Politica Agricola Comuna in Domeniul Pescuitului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Politica Agricola Comuna in Domeniul Pescuitului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Adrian Craciunescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Competetia in crestere dintre diferite regiuni, implicit activitatile desfasurate in cadrul acestora, atat in interiorul Uniunii Europene cat si in afara acesteia reprezinta o stare de fapt a lumii "globalizate" in care traim. Nota distincta pe care UE o realizeaza, in tot acest peisaj, consta in atentia pe care o acorda faptului ca nu toate regiunile se bucura de aceleasi conditii economice, geografice si sociale si, ca urmare a acestei realitati, nu toate

Inainte de toate, Politica regionala a UE este despre Solidaritate: este astfel conceputa incat sa asigure la nivelul comunitatii asistenta pentru ca cele mai dezavantajate regiuni sa depaseasca handicapurile pe care le au. in perioada 2000-2006, o treime din bugetul comunitatii, realizat din contributiile statelor membre (213 bilions of Euros) au fost cheltuiti prin intermediul acestei politici, adica redistribuite catre regiunile care aveau nevoie de aceste fonduri pentru a se dezvolta.

Necesitatea promovarii unei dezvoltari echilibrate prin reducerea disparitatilor dintre diferite regiuni si sprijinirea celor mai putin dezvoltate in recuperarea diferentelor a fost observata chiar din preambulul Tratatului de la Roma (1957). S-au pus bazele Fondului Social European si a Bancii Europene de Investitii. Alte instrumente au fost create in timp, concomitent constructiei europene si cresterii numarului de noi State Membre.

Actul Unic European (1986) a introdus prima titulatura pentru desemnarea notiunii de coeziune economica si sociala si a creat premisele pentru o politica regionala bazata pe solidaritate.

Consiliul European de la Edinburgh din decembrie 1992 a decis cresterea fondurilor alocate in perioada 1994 - 1999 cu peste 40%. Anul urmator a fost creat Instrumentul Financiar de Orientare in Pescuit, ca raspuns la criza din sectorul pescuitului de la inceputul anilor 90, cu scopul de sprijin restructurarea acestui domeniu.

In prezent Politica Regionala a Uniunii Europene se confrunta cu trei mari provocari:

Competitia - din ce in ce mai acerba o data cu liberalizarea comertului. Firmele se localizeaza acolo unde gasesc conditii propice pentru a le creste nivelul de competitivitate. Daca regiunile doresc sa dezvolte sectorul afacerilor pe teritoriul propriu atunci ele trebuie sa fie suficient de "echipate" pentru a oferi infrastructura si serviciile la un nivel calitativ superior;

Societatea informationala si revolutia tehnologica - care contribuie la cresterea gradului de flexibilitate a oamenilor, companiilor si teritoriilor. Existenta retelelor de telecomunicatii presupune ca oamenii, indiferent de locatie, pot avea acces la Know-how, inovare si instruire de o calitate superioara.

Extinderea - care reprezinta atat o oportunitate cat si o provocare pentru Uniunea Europeana.

Din cele cinci instrumente structurale (Fondul de Coeziune si patru fonduri structurale: Fondul European de Dezvoltare Regionala - FEDER, Fondul Social European - FSE, Fondul European de Orientare si Garantare in Agricultura - FEOGA, sectiunea Orientare si Instrumentul Financiar de Orientare in domeniul Pescuitului - IFOP), politica de coeziune este structurata din 2007 pe trei fonduri structurale (FEDER, FSE si Fondul de Coeziune). Pentru a simplifica lucrurile, fondurile pentru agricultura si pescuit au fost transferate catre politicile aferente, respectiv Politica Agricola Comuna si Politica in domeniul Pescuitului. Totodata, Fondului de Coeziune ii vor fi aplicate aceleasi reguli ca si Fondurilor Structurale (ex. programare multianuala, aprobarea proiectelor etc.).

Fondul European pentru Pescuit (denumit in continuare FEP) defineste cadrul sprijinului comunitar pentru dezvoltarea durabila a sectorului pescuitului, a zonelor de pescuit si a pescuitului in apele interioare.

Obiective:

Asistenta in cadrul FEP urmareste:

- Sprijinirea politicii comune in domeniul pescuitului pentru a asigura exploatarea resurselor acvatice vii si pentru a sprijini acvacultura, in vederea asigurarii durabilitatii din punct de vedere economic, de mediu si social;

- Promovarea unui echilibru durabil intre resurse si capacitatea de pescuit a flotei comunitare de pescuit;

- Promovarea dezvoltarii durabile a pescuitului in apele interioare;

- Consolidarea competitivitatii structurilor de exploatare si dezvoltarea unor intreprinderi viabile din punct de vedere economic in sectorul pescuitului;

- Favorizarea protectiei si valorificarii mediului si resurselor naturale, atunci cand sunt legate de sectorul pescuitului;

- Incurajarea dezvoltarii durabile si a imbunatatirii calitatii vietii in zone cu activitati in sectorul pescuitului;

- Promovarea egalitatii intre barbati si femei in dezvoltarea sectorului pescuitului si zonelor de pescuit.

- Operatiunile finantate de catre FEP nu maresc efortul de pescuit.

- Ajutorul de stat. Articolele 87, 88 si 89 din tratat se aplica ajutorului acordat de catre statele membre intreprinderilor din sectorul pescuitului si nu se aplica in cazul contributiilor financiare ale statelor membre pentru operatiunile cofinantate de FEP si prevazute in cadrul unui program operational.

- Parteneriat. Obiectivele FEP sunt urmarite in cadrul unei cooperari stranse intre Comisie si statul membru. Statele membre organizeaza, in conformitate cu normele si practicile nationale curente, un parteneriat cu autoritatile si organismele pe care le desemneaza, precum:

-Autoritatile regionale, locale sau alte autoritati publice competente.

-Partenerii economici si sociali;

-Orice alt organism corespunzator.

Statele membre realizeaza o implicare larga si eficienta a tuturor organismelor corespunzatoare, in conformitate cu normele si practicile nationale, luand in considerare necesitatea de a promova egalitatea intre barbati si femei, precum si dezvoltarea durabila prin integrarea protectiei si ameliorarii mediului.

Parteneriatul vizeaza pregatirea, punerea in aplicare, monitorizarea si evaluarea programului operational. Statele membre implica toti partenerii corespunzatori in diferitele etape ale programarii, in termenul prevazut pentru fiecare etapa.

Fiecare stat membru organizeaza o consultare privind planul strategic national, in conformitate cu modalitatile pe care le considera cele mai adecvate.

- Proportionalitate. Punerea in aplicare a unui program operational este in responsabilitatea statului membru. Aceasta responsabilitate se exercita la nivelul teritorial corespunzator. Mijloacele utilizate de catre Comisie si statele membre pot varia in functie de valoarea totala a cheltuielilor publice alocate programului operational. Aceasta variatie se aplica in special mijloacelor utilizate pentru evaluarea, controlul si participarea Comisiei la comitetul de monitorizare.

- Gestiune partajata. Bugetul comunitar alocat FEP se executa in cadrul gestiunii partajate intre statele membre si Comisie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Agricola Comuna in Domeniul Pescuitului.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA CONSTANTIN BRANCUSI