Primarul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Primarul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Grecea Profira Maria

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Comunele, orasele si sectoarele municipiului Bucuresti au câte un primar, iar municipiul Bucuresti are un primar general.

Primarii sunt autoritati executive ale administratiei publice locale. Primarul reprezinta comuna sau orasul în relatiile cu persoanele fizice si juridice din tara si strainatate, precum si în justitie.

În exercitarea unor atributii, primarul actioneaza în calitate de reprezentant al statului în comuna sau orasul în care a fost ales [art. 69 alin. (1) din Legea nr. 215/2001].

Primarul îndeplineste o functie de autoritate publica. El este seful administratiei publice locale si al aparatului propriu de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale pe care îl conduce si îl controleaza. În aceasta calitate a sa, primarul raspunde de buna functionare a administratiei publice locale.

Primarul poate fi remarcat prin faptul ca, acesta, poarta o esarfa în culorile drapelului national al României în timpul receptiilor, ceremoniilor publice si la celebrarea casatoriilor.

Alegerea primarului

Primarul este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului uninominal. Durata mandatului functiei de primar este de 4 ani, iar în raport de momentul expirarii acestuia guvernul stabileste data alegerilor primarilor, printr-o hotarâre, cu cel putin 50 de zile înaintea datei votarii (art. 9/1), aceasta fiind o zi de duminica. Campania electorala reprezinta activitatea cu caracter organizat desfasurata, conform legii, de catre candidati constând în popularizarea propriilor programe în scopul orientarii corespunzatoare a opiniei alegatorilor. (I. Muraru, op. cit., pag. 99)

În timpul campaniei electorale, candidatii, au dreptul sa îsi exprime opiniile în mod liber si fara nici o discriminare, prin adunari, mitinguri, prin presa scrisa si audio-vizuala, prin orice mijloc de informare în masa. Durata campaniei electorale este de 30 de zile si se încheie sâmbata, care precede ziua alegerilor ora 7.00. Aceasta înseamna ca din acel moment initial se pot desfasura procedurile si se pot utiliza mijloacele legal prevazute pe întreaga perioada de timp aferenta, mai putin intervalul ultimei zile premergatoare votarii propriu-zise, în care se asigura ocrotirea electoratului de posibile influente de ultim moment care sa-i afecteze o opinie fundamentata si independenta.

Mijloacele folosite în campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept, trebuind sa fie cele legal recunoscute. În timpul desfasurarii ei se asigura nediscriminatoriu candidatilor spatii corespunzatoare pentru întâlniri cu alegatorii, în primarii, scoli, amfiteatre, case de cultura, camine culturale, sali de spectacole. Este interzisa campania în unitati militare si spatii de învatamânt în timpul cursurilor. În timpul campaniei electorale sunt exercitate libertati constitutionale precum libertatea constiintei, libertatea cuvântului, libertatea întrunirilor, dreptul de asociere, etc., si sunt utilizate mijloace de informare în masa.

Votarea are loc într-o singura zi, începând cu ora 7.00 si terminând cu ora 21.00 când sectia de votare se închide. Alegatorii vor vota numai la sectia de votare unde au fost înscrisi în liste. Accesul lor în sala de votare are loc în serii corespunzatoare numarului de cabine.

Art. 193 alin. (2) din Legea nr. 67/2007, spune ca este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Potrivit art. 91 din Legea nr. 67/2007, alegerile pentru primari sunt valabile, indiferent de numarul alegatorilor care au participat la vot. Daca nici unu din candidati nu întruneste aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, în cel mult doua saptamâni, între candidatii situati pe primele doua locuri si va fi declarat ales drept noul primar, cel ce obtine cel mai mare numar de voturi. Situatia de egalitate de voturi a cel putin doi candidati, va initia un nou scrutin de alegeri în termen de doua saptamâni.

La aceste alegeri vor participa doar candidatii care s-au aflat în situatie de balotaj. În cazul decesului, renuntarii, ori neîmplinirii conditiilor prevazute de lege a unuia dintre candidati, la turul al doilea de scrutin va participa candidatul situat pe locul urmator. Daca una dintre aceste situatii vizeaza un candidat aflat în situatie de balotaj, nu vor mai avea loc alegeri, celalalt candidat devenind automat declarat primar. Pe baza rezultatului votului, biroul electoral de circumscriptie elibereaza certificatul doveditor al alegerii noului primar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Primarul.doc