Procedura Prealabila Legea 554-2004 vs Legea 29-1990

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Procedura Prealabila Legea 554-2004 vs Legea 29-1990.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Notiunea contenciosul administrativ

Administratia statului are sarcina de a asigura aplicarea legilor, de a edita acte normative in scopul executarii legilor, de a asigura functionarea seviciilor publice, de a lua masuri pentru executarea contractelor administrative, ocrotirea drepturilor persoanelor si satisfacerea cerintelor acestora, mentinerea ordinii publice. Daca uneori, in indeplinirea acestor sarcini, administratia lezeaza drepturile sau interesele persoanelor, acestea pot formula o reclamatie, o contestatie juridica, rezolvata in mod contencios de catre organele competente.

Principiile contenciosului administrativ

Existenta contenciosului administrativ este conditionata, in statul de drept, de aplicarea a doua principii: principiul respectarii drepturilor legal dobandite si principiul obligativitatii statului de a asigura executarea hotararilor judecatoresti. Este necesar ca persoana sa fie sigura ca raporturile juridice, incheiate in mod legal , in cadrul ordinii de drept existente , sunt intangibile. Atat activitatea fiintei umane cat si aceea a administratiei se caracterizeaza prin posibilitatea de a scruta viitorul in estimarile efectuate. Prevederea este garantata numai daca persoanele si administratia au siguranta in durabilitatea raporturilor juridice pe care si-au intemeiat si orientat activitatile.

Procedura prealabila

Procedura prealabila prezentata pe larg in Legea 554/2004 este o noutate in comparatie cu vechea lege a contenciosului administrativ. Termenul in care o persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, poate si trebuie sa solicite autoritatii publice emitente revocarea in tot sau in parte a actului administrativ comunicat este acelasi ca in Legea 29/1990 (30 zile).

Spre deosebire de vechea lege a contenciosului administrativ, legea 554/2004 (art.8 alin 1) face referire pe langa posibilitatea persoanei vatamate intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim de a solicita anularea (in tot sau in parte a actului), repararea pagubei cauzate si la reparatii pentru daune morale.

- Definiţia plângerii prealabile

Potrivit dispoziţiilor legale cuprinse în noua lege a contenciosului administrativ, plângerea prealabilă este definită ca fiind plângerea (cererea) prin care se solicită autorităţii publice emitente sau celei ierarhic superioare, după caz, reexaminarea unui act administrativ cu caracter individual sau normativ, în sensul revocării acestuia.

Din această definiţie legală rezultă că scopul procedurii prealabile constă în reexaminarea de către orga¬nul emitent a actului administrativ, în sensul revocării totale sau parţiale a acestuia.

- Precizări cu privire la caracterul procedurii prealabile, din punctul de vedere al obligativităţii

Potrivit prevederilor legale cuprinse în noua lege a contenciosului administrativ (art. 7), de regulă, înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată, printr-un act administrativ unilateral, „trebuie să solicite autorităţii publice emitente", în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura Prealabila Legea 554-2004 vs Legea 29-1990.doc

Alte informatii

Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Specializarea Administratia publica