Psihologia Martorului si a Marturiei Judiciare

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Psihologia Martorului si a Marturiei Judiciare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

Peste tot unde intervine factorul uman si acest domeniu nu e deloc restrans  are si psihologia un cuvant de spus afirma la un moment dat Alexandru Rosca. Si procesul juridic este un asemenea domeniu in care sunt implicati oameni ale caror interese sunt divergente, existand totusi o axa de convergenta care intruneste personajele din scena judiciara: aflarea adevarului. Aflarea adevarului este conditionata, printre altele si de cunoasterea structurii psihice a acestor personaje: infractor, victima, martor, anchetator, avocat si judecator.

In cele mai multe cazuri infractorul nu-si recunoaste fapta, facand tot ce-i sta in putinta spre a o nega si spre a face sa dispara urmele ei.

Ca atare, pentru dovedirea unei infractiuni si implicit pentru pedepsirea faptuitorului este nevoie de studierea probelor existente despre acel eveniment judiciar obiectiv. Probele directe ale infractiunii sunt urmele materiale ale acesteia, adica obiectele cu care s-a realizat infractiunea: arme, urme, pete, etc. care trebuiesc completate cu probele indirecte, adica marturiile depuse de anumite persoane care au participat indirect la infractiune: martorii.

Ca si persoane fizice, martorii pot fi impartiti in doua categorii: martori de buna credinta si martori de rea credinta. Cei de rea credinta sunt aceia care sunt hotarati sa depuna marturii false, fie din interese materiale  fiind mituiti de infractor, fie din interese spirituale  fiind prieteni cu infractorul sau dusmani ai victimei.

Orice marturie are dublu aspect: subiectiv si obiectiv. Intotdeauna exista o anumita directie a cercetarii fenomenelor psihologice ce insotesc formarea marturiei judiciare, avandu-se in vedere anumite atribute cu privire la marturie si la martori, deoarece chiar si marturia de buna credinta poate fi pandita de falsitate si de un anumit relativism din cauza unor defectiuni senzoriale.

Procesele psihice implicate in dobandirea informatiei de catre martor sunt, in primul rand senzatiile si perceptiile, apoi reprezentarile si memoria. Procesele de senzatie si perceptie sunt fie cele bazate pe analizatorii vizuali, fie cele bazate pe analizatorii auditivi, fie ambele categorii. Experimentele facute in acest domeniu au demonstrat ca marturia vizuala este mai importanta decat cea auditiva, fiind mai bogata sub raport informativ si mai aproape de adevar. Dar chiar si calitatea acestor informatii este influentata atat de conditii subiective (calitatea analizatorului in cauza), cat si de conditii obiective (distanta de locul infractiunii, luminozitate, linistea sau zgomotul existente, etc).

Calitatea si veridicitatea datelor dobandite prin senzatii sunt conditionate de calitatea analizatorilor, de buna lor functionare. O la fel de mare importanta o are spiritul de observatie al martorului. Cei care au un spirit de observatie precar, comit greseli in depunerea marturiei, fara voia lor.

O alta categorie de erori in marturia judiciara pot fi produse de iluziile pe care le-a avut martorul, fie ca ele sunt de natura vizuala, de natura auditiva sau din alti analizatori. Diminuarea influentei nocive a iluziilor in depunerea marturiei se poate realiza prin intrebari puse cu pricepere de catre personalul juridic  politist, procuror, avocat, judecator.

Foarte importanta in culegerea informatiei de catre martor este si atentia acestuia, calitatile lui. Sunt situatii in care este necesar un volum mare de receptivitate, sunt situatii in care concentrarea are un rol hotarator, in timp ce in alte situatii mobilitatea si dispersarea atentiei sunt calitati necesare.

De obicei, intre producerea infractiunii sau a faptelor pentru care sunt chemati a le confirma si depunerea marturiei exista un interval mare de timp. In acest caz in procesul marturiei sunt implicate reprezentarile martorului  vizuale, auditive, sau de alta natura. Calitatea acestor reprezentari influenteaza in mod direct si hotarator calitatea marturiei judiciare.

Distanta in timp de la savarsirea faptelor si pana la judecarea lor, aduce in prim plan  in ceea ce priveste psihologia martorului  un alt proces psihic important: memoria si calitatile sale. Calitatea depozitiei martorului depinde in mare masura de modul in care functioneaza acest proces.

Fisiere in arhiva (1):

  • Psihologia Martorului si a Marturiei Judiciare.doc