Profilul psihologic al Vitoriei Lipan

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4906
Mărime: 51.95KB (arhivat)
Publicat de: Felicia T.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: C Kiss
Facultatea de Drept
Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti
Specializare: Criminalistică și psihologie judiciară în investigația penală
Materie: Psihologie Generala

Cuprins

  1. REZUMAT 3
  2. Operațiile gândirii 3
  3. Calitatea raționamentelor și a judecăților specifice subiectului 4
  4. Modalitatea de rezolvare a problemelor 4
  5. Principalele forme de memorie surprise la subiect 5
  6. Evaluarea tipurilor de comunicare ale subiectului 6
  7. Atributele atenției la subiect 7
  8. Tipul de imaginație dominant al subiectului 7
  9. Modul de manifestare a celor 20 de trebuințe fundamentale redate de H. Murry 8
  10. și care sunt cele mai importante la subiect 8
  11. Emoțiile, sentimentele și influența acestora asupra existenței și relațiilor subiectului 8
  12. Structura, fazele actului voluntar, precum și calitățile dorinței 9
  13. Concluzie 11
  14. Bibliografie 12

Extras din referat

REZUMAT

Personajul princial al operei ”Baltagul”, Vitoria Lipan, după cum bine știm este un personaj complex din toate punctele de vedere. Fiind un personaj complex aceasta trece prin anumite etape astfel conturându-se profilul acesteia. Așadar, într-o scurtă analiză psihologică a gândurilor și sentimentelor putem spune că absența soțului ei declanșează acesteia o tulburare afectivă în timp ce celelalte elemente cum ar fi visele ce susțin analiza declanșează hotărârea acesteia de a pleca în cautarea soțului dispărut.

Vitoria are o inteligență nativă valorificând toate informațiile ”culese”, ajungând să îi descrie pe ucigași, chiar înainte de a-i cunoaște.

Așadar, faptele, gândurile și vorbele Vitoriei Lipan conturează complexitatea personajului, având un spirit justițiar, luciditate și stăpânire de sine.

Operațiile gândirii

Gândirea ca o reflectare mijlocită a realității se caracterizează prin realizarea gândirii, prin ajutorul, intermediul, operațiilor gândirii. Operațiile gândirii ale Vitoriei sunt: analiza, sinteza, compararea, caracterizarea, înțelegearea, rezolvarea de probleme.

Analiză reprezintă operația prin care la nivel mental se descompun obiectele și situațiile pentru a sesiza însușirile și funcțiile acestora.

Sinteza reprezintă acea operație a gândirii prin care se reunesc mental toate elementele componente ale obiectelor și fenomenelor. Regruparea făcându-se uneori în altă formă, pentru a înțelege mai bine, spre exemplu, în cazul Vitoriei reconstituirea drumului parcurs de Nechifor.

Astefel, distingem o sinteză de nivel primar care implică doar câmpul sensorial-perceptiv, apoi o sinteză de nivel secundar ce presupune schematizarea și o sinteză de nivel intelectual care se bazează pe un conținut informațional.

Comparația este operația mentală de determinarea a asemănărilor și a deosebirilor dintre obiecte și situații țînându-se seama de anumite criterii.

Caracterizarea îi permite Vitoriei realizarea legăturii prin recunoaștere, identificare și reconstituire. Astfel, Vitoria reușește să refacă traseul complet al soțului, să găsească osemintele acestuia în râpa dintre cele două sate și să îi identifice pe cei cu care Nechifor a avut ultimul contact.

Ca și latură funcțională a gândirii avem înțelegerea, această constă în deprinderea de relații considerate a fi esențiale și relevante între anumite obiecte și situații. În cazul Vitoriei înțelegerea este discursivă, parcurgându-se în mai multe faze.

Latura performanțială a gândirii o constituie rezolvarea de probleme, problema fiind un obstacol cognitiv între individ și lumea sa, în cazul subiectului problema fiind dispariția soțului și găsirea celor ce l-au ucis.

Intuiția eroinei este fundamentală în descifrarea și interpretarea semnelor naturalului și cele ale supranaturalului, cât și în înțelegerea sufletului omenesc. Când moartea lui Nechifor devine certitudine interioară, se pregătește pentru călătoria care va învinge moartea, pentru a renaște, dar și ca restabilire a adevărului în numele dreptății, după legile nescrise ale demnității umane care au fost încălcate.

Calitatea raționamentelor și a judecăților specifice subiectului

Relația ei cu celelalte personaje dovedesc o inteligență vie, o dârzenie și o voință de fier. Inteligența ei și logica sa impecabilă sunt calitățile care au ajutat-o să culeagă cu atenție informațiile necesare și să reconstruiască momentul omorârii lui Nechifor. Cu mult tact și ambiție, ajutată și de spiritul său justițiar reușește să descopere criminalul mai repede decât jandarmii. Vitoria găsește slăbiciunile omului și îl provoacă, astfel criminalul se preda și îi cere iertare.

