Proprietate Intelectuala - Gestiunea si Apararea Dreptului de Autor si a Drepturilor Conexe

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Proprietate Intelectuala - Gestiunea si Apararea Dreptului de Autor si a Drepturilor Conexe.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Apărarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe se face printr-o serie de mijloace de drept administrativ, civil şi penal. Apariţia unei legi, în concordanţă cu legislaţia internaţională în materie, a permis intrarea în legalitate şi în acest domeniu în care datorită schimbărilor apărute în tehnică şi tehnologie, a cerut-o cu necesitate. De asemenea, reglementarea drepturilor conexe a constituit un al pas în crearea cadrului legislativ necesar apărării acestor drepturi. Spre deosebire de alte obiecte ale dreptului de proprietate intelectuală (invenţiile, mărcile, desenele şi modelele industriale), operele creaţiei literare, artistice şi ştiinţifice sau de orice altă natură asemănătoare, originalul este protejat de lege în mod necondiţionat.

Ocrotirea dreptului de autor prin mijloace de drept administrativ în general.

Mijloace de drept administrativ cu caracter organizaţional prin care sunt protejate drepturile de autor.

Realizarea prin dispoziţiile legii a cadrului juridic necesar creării unor organisme de gestiune colectivă prin care se pot exercita şi proteja unele dintre drepturile de autor sau dintre drepturile conexe acestora, constituie mijloace de drept administrativ cu caracter organizaţional.

Pentru prima dată Legea nr. 8/1996, prevede că titularii dreptului de autor şi a drepturilor conexe îşi pot exercita drepturile lor nu numai în mod personal dar şi, la cererea lor, prin organisme de gestiune colectivă.

Organismele de gestiune colectivă sunt persoane juridice constituite prin libera asociere care au ca obiect de activitate în principal colectarea şi repartizarea drepturilor a căror gestiune le este încredinţată de către titulari. Aceste organisme au statutul asociaţiilor fără scop lucrativ şi dobândesc personalitatea juridică în condiţiile legii cu avizul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aceste organisme pentru a fi avizate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor sunt stabilite de lege. Organismele sunt create direct de către titularii drepturilor de autor şi ai drepturilor conexe, cum sunt autorii, artiştii interpreţi sau executanţi, producătorii precum şi alţi titulari persoane fizice sau juridice ai drepturilor de autor şi ai drepturilor conexe.

Aceste organisme acţionează în limitele mandatului încredinţat pe baza unui statut adoptat după procedura prevăzută de lege. Dispoziţiile obligatorii pe care trebuie să le cuprindă un astfel de statut sunt prevăzute în art. 127 lit. a – j din lege şi trebuie să fie completate cu orice dispoziţii obligatorii reieşite din legislaţia în vigoare.

Pentru a evidenţia rolul de protecţie pe care îl au organismele de gestiune colectivă, înfiinţate prin aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 8/1996, vom aminti că în conformitate cu prevederile art. 129 alin. 4 din lege orice titular al dreptului de proprietate sau al drepturilor conexe, poate încredinţa prin contract exerciţiul drepturilor sale unui organism de gestiune colectivă, acesta din urmă fiind ţinut să accepte exercitarea acestor drepturi pe bază colectivă, dacă gestiunea categoriei de drepturi în cauză intră în activitatea sa statutară.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proprietate Intelectuala - Gestiunea si Apararea Dreptului de Autor si a Drepturilor Conexe.doc

Alte informatii

Universitatea Transilvania