Parlamentul European

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Parlamentul European.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Institutiile Uniunii Europene au fost create pentru a da expresie unei apropieri din ce in ce mai reale a natiunilor europene in cadrul unei cooperari mai stranse ca niciodata. Pe masura ce responsabilitatile Uniunii s-au largit, Institutiile Uniunii Europene s-au dezvoltat, devenind mai numeroase. In primii douazeci de ani de viata ai Uniunii Europene, procesul decizional a fost mai simplu: Comisia Europeana propunea, Parlamentul dadea avizul, Consiliul de Ministri decidea, iar Curtea Europeana de Justitie dadea interpretarea legala necesara.

Institutiile comunitare sunt acele organe create prin tratatele de infiintare a Comunitatilor Europene, care neavand personalitate juridica, reprezinta interesele statelor, ale comunitatilor si popoarelor, asigura respectarea dreptului si actioneaza in domenii strict limitate, fiind dotate cu puterea de a lua decizii la nivel comunitar, pe care le impune statelor membre.

Conceptul de institutii comunitare se caracterizeaza prin urmatoarele elemente specifice:

- au rolul de a pune in aplicare, in temeiul competentelor lor, regulile juridice fundamentale de constituire si de functionare a Comunitatilor si a U.E.

- sunt create prin tratatele de infiintare a Comunitatilor Europene

- in domeniile in care actioneaza sunt dotate cu puterea de a lua decizii si de a le impune statelor membre; din aceasta perspectiva ele reprezinta o desprindere de schemele traditionale ale cooperarii internationale, in care executarea tratatelor este supusa disponibilitatii semnatarilor, suveranitatea nationala fiind cauza principala a asa-numitei "paralizii a tratatelor"

- prin natura lor, ele reprezinta interesele statelor (Consiliul), interesele Comunitatilor (Comisia), interesele popoarelor (Parlamentul) si interesele dreptului (Curtea de Justitie)

- beneficiaza de o anumita autonomie juridica, administrativa si financiara, corolar al specificitatii lor functionale

Conform dispozitiilor Tratatelor institutive, Tratatului de Fuziune, Tratatului de la Maastricht si Tratatului de la Amsterdam, cele trei Comunitati Europene au urmatoarele institutii comune: Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisie Europeana, Curtea de Justitie a Comunitatii Europene, Curtea de Conturi a Uniunii Europene.

Parlamentul European

Parlamentul European se aseamana cu parlamentele nationale ale statelor membre, dar are o serie de particularitati care il diferentiaza de celelalte parlamente. Aceste particularitati ii confera o identitate proprie. Intre aceste particularitati, pe primul loc se situeaza calitatea sa de instituie comunitara, de expresie a institutionalizarii puterii politice comunitare, el fiind unul dintre insatrumentele politice prin care se realizeaza suveranitatea comunitara. Acesta se intruneste in fiecare luna pe durata unei saptamani, in sesiuni extraordinare la cererea majoritatii membrilor sai, a Consiliului sau a Comisiei, sau in sesiuni solemne.

- Scurt istoric al Parlametului European

O prima caracteristica a Parlamentului European este ilustrata de felul in care acesta s-a cristalizat pe parcursul evolutiei vietii comunitare. Punctul de plecare al parlamentarismului comunitar l-a constitui Adunarea Parlamentara creata in 1952. Ea a fost forul parlamentar corespunzator stadiului incipient al integrarii, obiectivat in Comunitatea Carbunelui si Otelului. In 1958, respectiva Adunare Parlamentara, in urma constituirii, prin Tratatul de la Roma, devine for parlamentar si al acestor noi creatii comunitare.

O alta particularitate a aparitiei si evolutiei parlamentare comunitare consta in aceea ca, spre deosebire de parlamentele nationale (care isi gasesc originea si justificarea activitatii in prevederile constitutiilor statelor nationale), Parlamentul European isi are temeiul juridic in tratatele incheiate intre statele comunitare pe parcursul procesului integrarii lor. De aceea, inceputul vietii parlamentare comunitare a avut initial drept baza juridica Tratatul care fundamenta Comunitatea Carbunelui si Otelului, apoi Tratatul de la Roma, iar dupa aceea Actul Unic European si mai recent, Tratatele de la Maastricht si Amsterdam.

Fisiere in arhiva (1):

  • Parlamentul European.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE