Raportul Juridic De Drept Fiscal

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 15170
Mărime: 49.08KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Extras din document

Dreptul Notarial Este Constituit Din Ansamblul Normelor Juridice Care Reglemen¬teaza Modul De Organizare A Activitatii Notariale, Statutul Notarului Public si Proce¬dura De Întocmire A Actelor Notariale. Enuntarea Acestei Definitii Sintetice Releva Existenta Unor Norme Juridice Cu Caracter Diferit: Unele Sunt Norme Ce Privesc Doar Organizarea Activitatii Notariale si Structura Organelor Care O Exercita Sau O Coordo¬neaza; Altele Se Refera La Procedura De Întocmire A Diferitelor Acte Notariale.

Activitatea Notariala Asigura Persoanelor Fizice si Juridice, Astfel Cum Preci¬zeaza Chiar Art. 1 Din Legea Nr. 36/1995, constatarea Raporturilor Juridice Civile Sau Comerciale Nelitigioase, Precum si Exercitiul Drepturilor si Ocrotirea Intere¬selor, În Conformitate Cu Legea". Din Aceste Dispozitii Legale Se Poate Desprinde si Importanta Deosebita A Activitatii Notariale si, Implicit, A Dreptului Notarial.

Într-adevar, Societatile Moderne si Cu O Solida Economie De Piata Se Caracteri¬zeaza Printr-o Multiplicare Accentuata A Raporturilor Juridice La Care Participa Persoanele Fizice si Tot Mai Multe Persoane Juridice. Participarea La Viata Juridica Implica, Cu Necesitate, Respectarea Unei Anumite Ordini De Drept si A Valorilor Ocrotite De Aceasta. Datorita Acestui Fapt Actele Juridice Nu Se Pot Întocmi Fara Respectarea Unor Conditii Legale, Fie Ele De Forma, Fie De Fond.

Unul Din Marile Principii Ale Dreptului Civil Este Fara Îndoiala Acela Al Consen-sualismului. Aceasta Înseamna Ca, În General, Simplul Acord De Vointa Al Partilor Este Generator De Drepturi si Obligatii Corelative. Prin Urmare, Partile Nu Sunt tinute Sa Recurga La Constatarea Raporturilor Lor Civile Sau Comerciale Printr-un Act Întocmit În Fata Unui Notar Public. Cu Toate Acestea, Siguranta Circuitului Civil Re¬comanda Constatarea Unor Atare Raporturi Printr-un Act Scris, Respectiv Chiar Printr-un Înscris Întocmit si Autentificat De Un Specialist Al Dreptului, Adica De Un Notar Public. Întocmirea Unui Înscris Autentic, Care Sa Constate Raportul Juridic Civil Sau Comercial Realizat De Parti, Este Dorit si Solicitat Adeseori De Parti, Ceea Ce Reprezinta O Garantie Solida A Conservarii Drepturilor Lor. Alteori, Forma Auten¬tica A Actului Reprezinta Chiar O Conditie De Valabilitate A Contractului Sau Opera¬tiei Juridice Întocmite De Parti.

Formalismul Reprezinta O Caracteristica A Actelor Notariale. Dar Formele Nu Sunt Un Scop În Sine Ci O Necesitate Determinata Tocmai De Necesitatea Garantarii Circuitului Juridic Civil si Comercial. În Epoca Moderna, Se Poate Constata Chiar si O Anumita Renastere A Formalismului Juridic1.

Dreptul Notarial Se Constituie, În Ultimul Timp, Într-unui Din Domeniile Juridice Cele Mai Dinamice. Activitatea Notariala Este Implicata Azi Nu Numai În Domeniile Traditionale, Ca: Dreptul Contractelor, Succesiuni, Drepturi Reale, Ci si În Dreptul Afacerilor si În Dreptul Comercial. O Expresie A Acestei Realitati O Constituie si Nu¬marul Mare De Notari Publici Care-si Desfasoara Azi Activitatea În tara Noastra, Precum si În Alte tari Democratice. Astfel, De Pilda, În Prezent În România Exista Un Numar De Cea. 1.000 De Notari Publici, Iar În Franta, La Începutul Anului Trecut, Existau Peste 7.700 De Notari, Iar Profesiunea De Notar Este Considerata Ca Fiind Prima Dintre Profesiile Juridice2, Cu O Cifra De Afaceri De 45%. Numarul Notarilor Publici Este Relativ Mare si În Alte State, Cum Este Cazul Canadei, Unde În Urma Cu Câtiva Ani Doar În Provincia Quebec Se Înregistrau Cca. 2.700 De Notari3.

