Partidele Politice si Rolul Lor in Sistemul Constitutional

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Partidele Politice si Rolul Lor in Sistemul Constitutional.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Elene Rusu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Drept, Stiinta Administratiei, Stiinte Politice

Cuprins

Cuprins
1.Conceptul de partid politic 2
2.Tipuri de partide politice 4
2.1.Partide confesionale ,partide regionale,partide nationale,partide de clasa,partide etnice 4
2.2. Partide democratice,partide liberale,partide conservatoare,partide social-democratice,partide de stanga,partide de centru,partide de dreapta 5
2.3. Partide de cadre si partide de mase 6
2.4. Partide suple si partide rigide 6
2.5. Partide unice,partide unificate si partide dominante 6
3. Rolul partidelor politice in sistemul constitutional 7
3.1. Rolul partidelor politice in sistemele constitutionale ale altor state 8
3.1.1. Rolul partidelor in Marea Britanie 9
3.1.2. Partidele politice in Statele Unite ale Americii 9
4.Partidele politice in Romania 10
5.Concluzii 13
Bibliografie 15

Extras din document

Partidele politice si rolul lor in sistemul constitutional

1.Conceptul de partid politic

In termeni strict stiintifici ,de partide politice nu poate fi vorba inainte de epoca moderna si, mai ales dupa primul razboi mondial.In antichitate si in evul mediu, ce se aproxima a fi partide politice erau cel mult anumite grupuri de oameni,sau grupuri de indivizi uniti prin anumite criterii sau afinitati nu neaparat de ordin politic ,cat mai mult de ordin social ,religios.

Conform cu art.1 din primul capitol al Legii partidelor politice nr.14 din 9 ianuarie 2003 partidele politice sunt asociatii cu caracter politic ale cetatenilor romani cu drept de vot ,care participa in mod liber la formarea si exercitarea vointei lor politice ,indeplinind o misiune publica garantata de Constitutie.Ele sunt persoane juridice de drept public.

“Partidele politice constituie,prin definitie ,forte sau grupuri organizate in scopul apararii si promovarii intereselor comune uneia sau unor categorii sociale si de cetateni ,cu mijloacele autoritatii publice statale.”

Dupa opinia unor doctrinari “partidele sunt asociatii de cetateni care cad de acord asupra unui oarecare numar de idei si asupra unui program de actiune ,pe care se straduiesc sa le traduca in fapt determinand desemnarea unor candidati la alegeri “

Pentru Georg Jellinek “partidele politice sunt prin natura lor grupuri formate sub influenta convingerilor comune cu privire la anumite scopuri politice pe care se straduiesc sa le realizeze”

Si in literatura politologica romaneasca se retine faptul evident potrivit caruia “Constituirea marilor partide (liberale,conservatoare,social democratice) este strans legata de introducerea votului universal si de evolutia democratica a guvernamantului reprezentativ”

Intreprinzand o adevarata anatomie a partidului politic in expunerea sa intitulata Partidul politic tinuta la Institutul Social Roman,Dimitrie Gusti precizeaza ca partidul este o parte dintr-un tot si ca el,partidul,presupune existenta unui partid opus fiindca astfel el nu poate sa se manifeste ca partid.In conceptia sa ,partidul politic este o asociatie libera de cetateni ,uniti in mod permanent prin interese si idei comune ,de caracter general ,asociatie ce urmareste ,in plina lumina publica ,a ajunge la puterea de a guverna pentru realizarea unui ideal etic social.In sens mai larg,lui Gusti i se pare ca partidul ,slujind politicul,slujeste si socialul ,pentru ca ceea ce este politic este si social.De asemenea,el gandeste ca tot ce este social este in acelasi timp si politic Partidul politic,considera D.Gusti,apare ca un indoit product ideologic si economic al unei stari intr-un moment istoric dat.

Partidele politice sunt rezultatul asocierii libere a cetatenilor.Ca orice asociatie partidul politic rezulta din exercitarea de catre cetateni a dreptului de asociere ,ca manifestare libera a vointei lor de a se constitui intr-un partid.Aceasta trasatura rezulta expres si din art.40 alin.(1) al Constitutiei care stabileste ca “Cetatenii se pot asocia liber in partide politice ,in sindicate,in patronate si in alte forme de asociere”.

R.G.Schwartzemberg considera ca un partid politic este o organizatie durabila ,organizata la nivel national si local ,urmarind sa cucereasca si sa exercite puterea si cautand,in acest scop sustinerea populara.

Constitutia actuala a Romaniei utilizeaza notiunile de partide politice in art.8 alin (2),art.40 alin(3),in art.73 alin(3) lit. b),in art.146 lit.k); partide in art.40 alin.(2),in art.84 alin (1),in art.103 alin(1); sindicate in art.9,art.73 alin(3) lit p); alte forme de asociere in art.40 alin (1); organizatii in art 40 alin(2),art.62 alin(2) ;asociatii in art.40 alin.(4); configuratie politica in art.64 alin.(5).

Asadar ,partidele politice in general,prin locul si ponderea lor in societate ,prin influenta pe care ele o exercita asupra membrilor si simpatizantilor – care in anumite cazuri pot fi destul de numerosi – au un mare impact asupra vietii si organizarii juridice din tarile respective.Ele influenteaza substantial sistemele juridice ,modalitatile exercitarii puterii.

Potrivit Constitutiei actuale a Romaniei ,partidele politice contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor ,respectand suveranitatea nationala ,integritatea teritoriala ,ordinea de drept si principiile democratiei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Partidele Politice si Rolul Lor in Sistemul Constitutional.doc

Alte informatii

Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Specializarea – Administratie publica