parlamentul european

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie parlamentul european.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1. Evoluție istorică

Semanarea tratatului CECO de la Paris a reclamat constituirea, de către Inalta Autoritate a unui organ executiv numit Adunarea Comună (AC).Acest organ a fost destinat să exercite controlul democratic conform practicii unanim recunoscute de către statele membre componente, constituind embrionul unei viitoare reprezentări populare europene. Prima reuniune a AC a avut loc in septembrie 1952, la Strasburg, numărând 78 de reprezentanți.

Semnarea tratatelor de la Paris si Roma au impus o nouă adunare lărgita care a primit denumirea de “ Adunarea Parlamentară Europeană”, iar in martie 1962, se numește “Parlamentul European” (PE).

Conferința de vârf de la Paris, din decembrie 1974, a subliniat necesitatea alegerilor directe , invitând PE sa prezinte propuneri in acest sens.Noul proiect a fost adoptat in ianuarie 1975 si dupa de pășirea unor divergențe, șefii de stat sau de guverne, la ședinta Consiliului European din iulie 1976, au ajuns la un accord in acest sens.

Semnarea Actului si a Deciziilor privind alegerile europene prin sufragiu universal direct au avut loc la Bruxelles in septembrie 1976, iar dupa ratificarea de către tările componente ale CE, documentul a intrat in vigoare in iulie 1978. Așa se face ca primele alegeri in noua formulă, s-au desfășurat la 7 si 10 iunie 1979, cand au fost aleși in PE 410 parlamentari.

Cu ocazia aderării Greciei in CE, parlamentul grec a delegat 24 deputați.În ianuarie 1986 numărul parlamentarilor europeni a crescut la 518, ca urmare a aderării Spaniei (cu 60 de deputati) si Portugaliei(cu 24 de deputati).

In martie 1982, PE a adoptat proiectul unui act referitor la unele prevederi de procedura electorală uniforma pentru alegerea membrilor săi. Sistemul vizează scrutinul proporțional, votul preferențial, măsuri derogatorii in cazul unor particularitati geografice sau entice recunoscute de Constituțile statelor membre si garantarea dreptului de vot pentru cetățenii statelor membre.

In iunie 1992,PE a adoptat o rezoluție cu privire la prcedura electorală uniformă, fundamentată pe proporționalitate, precum si la sistemul de repartizare a numărului de membrii pentru PE.

De asemenea, Consiliul European de la Edinburg din decembrie 1992, a acceptat ca numărul sporit de parlamentari, conform actului din septembrie 1976, să fie repartizați pe tări, in baza unei grile mai echitabile.

Incepand cu cu 1 ianuarie 1995, PE a crescut cu incă trei state: Austria având 21 de deputați, Finlanda cu 16 deputați si Suedia cu 22 de deputați.

Fisiere in arhiva (1):

  • Parlamentul European.doc