Procedura Autentificarii Actelor Notariale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Procedura Autentificarii Actelor Notariale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: I.LESS

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Inscrisul sau actul autentic este considerat din punct de vedere al dreptului substantial, ca un important mijloc de dovada,fiind reglementat ca atare si in Codul Civ respective in capitolul intitulat”despre probatiune obligatiilor si a platilor”.Intr-adevar,potrivit art 1171 Cciv”actul autentic este acela care sa facut cu solemnitatile cerute de lege, de un functionar public,care are dreptul de a functiona in locul in care are dreptul de a functiona in locul unde actul s-a facut.

“Actul autentic este acela care s-a facut cu solemnitatile cerute de lege,de un functionar public,care are drept de a functiona in locul unde actul s-a facut”.

Textul citat este foarte sugestiv in a exprima exigentele pe care trebuie sa le indeplineasca un act sau inscris pentru a dobandi atributul de act autentic.

Aceste exigente se refera la:

1) intocmirea actului de catre un functionar public;

2) competent materiala si teritoriala a functionarului in legatura cu intocmirea acelui act;

3) intocmirea inscrisului cu formalitatile cerute de lege;

Nerespectarea vreuneia din aceste exigente lipseste actul de caracterul sau autentic.Procedura autentificari nu poate fi cercetata fara cunoasterea dispozitiilor legal mentionate si a importantei juridice a inscrisurilor autenticelor.

Revenind la exigentele mentionate,prima intrebare care se pune este aceia de a cunoaste daca notarul public intruneste prima conditie enuntata de art.1171 C.civ.

Astfel cum am vazut déjà,in sens restrains,notarul nu este un functionar public,chiar daca jurisprudenta penala in baza art.147 C.pen,il asimileaza cu un asemenea agent al autoritati publice.Statul il deleaga insa notarului public o parte din autoritatea sa pentru a indeplini un serviciu de interes general.De acea,potrivit art.4 din legea nr.36/95 “actul indeplinit de notarul public,purtand sigilul si semnatura acestuia,este de autoritate publica si are forta probanta prevazuta de lege”.

Pe de alta parte,potrivit art.8 lit.b) din legea nr.36/95,notarul public are si competenta de a autentifica “inscrisurile redactate de notarul public,de parte personal sau de avocat”.

In aceste conditi este evident ca prin vointa legi conditie enuntata de art.1171 C.civ si la care ne referim in acest context este realizata prin complinirea dispozitiilor codului civil cu cele ale legi nr.36/95.

Cele doua conditi sunt intrunite,in mod necesar in cazul tuturor actelor autentice intocmite de notarii publici in masura in care ei respecta normele de competenta si cele privitoare la procedura de intocmire a actului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura Autentificarii Actelor Notariale.doc

Alte informatii

Acest referat a fost prezentat in cadrul Universitati Dimitrie Cantemir