Participantii la Raporturile Juridice de Comert International

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Participantii la Raporturile Juridice de Comert International.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dobos Mirela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1.Participantii la raporturile juridice de comert international
1.1 Comercianti persoane fizice
1.2 Comerciantii persoane juridice
1.2.1 Societati comerciale cu participare straina
1.2.2 Societatile comerciale straine
2. Infintarea de sucursale si fliliale de catre societatile comerciale straine
3. Reprezentantele societatilor comerciale straine
4. Alte subiecte ale raportului de drept

Extras din document

1.PARTICIPANTII LA RAPORTURILE JURIDICE DE COMERT INTERNATIONAL

Subiectele raporturilor juridice din comertul international sunt, in principal comerciantii persoane fizice si societatile comerciale.

Calitatea de comercianti a acestor doua categorii de subiecte este prevazuta expres in art.7 C.comercial, acesta fiind valabil pentru raporturile juridice interne dar si pentru cele din comertul international.

La aceste doua categorii principale de subiecte se adauga si alte categorii de comercianti si anume regiile autonome, organizatiile cooperatiste si asociatiile in participatiune, precum si alte subiecte ale dreptului comertului international (asociatiile cu scop lucrativ si institutiile de stat ca si alte persoane juridice fara scop lucrativ).

De asemenea in anumite cazuri, statul roman participa la raporturile juridice din comertul international. In asemena cazuri, fara a dobandi calitatea de comerciant, statul este supus legilor si uzantelor comerciale internationale, devenind astfel un subiect specific al dreptului comertului international.

Participarea la activitatea comerciala internationala

Justificare: - subiectele reprezinta elementul esential al oricarui raport juridic.

Prima distinctie in aceasta materie trebuie realizata privitor la categorii de participanti:

-persoane fizice si persoane juridice;

-persoane de nationalitate romana si de nationalitate straina.

1.1 Comercianti persoane fizice - elementul relevant traditional utilizat prin determinarea statutului de comerciant persoana fizica straina este reprezentat de domiciliul persoanei fizice situat in strainatate.

Conform art.7 din C.comercial roman dobandesc calitatea de comercianti, aceia care efectueaza acte si fapte de comert, avand comertul ca profesiune obisnuita.

Exercitarea legala a calitatii de comerciant este conditionata, pe plan administrativ, de dobandirea in prealabil de catre respectiva persoana, a autorizatiei de functionare ca persoana fizica cu activitate comerciala independenta. In obiectul de activitate al comerciantului persoana fizica, mentionat in autorizatie, trebuie precizate, in mod explicit operatiunile de import-export, pentru ca respectiva persoana sa dobadeasca in mod legal, dreptul de a efectua asemenea operatiuni.

Prin L 507 / 2002 abrogata prin L 300 / 2004 se instituie si un al doilea citeriu, al cetateniei persoanei fizice. Acest criteriu v-a fi utilizat numai raportat la persoanele fizice " care provin din statele membre ale UE si din statele apartinand spatiului economic - european" art 1 L 300 /2004.

In raport de persoanele fizice ce nu se incadreaza in una din categoriile prevazute de L 300 /2004 aplicam criteriul traditional al domiciliului aflat in strainatate. In ceea ce priveste capacitatea persoanelor fizice straine de a desfasura activitate comerciala imperativ se aplica legea nationala LEX PATRIAE a persoanelor fizice reprezentand un aspect al capacitatii de folosinta a persoanelor fizice ( Legea nationala, LEX PATRIAE = Legea tarii al carui cetatean este persoana fizica).

(Cetatenii) Persoanele fizice ce provin din state membre ale UE si din state membre ale spatiului economic-european pot desfasura in Romania activitati economice in toate domeniile in mod individual sau infiintand asociatii familiale.

Decretul lege 54 / 1990 ( abrogat ) prevedea ca singura modalitate de desfasurare a activitatii comerciale pe teritoriul Romaniei de catre persoanele fizice straine infiintate de sucursala sau reprezentante. Persoanele fizice straine isi desfasoara activitatea comerciala pe teritoriul Romaniei cu respectarea legilor romane privind in principal autorizarea si functionarea lor.

1.2 Comerciantii persoane juridice

1.2.1 Societati comerciale cu participare straina

Sunt societati comerciale cu participare straina societatile constituite pe teritoriul Romaniei direct sau prin infiintare de filiale si sucursale cu capital integral strain sau prin asociere cu persoane fizice sau juridice romane indiferent ca acestea s-au constituit de la inceput ca atare sau elementul strain a intervenit ulterior prin dobandirea de parti sociale sau actiuni ( in cadrul capitalului initial sau modificat ) precum si prin dobandirea de obligatiuni si alte asemenea efecte de comert emise de societate.

Societatile comerciale cu participatie straina se pot infiinta in oricare din formele prevazute de L 31 / 1990 si pot desfasura activitate comerciala in toate domeniile de activitate cu exceptia acelora ce sunt interzise prin lege.

Societatile comerciale cu participarea straina respecta legislatia nationala ( romana ) in ceea ce priveste functionarea sa.

Exista insa, anumite domenii in care capitalul strain este supus aprobarii unor instituii specializate:

-in cazul societatii de asigurari si reasigurari ;

-in cazul societatii bancare ;

-in cazul societatii de investitii financiare ;

-in cazul societatii de servicii de investitie financiare ;

-in cazul societatii care opereaza pe piata de capital ;

Institutii care avizeaza acest capital strain :

-Comisia pentru supravegherea asigurarilor ;

-BNR ;

-Comisia nationala a valorilor mobiliare ;

Aceste societati comerciale cu participare straina sunt persoane juridice romane

Fisiere in arhiva (1):

  • Participantii la Raporturile Juridice de Comert International.doc

Alte informatii

Prezentat in anul 2 master Strategii si politici financiar contabile.