Participanti la Raportul Juridic de Drept al Afacerilor

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Participanti la Raportul Juridic de Drept al Afacerilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Aspecte generale

Subiectele in relatiile comerciale in mod traditional, sunt participantii la raporturile juridice, fie ca sunt persoane fizice, fie ca sunt persoane juridice.

In art.7 C. com se prevede „sunt comercianti aceia care fac acte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita si societatile comerciale”.

Asadar, conform C. com, comerciantii sunt:

- persoanele fizice care exercita in mod obinuit cu titlul de profesie o activitate de comert

- societatile comerciale indiferent daca acestea sunt cu capital integral privat, cu capital de stat si privat orinumai cu capital de stat, reglementate conform Legii 31/1990 modificata si republicata.

Conform Legii 26/1990, modificata si completata de Legea nr.161/2003 se include in categoria comerciantilor inca trei categorii de subiecte ale raporturilor de drept comercial.

- Regiile autonome organizate in ramurle strategice ale economie naţionale, care funcţioneaza pe baza de gestiune economica su autonomie financiară în temeiul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 30/1997 şi care desfăşoară o activitate compatibilă cu cea a societăţilor comerciale.

- Cooperativele care sunt reglementate de catre Ordonanta de Guvern 97/2000 privind organizatiile cooperatiste si de credit modificată, Legea nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei şi de Legea 566/2004 privind cooperativele.

- Gruparile de interes economic (daca au calitatea de comercianti) constituite in conditiile Legii 161/2003 pentru a facilita dezvoltarea activitatii economice a membrilor lor.

Unele probleme se pun in legatura cu alte persoane juridice decat cele prezentate mai sus, si anume:

- Asociatiile si fundatiile – scopul infiintarii asociatiilor si fundatiilor este desfasurarea unei activitati dezinteresate, fara obtinerea unui profit. Asociatiile si fundatiile nu pot avea calitatea de comerciant. (Legea nr.246/2005).

- Statul si unitatile sale administrativ teritoriale. In art.8 C. Com se prevede ca statul, judetul si comuna nu pot avea calitatea de comerciant. Savarsirea de fapte de comert de actre unitatile administrativ teritoriale priveste numai serviciile publice cu gestiune privata (servicii publice cu profil comercial).

Comerciantul persoana fizica

Definitie

Potrivit art. 7 Cod Comercial „sunt comercianti aceia care fac fapte de comert ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale ”.

Afara de categoriile de persoane calificate ca fiind comercianti, conform Codului Comercial, legiuitorul in Legea 26/1990 modificata include in categoria comerciantilor si asociatiile familiale, regiile autonome si cooperativele.

In Legea 300/2004, legiuitorul defineste comerciantul persoana fizica, ca fiind acea persoana cetatean roman sau cetatean al statelor membre ale Uniuniii Europene si a celorlalte state care apartin Spatiului Economic European .

Conditiile pentru care o persoana sa devina comerciant sunt:

- Persoana fizica sa aiba capacitatea juridica ceruta de lege;

- Persoana fizica sa exercite in mod obisnuit cu titlu de profesie fapte de comert;

- Comertul desfasurat sa fie realizat in nume propriu si pe riscul sau;

- Activitatea comerciantului sa aiba drept scop obtinerea de profit excluzandu-se de principiul activitatea nelucrativa;

- Comerciantul persoana fizica trebuie sa fie autorizat conform legii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Participanti la Raportul Juridic de Drept al Afacerilor.doc