Psihologic și moral, ea este expresia unei credințe străvechi, care se manifestă într-o anumită structură psihică și înțelegere a vieții și a datinilor. Dovedește în diferitele împrejurări prin care trece luciditate, inteligență, spirit întreprinzător și practic, stăpânire de sine. Păstrătoare a tradițiilor-” Îți arăt eu coc, valț și bluză, ardete-ar focul să te arză!”- îi declară Minodorei- , acceptă pragmatic să vorbească la telefon, lasă pe Gheorghiță să călătorească cu trenul. În relația cu ceilalți, este mamă puternică, soție iubitoare, respectă regulile comunității, propriile reguli precum și legile ancestrale, scrise în semnele vremii.

Femeie aspră, hotărâtă, gospodină harnică și pricepută, ea organizează rosturile familiei și ale gospodăriei îndestulate cu iscusința de negustor, dovedind spirit întreprinzător, abilitate. Își vinde produsele, dar duce peste noapte banii la preot pentru a nu fi prădată. Se sfătuiește cu preotul, dar merge și la baba Maranda, îi cere lui Gheorghiță să-și facă baltag pe care părintele îl sfințește.

Modalitatea de rezolvare a problemelor

Rezolvarea de probleme reprezintă procesul de atingere a scopului propus de a depăși un obstacol, în sensul de a-l transforma, de a deveni din necunoscută cunoscută. În ceea ce privește subiectul, Vitoria Lipan, această se confruntă cu probleme bine definite, iar după scopul final vizat și necesarul de operații transformative problemele sunt acelea demonstrativ-explicative. Problemele demonstrative-explicative sunt acelea prin care starea finală se prezintă bine specificată, cerându-se găsirea drumului către acesta prin dovedire, demonstare și explicare lipsind anumite elemente inițiale și importante.

Natura problemelor Vitoriei este reprezentată de problemele vieții reale, fiind probleme complexe și foarte elaborate. Procesul de rezolvare al acestor probleme urmărește anumiți pași: primul constă în stabilirea existenței conflictului, asta înseamnă că există mai multe conflicte în cazul Vitoriei cu ea însăși, cu dispartitia și moartea soțului și cu cei ce l-au omorât, al doilea pas pregătirea apărării, deși nu are studii de înalta calitate aceasta își pregătește cu atenție vorbele pentru a se putea apăra, atât pe ea cât și pe Gheorghiță în călătoria ce urmează să o facă; cel de-al treilea pas fiind concilierea,Vitoria îl iartă pe ucigaș doar pentru că sufletul bărbatului ei să fie liniștit; iar cel de al patrulea intervine doar dacă nu s-a produs cel de al treilea, constând în constrângerea părților.

Factorii ce au influențat-o pe Vitoria să rezolve problema dispariției soțului, au fost atât factori obiectivi cât și factori subiectivi. Ca și factor obiectiv avem presiunea timpului, pe unii presiunea timpului stimulându-i, în ceea ce privește factorii obiectivi în cazul subiectului aceștia sunt reprezentați de: tensiunea emoțională foarte puternică, lipsa lui Nechifor de foarte mult timp și toate greutățile gospodăriei lăsate pe umerii ei, cât și motivarea excesivă, mai exact de aflare a adevărului în legătură cu trauseul și cu ceea ce s-a întâmplat cu soțul ei.

Prin urmare, Vitoria rezolvă problemele într-un mod sistematic punând cap la cap toate informațiile primite pe tot parcursul călătoriei pe care această a inițiat-o alături de fiul ei, Gheorghiță.

Bibliografie

Golu, M. (2004), Bazele psihologiei generale, Editura Universitară, București

Golu, M. (2007), Fundamentele psihologiei, Editura Fundației România de Mâine, București

Zlate, M. (1996), Introducere în psihologie, Casa de editură și presă ”Șansa” SRL, București

Preview document

Profilul psihologic al Vitoriei Lipan - Pagina 1
Profilul psihologic al Vitoriei Lipan - Pagina 2
Profilul psihologic al Vitoriei Lipan - Pagina 3
Profilul psihologic al Vitoriei Lipan - Pagina 4
Profilul psihologic al Vitoriei Lipan - Pagina 5
Profilul psihologic al Vitoriei Lipan - Pagina 6
Profilul psihologic al Vitoriei Lipan - Pagina 7
Profilul psihologic al Vitoriei Lipan - Pagina 8
Profilul psihologic al Vitoriei Lipan - Pagina 9
Profilul psihologic al Vitoriei Lipan - Pagina 10
Profilul psihologic al Vitoriei Lipan - Pagina 11
Profilul psihologic al Vitoriei Lipan - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Profilul psihologic al Vitoriei Lipan.docx

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?