si tribunalele cuprinse în circumscriptiile respective sunt prevazute în anexa Legii 304/2004.In prezent functioneaza 15 curti de apel, fiecare incluzând în circumscriptia sa doua pâna la sase tribunale.

În cadrul curtilor de apel functioneaza sectii pentru cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori si de familie, cauze de contencios administrativ si fiscal, cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, precum si, în raport cu natura si numarul cauzelor, sectii maritime si fluviale sau pentru alte materii.

Înalta Curte de Casatie si Justitie este singura instanta din România si are sediul în capitala tarii. Ea are personalitate juridica si functioneaza potrivit dispozitiilor cuprinse în noua lege de organizare judiciara. Potrivit acestei legi, instanta suprema este organizata în patru sectii:

1. sectia civila si de proprietate intelectuala

2. sectia penala

3. sectia comerciala

4. sectia de contencios administrativ si fiscal.

Instanta suprema se compune dintr-un presedinte, un vicepresedinte, 4 presedinti de sectii si judecatori. Înalta Curte de Casatie si Justitie îsi desfasoara activitatea în conditiile determinate de lege, si în cadrul Sectiilor Unite si ale unui complet format din 9 judecatori, fiecare avînd competenta proprie.

1. Organizarea instantelor militare

Organizarea instantelor militare în tara noastra nu este de data relativ recenta. Existenta instantelor într-un stat de drept nu este dezirabila, desi institutia este cunoscuta si în alte tari democratice. Argumentele deduse din necesitatea unei specializari în domeniul infractiunilor comise de militari nu rezista unei serioase analize.

În prezent, instantele militare sunt constituite în conformitate cu pevederile Legii nr. 54/1993. potrivit art.2 din Legea pentru organizarea instantelor si parchetelor militare, structura acestor categorii de instante este alcatuita din:

a. tribunale militare

b. tribunalul militar teritorial

c. Curtea Militara de Apel.

Tribunalele militare functioneaza în orasele Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara. Parchetele militare functioneaza în prezent în orasele anterior mentionate, precum si în Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Ploiesti si Tîrgu-Mures.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Sistemului Judiciar in Romania si in Portugalia.doc