Obiectul Dreptului Notarial:

Acesta Este Format Din Normele Juridice Privitoare La Organizarea Activitatii Notariale, Statutul Notarului Public si La Procedura De Întocmire A Actelor Notariale. Obiectul Dreptului Notarial Este Constituit si Din Normele Privitoare La Procedura Succesorala Notariala.

Obiectul Dreptului Notarial Coincide si Cu Obiectul Disciplinei Aferente Acestui Domeniu. Aceasta Nu Înseamna Ca Obiectul De Interes Al Dreptului Notarial Este Cantonat La Institutiile Deja Enuntate si Care Au Esentialmente Un Caracter Organizatoric si Procedural.

Domeniul De Interes Al Dreptului Notarial Este Însa Mult Mai Larg si Cuprinde Varii Domenii Juridice. Avem În Vedere, În Primul Rând, Institutii Importante Ale Dreptului Civil, Cum Sunt Cele Privitoare La: Contracte, Una Din Materiile Predilecte Ale Dreptului Notarial, Succesiuni, Drepturi Reale si Publicitate Imobiliara. Dreptul Familiei, Îndeosebi Prin Institutiile Privitoare La Capacitatea Persoanelor Fizice si Juridice si La Reprezentarea Lor, Este si El Implicat În Activitatea Notariala. Dreptul Comercial Este si El Tot Mai Mult Implicat În Activitatea Notarului Public. Din Aceasta Sfera De Interes, Pentru Dreptul Notarial, Nu Trebuie Ignorate Nici Normele Dreptului International Privat si Ale Dreptului Comertului International, Caci Circuitul Valorilor Materiale Se Înscrie, În Epoca În Care Traim, În Cadrul Unor Tendinte De Accelerare A Procesului De Integrare Economica Regionala si Chiar De Globalizare Accentuata.

Lata De Ce Disciplina Pe Care O Studiem - Dreptul Notarial - Ar Trebui Sa Formeze Obiect De Studiu La Toate Facultatile De Profil Juridic Din România. Pentru A Fi Rigurosi Trebuie Sa Recunoastem Ca Uniunea Nationala A Notarilor Publici -prin Consiliul Sau - A Facut Deja Demersuri Pentru Cuprinderea În Planurile De Învatamânt A Acestei Discipline Juridice, Astfel Cum Ea Se Studiaza si În Alte tari Democratice. Solutia Nu A Fost Însa Promovata, Pâna În Prezent, La Toate Facultatile De Profil Juridic Din România.

Lipsa De Interes Pentru Studiul Dreptului Notarial Se Justifica, Cel Putin În Parte, Prin Faptul Ca Normele Care-l Alcatuiesc Nu Se Constituie Într-o Ramura De Drept Traditionala. Dar, Pentru Noi, Întrebarea Cardinala Este Tocmai Aceea De A Cu¬noaste Daca Dreptul Notarial Este Sau Nu O Ramura De Drept. În Doctrina Româ¬neasca Aceasta Problema Nu A Fost Supusa Unei Analize Riguroase si Nici Nu Exista Puncte De Vedere Divergente În Materie.

In Dreptul Francez Autonomia Dreptului Notarial Ca Ramura De Drept Este Controversata, În Pofida Faptului Ca Civilisti De Mare Prestigiu Considera Ca Ne Aflam În Prezenta Unei ramuri Speciale De Drept" (A. Colin, H. Capitant, Cours De Droit Civil Frangais, 1924)1. În Ceea Ce Ne Priveste, Socotim si Noi, Alaturi De Alti Autori, Ca Problema Este Doar De Un Interes Practic Limitat2, Sau Mai De Graba De Un Interes Strict Doctrinar.

