Procedura Incheierii Casatoriei

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Procedura Incheierii Casatoriei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Harbada Maria

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

CUPRINS
I. DEFINITIA SI CARACTERELE CASATORIEI
II. CONDITIILE DE FOND ALE INCHEIERII CASATORIEI
III. CONDITIILE DE FORMA LA INCHEIEREA CASATORIEI
A. FORMALITATI PREMERGATOARE ALE INCHEIERII CASATORIEI
1. DECLARATIA DE CASATORIE SI INREGISTRAREA EI
2. ACTELE ANEXA DECLARATIEI DE CASATORIE
3. ATRIBUTIILE OFITERULUI DE STARE CIVILA IN LEGATURA CU DECLARATIA DE CASATORIE
4. OPOZITIA LA INCHEIEREA CASATORIEI
B. PROCEDURA INCHEIERII CASATORIEI
1. LOCALITATEA SI LOCUL INCHEIERII CASATORIEI
2. COMPETENTA OFITERULUI DE STARE CIVILA
3. INCHEIEREA CASATORIEI
4. SOLEMNITATEA CASATORIEI
5. MOMENTUL INCHEIERII CASATORIEI
6. PROBA CASATORIEI
7. INCHEIEREA CASATORIEI CAND EXISTA UN ELEMENT DE EXTRANEITATE
IV. ANEXA

Extras din document

I. Definitia si caracterele casatoriei

Notiunea de casatorie este prezentata in Codul Familiei sub doua aspecte, pe de o parte se face referire la actul juridic al casatoriei, si pe de alta parte la situatia juridica a sotilor in timpul casatoriei.

Casatorie inseamna actul juridic pe care il incheie viitorii soti, cu acordul de vointa al acestora, in conditiile stabilite de lege.

Casatoria inseamna statutul legal al sotilor, prin care se reglementeaza raporturile personale si patrimoniale dintre soti.De fapt, acesta este efectul pe care il genereaza incheierea casatoriei ca act juridic.Statutul legal exista pe tot timpul cat dureaza raportul de casatorie.

Codul Familiei nu defineste expres termenul de casatorie, insa trasaturile principale ale ambelor sensuri sunt cuprinse in definitia unanim acceptata de doctrina juridical: ”casatoria este uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie, incheiata potrivit dispozitiilor legale, cu scopul de a intemeia o familie, si reglementata de normele imperative ale legii”.

Daca inainte de aparitia Codului Familiei, casatoria avea prin esenta caracter contractualist(Cartea I-a Codului Civil din 1864), astazi, actul casatoriei se distinge de contract sub urmatoarele aspecte:

a) in timp ce , in cazul contractului, continutul obligatiilor pe care partile si le asuma este determinat prin vointa lor, pe cand in cazul actului juridic al casatoriei, statutul de persoana casatorita este stabilit, in mod imperativ de lege, iar cei care se casatoresc trebuie sa-l accepte.

b) in cazul contractului, partile urmaresc un scop diferit, pe cand, in ceea ce priveste casatoria, scopul comun al sotilor este acela de a-si intemeia o familie.

c) casatoria nu poate fi afectata de modalitati, termen sau conditie asa cum poate fi contractul.

d) contractul poate fi modificat si desfacut prin acordul partilor, pe cand casatoria nu poate fi desfacuta decat de catre instanta de judecata, prin divort, cu respectarea conditiilor legale.

e) nulitatile, in cazul casatoriei prezinta anumite particularitati fata de nulitatile contractelor si ale actului juridic in general.

f) efectele juridice ale contractului sunt determinate de parti, in limitele stabilite de lege, in timp ce efectele casatoriei sunt prestabilite de lege, vointa partilor neavand decat rolul de a determina aplicarea statutului legal al casatoriei, fara posibilitatea de a-l modifica in vreun fel.

Din definitia casatoriei rezulta ca aceasta are mai multe caractere, si anume:

- casatoria este o uniune dintre un barbat si o femeie;

- casatoria este liber consimtita;

- casatoria este monogama;

- casatoria se incheie in forma ceruta de lege, deci are un caracter solemn;

- casatoria are un caracter civil, incheierea si inregistrarea casatoriei sunt de competenta exclusiva a autoritatii de stat;

- casatoria se incheie pe viata;

- casatoria se intemeiaza pe deplina egalitate in drepturi dintre barbat si femeie;

- casatoria se incheie in scopul intemeierii unei familii.

Pentru incheierea casatoriei sunt stabilite urmatoarele conditii legale ce se refera la indeplinirea conditiilor de fond si a conditiilor de forma.

II. Conditiile de fond ale incheierii casatoriei

Conditiile de fond ale casatoriei se prezinta sub forma pozitiva, in sensul ca ele trebuie sa existe pentru a putea incheia casatoria.Acestea sunt:

- diferenta de sex- aceasta conditie rezulta din numeroase prevederi legale(articolul 1, 4, 5, 20, 25, 47, 52, 53, 60 din codul Familiei) si se dovedeste prin certificatele de nastere.

Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura Incheierii Casatoriei.doc

Alte informatii

Universitatea Al.I.Cuza Iasi Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor