Protectia Juridica a Padurilor

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Protectia Juridica a Padurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

TEME:

1. Protectia juridica a padurilor.

Obiectivele politicii mediului

Politica în domeniul mediului vizeaza urmatoarele obiective: protectia mediului; ameliorarea calitatii sale; protectia sanatatii publice; utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale; promovarea masurilor Ia nivel international privind rezolvarea problemelor mediului de dimensiuni regionale si mondiale .

Instrumentele utilizate: dispozitii legislative, în special directive fixând norme de calitate de mediu (niveluri de poluare); norme aplicabile procedurilor industriale (norme de emisii, de conceptie, de exploatare); norme aplicabile produselor (limite de concentratie sau de emisie pentru un produs dat); programe de actiune în favoarea protectiei mediului; programe de ajutor financiar.

Programe de actiune ale Uniunii Europene în domeniul mediului

În afara legislatiei, Uniunea Europeana a elaborat programe de actiune însotite de directive si obiective prioritare. Începând cu al treilea program (1983-1986) accentul a fost pus pe principiile fundamentale ale prevenirii si protectiei. Programul al patrulea (1986-1992) viza trecerea la o politica preventiva. În paralel, Uniunea Europeana a initiat programe de cercetare în domeniul mediului: Stiinta si tehnologia pentru protectia mediului (STEP); Programul european în materie de climatologie si riscuri naturale (EPOCH). Al cincilea program de actiune intitulat „Pentru o dezvoltare durabila si respectuoasa a mediului” (1992-2000), preconiza sa progreseze pe calea unei abordari preventive a protectiei mediului. Aceasta abordare traseaza o noua cale, integrând politicile, legislatiile si proiectele într-un program complet de reforme axate pe un singur obiectiv, anume dezvoltarea durabila .

Conceptul dezvoltarii durabile desemneaza o dezvoltarea care raspunde nevoilor actuale fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a raspunde nevoilor proprii. Ai cincilea program cauta sa completeze deciziile si regulamentul utilizate ca instrumente în programele precedente cu actiuni Ia fiecare nivel, angajând grupurile societarii. Programul pune în evidenta cinci mari sectoare care pot sa degradeze mediul si sa epuizeze resursele naturale: industria, transporturile, energia, agricultura si turismul. El fixeaza tinte de atins în fiecare din ele.

Protectia padurilor este una din activitatile importante ale Regiei Nationale a Padurilor, implicând atât aspecte practice ale prevenirii si combaterii daunatorilor cât si aspecte de cercetare stiintifica aplicativa, care concura la gasirea solutiilor optime de mentinere a unei stari fitosanitare corespunzatoare in fondul forestier national. Datorita competentei si profesionalismului personalului silvic de specialitate, padurile românesti se afla pe unul din primele locuri din Europa in ceea ce priveste starea de sanatate.

Personalul specializat care se ocupa de protectia padurilor este reprezentat in toate structurile noastre administrative (ocoale silvice, directii silvice) fiind condus de Serviciul Paza si Protectia Padurilor din RNP. La acest personal se adauga un numar important de excelenti cercetatori, din cadrul Laboratorului de Protectia Padurii, care face parte din Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (subunitate a RNP, specializata in cercetare-proiectare).

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Juridica a Padurilor.doc