Totusi, Este De Observat, Astfel Cum Am Aratat Deja, Ca Normele Dreptului No¬tarial Au Un Caracter Organizatoric si Procedural si Sunt Supuse Unor Reglementari Speciale. Este Adevarat Însa Ca Raporturile Dintre Persoanele Care Se Înfatiseaza În Fata Notarului Public Se Întemeiaza Pe Egalitatea Partilor, Caracteristica Care Este Prezenta În Cazul Raporturilor De Drept Civil si A Altor Ramuri Ale Dreptului Privat. De Aceea, Aceste Raporturi Chiar Daca Sunt Consfintite Printr-un Act Notarial Sunt si Ramân Raporturi De Drept Civil. Raportul De Drept Substantial Dintre Partile Actului Notarial Nu Se Converteste, Prin Operatiunea Autentificarii, Într-un Raport Special, De Drept Notarial.

Obiectul Dreptului Notarial Include Regulile Care Se Aplica Notarului În Exercitiul Functiilor Sale si În Raporturilor Lui Cu Partile (Clientii Notarului)3. Aceste Raporturi Au Un Caracter Particular si Genereaza Drepturi si Obligatii Inerente Unei Profesii Liberale, Dar si Exercitiului Unui Act De Autoritate Publica. În Aceasta Perspectiva, Apreciem Ca Dreptul Notarial Trebuie Considerat Ca O Disciplina Juridica Impor¬tanta, Dar si Ca O Ramura De Drept Autonoma.

Preview document

Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 1
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 2
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 3
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 4
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 5
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 6
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 7
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 8
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 9
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 10
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 11
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 12
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 13
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 14
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 15
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 16
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 17
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 18
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 19
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 20
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 21
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 22
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 23
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 24
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 25
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 26
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 27
Raportul Juridic De Drept Fiscal - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Raportul Juridic De Drept Fiscal.doc

Alții au mai descărcat și

Caiet de Practica in Drept Notarial

Activitatea notariala asigura persoanelor fizice si juridce constatarea raporturilor juridice civile sau comerciale nelitigioase, precum si...

Dreptul Persoanei la Respectarea Vietii Private in Jurisprudenta Cedo

I. Consideratii generale Art. 8 parag. 1 din Conventia europeana se refera la dreptul oricarei persoane la respectarea vietii sale private si de...

Asigurarea Protectiei Juridice a Drepturilor Omului la Nivelul Uniunii Europene

Capitolul 1.Sistemul institutuţional de consacrare şi protecţie a drepturilor omului in cadrul Uniunii Europene Uniunea Europeanǎ este o structurǎ...

Amanarea si Intreruperea Executarii Pedepsei

Conform art.1 Cod proc.pen, pentru a putea fi realizat scopul procesului penal, este necesar ca orice persoana care a savarsit o fapta prevazuta de...

Organizarea si Functionarea Societatilor Comerciale pe Actiuni

I.ORGANIZAREA SOCIETATILOR COMERCIALE PE ACTIUNI 1.1. ACTIONARII - ATRIBUTII SI RESPONSABILITATI Actionarul este un membru societatii pe actiuni,...

Cadrul Legislativ al Activității și Structura Rețelei de Medicină Legală din România

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Definiţia medicinei legale Pornind de la necesitatea respectării conceptului de dreptate, având in vedere...

Inscrisurile ca Mijloace de Proba in Deptul Civil Roman

Înscrisurile - ca mijloace de probă în dreptul civil român Înscrisurile ca mijloace de probă sunt frecvent utilizate în practica judiciară pentru...

Inregistrarea Fiscala - Declaratia de Inregistrare Fiscala

1.RAPORTUL JURIDIC DE DREPT FISCAL Raportul juridic de drept fiscal consta în relatia sociala,reglementata de norma de drept fiscal prin care se...

Ai nevoie de altceva?