Poprirea - Modalitate de Executare Silita

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Poprirea - Modalitate de Executare Silita.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Poprirea reprezinta o forma de executare silita indirecta prin care se valorifica sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale, urmaribile, datorate debitorului urmarit de catre o terta persoana, creditorul subrogandu-se in mod conditionat si provizoriu in drepturile acestuia din urma.

Poprirea, ca modalitate de executare silita, prezinta o serie de avantaje, in sensul ca aceasta se realizeaza prin intermediul unei proceduri ce confera rapiditate in recuperarea creantelor, iar riscurile creditorului in cadrul acestei proceduri sunt mult mai reduse decat in cazul celorlalte forme de executare silita indirecta. In acelasi timp, in poprire poate interveni mai rar reaua-credinta a debitorului, intrucat procedura acorda tertului poprit posibilitatea de a plati direct creditorului, iar tertul poprit nu are nici un interes practice de a se opune la aceasta executare silita.

In cadrul unei popriri se regasesc trei raporturi juridice distincte. Doua dintre aceste raporturi juridice sunt raporturi de creanta de drept substantial, care preced infiintarea poprii, fiind vorba despre raportul juridic dintre organul fiscal si contribuabil, din care ia nastere creanta fiscala, si raportul juridic dintre debitorul urmarit si tertul poprit, care se caracterizeaza prin faptul ca tertul este dator fata de debitorul urmarit. Cel de-al treilea raport juridic care rezulta dintr-o poprire are un character particular, prin faptul ca el nu precede raportul executional, ci acesta ia nastere doar in cadrul procedurii de poprire, formandu-se deci in baza unui act procedural, sin u a unui act de drept substantial. Astfel, prin adresa de infiintare a popririi ia nastere raportul juridic de creanta dintre creditorul urmaritor si tertul poprit, prin care acesta din urma va trebui sa plateasca sumele datorate debitorului, in limitele acoperirii creantei pentru care s-a infiintat poprirea, direct in mainile creditorului urmaritor.

Cele trei raporturi juridice aratate mai sus reprezinta, in fapt, esenta unei proceduri de poprire, care nu poate exista decat in prezenta acestor trei raporturi juridice, fiind indifferent numarul de personae implicate in aceasta procedura ( care pot fi si doua sau chiar mai multe de trei ).

Fisiere in arhiva (1):

  • Poprirea - Modalitate de Executare Silita.doc