Protectia Corpului Uman

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Protectia Corpului Uman.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ovidiu ungureanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Cu toate ca începând din aceasta epoca corpul uman a fost considerat o componenta a persoanei umane, dreptul se va ocupa cu adevarat de ocrotirea lui abia dupa doua milenii, datorita a doua forte care de-a lungul timpului au respins corpul ca acceptiune a unei parti dintr-un întreg: persoana. Acestea doua au fost religia si filosofia; din punctul de vedere al religiei pacatul originar care domina destinul uman a fost determinat de corpul uman, iar corpul ca atare e vazut ca un semn de slabiciune. Viziunea filosofica este cea pe care Descartes o surprinde în teza 3Gândesc deci exist3. Eul cartezian este sufletul si el este în întregime distinct de corp. Asemeni cartezianismului si alte curente filosofice idealiste, separa omul de o dimensiune fundamentala a sa: corpul.

Astazi dreptul trebuie sa regândeasca puterea pe care omul o are asupra sa, asupra propriului corp si totodata protectia cu care acest corp trebuie aparat fata de toate primejdiile exterioare. Corpul uman este asa cum am aratat si mai sus, o componenta a persoanei, altfel spus 3Corpul uman este substratul persoanei ; el face persoana3 . Trebuie clar înteles ca corpul uman nu este un lucru, este persoana însasi. E vorba aici de a fi nu de a-l avea. Persoana e fizica si corpul este persoana în carne si oase. A recunoaste individului un drept de propietate asupra corpului sau înseamna ca ar trebui sa consideram valabile toate actele sale dispozitive care îl privesc. Considerarea corpului uman un lucru, când de fapt el este persoana în sine înseamna a confunda obiectul cu subiectul.

Din aplicarea universala si efectiva a drepturilor omului, coroborata cu textele tuturor documentelor internationale referitoare la drepturile omului distingem ca fiind calauzitoare urmatoarele principii: dreptul la viata al oricarei persoane, dreptul de a nu fi suspus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante si de asemenea ideea ca corpul omenesc este sacru, intangibil, trebuie respectat, atât în timpul vietii, cât si dupa moarte si nu poate sa faca obiectul nici unui comert; astfel ca persoana sa nu sufere vre-o atingere sau sa fie constrânsa în ceea.ce.priveste.corpul.sau.organele.sale .

Fiecare individ este într-o mare masura stapânul corpului sau ; însa aceasta putere este totusi limitata de ordinea publica si de bunele moravuri .

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Corpului Uman.doc