Pensia de Invaliditate

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Pensia de Invaliditate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Prezentare generala

Daca in sistemul Legii nr. 3/1977 acest tip de pensie era reglementat in doua capitole distincte, capitolul III respectiv capitolul IV din lege, in sistemul Legii nr. 19/2000 modificata prin Legea nr. 577/2004 atât pensia pentru pierderea capacitatii de munca din cauza de accident de munca sau boala profesionala, cat si pensia pentru pierderea capacitatii de munca in afara procesului de munca, sunt reglementate in acelasi capitol IV, intitulat "Pensii".

In orice caz, ramane intentia legiuitorului de a configura un regim juridic in parte diferit pentru cele doua tipuri de pensie de invaliditate.

Beneficiarii pensiei pentru pierderea capacitatii de munca

De acest tip de pensie beneficiaza:

1 Asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de

munca din cauza:

accidentelor de munca, conform legii

bolilor profesionale si tuberculozei

bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca

2 Asiguratii care satisfac obligatii militare: "stagiul militar, ca militar in termen,

militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in

prizonierat'

3 Elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total, sau cel putin jumatate din

capacitatea de munca, datorita accidentelor sau bolilor profesionale, survenite in timpul si

din cauza practicii profesionale. Prin aceasta solutie data de lege, s-a pus capat discutiilor

din doctrina, referitoare la acest subiect.

4 Persoanele care si-au pierdut total sau partial, capacitatea de munca, cei grav

mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989,

ori in legatura cu evenimentele revolutionare din dec. 1989, care erau cuprinsi intr-un

sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul si

la pensie de invaliditate, indiferent de vechimea in munca, pe timpul cat dureaza

invaliditatea, stabilita in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate

persoanelor care au survenit accidente de munca

Încadrarea in grade de invaliditate

Potrivit dispozitiilor Legii 19/2000 modificata si completata, in raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este: de gradul I de gradul II de gradul III

Invaliditatea de gradul I se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitând îngrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane. Se observa ca acest tip de invaliditate este cel mai grav.

Invaliditatea de gradul II se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca, insa, spre deosebire de invaliditatea de gradul I, aici invalidul are posibilitatea sa se autoserveasca, sa se autoconduca si sa se orienteze spatial, fara ajutorul altei persoane.

Invadilidatea de gradul III se caracterizeaza prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putând sa presteze o activitate profesionala.

Daca anterior acestei legi, criteriile de incadrare in grade de invaliditate erau stabilite prin Decretul 216/1977, potrivit noii legi, criteriile si normele pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II, si III de invaliditate se stabilesc prin hotarâre a Guvernului, initiata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, impreuna cu Ministerul Sanatatii, la propunerea CNPAS

Încadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face printr-o decizie emisa de medicul specializat in expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca, numit in lege "medic expert al asigurarilor sociale". Împotriva acestei decizii se poate face contestatie la casa teritoriala de pensii, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii, insotita de documentatia necesara.

La solutionarea contestatiei, casa teritoriala de pensii poate consulta Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca. Termenul de rezolvare a contestatiei este de 45 zile de la data inregistrarii ei.

Decizia casei teritoriale de pensii, data pentru solutionarea contestatiei, poate fi solutionata la instanta judecatoreasca competenta in termenul de 30 zile de la comunicare.

Decizia de incadrare sau neincadrare intr-un grad de invaliditate, necontestata in termen, este definitiva.

Conditii pentru obtinerea pensiei de invaliditate

1. Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca

Acestia beneficiaza de pensie de invaliditate daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu vârsta, potrivit tabelului

Fisiere in arhiva (1):

  • Pensia de Invaliditate.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV FACULTATEA DE DREPT SI SOCIOLOGIE SPECIALIZAREA DREPT ANUL IV-F.R.