Precepta Vivendi Magistratus

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3583
Mărime: 17.13KB (arhivat)
Publicat de: Eliana Șandor
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector univ. drd. Ion Dragne, Asist univ. Gabriela Răducan

Extras din referat

Deontologia reprezinta stiinta datoriei sau obligatiile impuse profesionistilor în exercitiul profesiilor lor. Deontologia difera de la o profesie la alta, dar se bazeaza pe ideea de onestitate si corectitudine în relatiile cu persoana care utilizeaza serviciile profesionistului, sau în cazul nostru a magistratului.

Într-un stat democratic, regula esentiala si temeiul puterii judecatoresti îl constituie principiile statuate în „Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale”, semnata la Roma la 4 noiembrie 1950, potrivit carora „orice persoana are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public si într-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotarî fie asupra încalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii în materie penala îndreptata împotriva sa”. Comitetul Ministrilor, din cadrul Consiliului Europei, în Recomandarea REC (2000) 19 arata ca statele trebuie sa ia toate masurile încât sa nu existe vreo îndoiala legitima cu privire la independenta si impartialitatea judecatorilor.

Activitatea jurisdictionala are un continut si principii care o diferentiaza de legislativ si executiv dar o si integreaza, într-o viziune sistematica în ansamblul activitatilor statale deoarece puterea jurisdictionala este o parte a organizarii statale a puterii politice. Statul de drept implica obligativitatea respectarii si aplicarii si legilor. Judecatorul nu creeaza drept, ci interpreteaza legea si o aplica, indiferent daca nu este de acord cu ea – dura lex, sed lege (legea-i severa, dar e lege).

Luând act de rolul esential pe care îl îndeplinesc judecatorii si celelalte persoane care exercita functii de natura judiciara în apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, dorind sa promoveze independenta judecatorilor în vederea întaririi suprematiei dreptului, a pozitiei si puterilor judecatoresti în scopul instaurarii unui sistem juridic eficient si echitabil au fost retinute ca norme ale deontologiei judiciare, care vin sa întregeasca imaginea asupra statutului magistratilor, urmatoarele principii: - magistratul trebuie sa apere suprematia legii ; - magistratul trebuie sa apere independenta puterii judecatoresti; -magistratul trebuie sa apere prestigiul puterii judecatoresti ; - magistratul trebuie sa promoveze impartialitatea justitiei; - magistratul trebuie sa apere egalitatea cetatenilor în fata legii; - magistratul trebuie sa respecte si sa apere demnitate justitiabililor; - magistratul trebuie sa asigure exercitarea dreptului la aparare; - magistratul trebuie sa asigure respectarea prezumtiei de nevinovatie a acuzatului; - magistratul trebuie sa promoveze proportionalitatea masurilor coercitive, privative sau restrictive de drepturi pe care le ia în virtutea legii ; - magistratul trebuie sa promoveze celeritatea procedurilor pentru restabilirea cât mai grabnica a ordinii de drept încalcate .

PRINCIPIUL POTRIVIT CARUIA MAGISTRATUL TREBUIE SA APERE INDEPENDENTA PUTERII JUDECATORESTI

LIBERTAS EST NATURALIS FACULTAS EIUS, QUIS MAGISTRATUS FACERE LIBET, NISI SI QUID IURE PROHIBEATUR. (INDEPENDENTA ESTE POSIBILITATEA FIREASCA A UNUI MAGISTRAT DE A FACE CEEA CE VREA, NUMAI DACA NU I-AR FI INTERZIS PRIN LEGE.)

Acest principiu este înscris în Declaratia Universala a Drepturilor Omului, în Conventia Europeana a Drepturilor Omului, în Principiile

Preview document

Precepta Vivendi Magistratus - Pagina 1
Precepta Vivendi Magistratus - Pagina 2
Precepta Vivendi Magistratus - Pagina 3
Precepta Vivendi Magistratus - Pagina 4
Precepta Vivendi Magistratus - Pagina 5
Precepta Vivendi Magistratus - Pagina 6
Precepta Vivendi Magistratus - Pagina 7
Precepta Vivendi Magistratus - Pagina 8
Precepta Vivendi Magistratus - Pagina 9
Precepta Vivendi Magistratus - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Precepta Vivendi Magistratus.doc

Ai nevoie de altceva?