Presedintele - Functia si Prerogativele Sale Conform Constitutiilor Romanesti

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Presedintele - Functia si Prerogativele Sale Conform Constitutiilor Romanesti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Intr-un stat cu guvernare moderna si democratica este necesar sa functioneze principiul separatiei puterilor in stat, ceea ce presupune delimitarea atributiilor si instituirea unor modalitati de cenzura reciproca intre principalele componente ale puterii si organe ale guvernarii in stat

Cele trei puteri in stat sunt : puterea legislativa , executiva si judecatoreasca

Functiei de presedinte ii corespunde, in aceasta formula, puterea executiva, insa , in conformitate cu tipul de guvernare al unui stat, el poate detine prerogative mai restranse sau, dimpotriva, mai extinse. Spre exemplu , in Statele Unite ale Americii, care au ca forma de guvernare republica prezidentiala , presedintele este si sef al guvernului sau in Franta , unde presedintele, conform articolului 16 din Constitutie , poate sa isi asume puteri exceptionale in cazul in care este amenintat statul

In Romania, conform Constitutiilor, puterea executive a fost detinuta de Domn si Guvern (constitutia din 1866, apoi, prin modificarea sa din 1884 de catre Rege si Guvern), de catre Rege si Guvern (Constitutiile din 1923 si din 1938) si de catre Presedinte si Guvern in momentul in care Nicolae Ceausescu a introdus, prin legea nr.1 din 1974 (care modifica constitutia din 1965 ) functia de presedinte al R.S.R. Atributiile exercitate pana atunci de Consiliul de Stat au revenit sefului statului.

Conform acestei modificari aduse Constitutiei din 1965, Presedintele Republicii Socialiste Romania este seful statului si reprezinta puterea de stat in relatiile interne si internationale ale Republicii Socialiste Romania (art 1.). Articolul 72 subliniaza ca el este ales de Marea Adunare Nationala pe durata legislaturii, in prima sesiune a acesteia, si ramine in functie pina la alegerea presedintelui in legislatura urmatoare.

La alegerea sa, Presedintele Republicii Socialiste Romania depune in fata Marii Adunari Nationale urmatorul juramint:

"Jur sa slujesc cu credinta patria, sa actionez cu fermitate pentru apararea independentei, suveranitatii si integritatii tarii, pentru bunastarea si fericirea intregului popor, pentru edificarea socialismului si comunismului in Republica Socialista Romania!

Jur sa respect si sa apar Constitutia si legile tarii, sa fac totul pentru aplicarea consecventa a principiilor democratiei socialiste, pentru afirmarea in viata societatii a normelor eticii si echitatii socialiste!

Jur sa promovez neabatut politica externa de prietenie si alianta cu toate tarile socialiste, de colaborare cu toate natiunile lumii, fara deosebire de orinduire sociala, pe baza deplinei egalitati in drepturi, de solidaritate cu fortele revolutionare, progresiste, de pretutindeni, de pace si prietenie intre popoare!

Jur ca imi voi face intotdeauna datoria cu cinste si devotament pentru stralucirea si maretia natiunii noastre socialiste, a Republicii Socialiste Romania!" (art. 73).

El este, de asemenea, comandantul suprem al fortelor armate si presedintele Consiliului Apararii Republicii Socialiste Romania (art. 74).

Presedintele Republicii Socialiste Romania indeplineste, in conformitate cu Constitutia si cu legile, urmatoarele atributii principale:

1. Prezideaza Consiliul de Stat;

2. Prezideaza sedintele Consiliului de Ministri atunci cind apare necesar;

3. Stabileste masurile de importanta deosebita ce privesc interese supreme ale tarii, care urmeaza a fi supuse de catre Marea Adunare Nationala spre consultare poporului, prin referendum;

4. Numeste si revoca, la propunerea primului-ministru, pe viceprim-ministrii, ministrii si presedintii altor organe centrale ale administratiei de stat, care fac parte din Consiliul de Ministri; numeste si revoca pe conducatorii organelor centrale de stat, care nu fac parte din Consiliul de Ministri; numeste si revoca pe membrii Tribunalului Suprem;

5. In timpul in care Marea Adunare Nationala nu este intrunita in plenul sau, numeste si revoca pe presedintele Tribunalului Suprem si pe procurorul general;

Fisiere in arhiva (1):

  • Presedintele - Functia si Prerogativele Sale Conform Constitutiilor Romanesti.doc

Alte informatii

ANUL I, FACULTATEA DE DREPT, UNIV. “G. BARITIU”