Protectia corpului uman prin prisma legii nr 95 / 2006

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Protectia corpului uman prin prisma legii nr 95 / 2006.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ovidiu Ungureanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1. Introducere 2
2. Protectia corpului uman prin L.95/2006 2
3. Prelevarea de tesuturi si organe de la o persoana in viata 3
4.Prelevarea de tesuturi si organe de la donatorul decedat 4
5.Bibliografie 6

Extras din document

Din cele mai vechi timpuri corpului uman i s-a acordat o mare importanta Chiar daca de-a lungul anilor a existat o disociere intre persoana si corpul uman, in prezent este momentul emanciparii timpului. Din aceste motive, legiuitorul a fost nevoit sa regandeasca puterea pe care o are omul asupra propriului corp si totodata protectia cu care trebuie inconjurat fata de primejdiile exterioare.

Este de la sine inteles faptul ca fiecare individ este intr-o mare masura stapanul corpului sau, dar , aceasta putere este totusi limitata de ordinea publica si bunele moravuri Libertatea naturala a omului asupra corpului sau este insa masurata prin lege. Faptul determinant al interventiei legiuitorului este posibilitatea tot mai mare de transfer – in interesul unei finite umane – de organe, tesuturi si celule ale corpului altei fiinte umane, vie sau moarte.

Dreptul reactioneaza la performantele stiintei medicale prin Legea 95/2006.

Protectia corpului uman prin L 95/2006

Nici un individ nu poate fi constrans sa suporte o atingere adusa corpului sau, pentru ca orice atingere a corpului este o atingere a persoanei. Protectia persoanei depinde deci de protectia primordiala a corpului uman.

Astfel, Legea 95/2006 recunoaste valoarea si protectia corpului uman prin articolele sale referitoare la prelevarea si transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana. Prin urmare, art. 141 face mentiunea foarte clara ca “prelevarea si transplantul de organe, tesuturi si celule d origine umane se fac numai in scop terapeutic , in conditiile prezentei legi”.

Este binevenita explicarea termenilor si notiunilor folosite in prezenta lege cum sunt: “celula”, “tesut”, “organ”, “prelevare”, “donator”, “primitor”, etc. Astfel, legiuitorul face accesibila aceasta lege tuturor categoriilor de persoane si elimina totodata orice alte interpretari eronate ale dispozitiilor ei.

Prelevarea de tesuturi si organe de la o persoana in viata

Legea stabileste conditiile prin care se pot preleva organe, tesuturi, si celule de la donatorul in viata.In primul rand donatorul trebuie sa fie major, adica sa fie constient de actele si faptele sale.El va trebui sa isi exprime consimtamantul liber si expres in prealabil si neaparat in scris.

Agentia Nationala de Transplant, care coordoneaza , supravegheaza, aproba si in general ia orice decizii in legatura cu activitatea de transplant, pune la dispozitia potentialilor donatori un model prin care acestia isi pot exprima consimtamantul

Persoana care doreste sa doneze un organ, tesut sau celula va trebui informata obligatoriu ( inainte de a-si exprima dorinta in scris) de catre un medic sau o alta persoana calificata in acest sens asupra riscurilor si consecintelor care pot rezulta in urma prelevarii.

Donatorul si primitorul vor semna un act legalizat prin care vor declara ca donarea se face in scop umanitar

Este de apreciat faptul ca donatorul poate reveni asupra deciziei sale pana in momentul prelevarii. Aceasta conditie ne confirma inca odata de faptul ca orice persoana este stapana pe corpul sau si nu poate fi constransa nici fizic, nici psihic sa faca acest pas, legea protejandu-l in acest sens.

Referitor la potentialii donatori minori in viata, legea, prin art. 145 alin. 1 interzice prelevarea de organe si tesuturi de la persoanele fara capacitate de exercitiu sau capacitate de exercitiu restransa. Dar, prin exceptie, in alin. 2 al aceluiasi articol legea enumera conditiile prin care un donator minor poate dona celule stem hematopoietice, medulare sau periferice. Astfel, minorul care a implinit varsta de 14 ani va putea dona acele celule cu acordul scris al parintilor, ocrotitorului legal, tutorelui sau curatorului. Daca nu are aceasta varsta, prelevarea se va face cu acordul ocrotitorul legal. Acest lucru nu da insa putere absoluta de decizie acestor persoane, deoarece refuzul scris sau verbal al minorului impiedica orice prelevare. Acesta, isi va exprima consimtamantul sau refuzul in fata Tribunalului in a carui circumscriptie teritoriala se afla sediul centrului de prelevare

Fisiere in arhiva (1):

  • drept medical.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “ LUCIAN BLAGA” FACULTATEA DE DREPT “SIMION BARNUTIU “